DAG 1

Ochtend: De longen van Mexico-stad
Mexicanen strooien graag met bijnamen, zo ook voor hun hoofdstad. Meestal hoor je D.F., naar Distrito Federal, soms Chilangolandia, naar de chilangos, de inwoners. Ook treffend: el monstruo – het monster, verwijzend naar de omvang. Groot is Mexicostad zeker: de stad telt meer dan 8,8 miljoen inwoners. De metropool wordt omgeven door bergen, wat niet alleen voor een prachtig uitzicht zorgt, maar helaas ook voor smog die niet goed wegwaait. Maar de chilangos hebben een plek om op adem te komen: Chapultepec, ook wel ‘de longen van de stad’ genoemd. Dit park is een relaxte introductie tot de vele indrukken die je in de stad zal opdoen. Eerste halte: het paleis van Chapultepec. Dit is een goed bewaard paleis van de oorspronkelijk Europese keizerlijke familie, waardoor je even het gevoel hebt dat je in Wenen bent. Maar geniet vooral van het panoramisch uitzicht over de stad, inclusief het park, de wolkenkrabbers en de ‘hoofdstraat’, de Paseo de la Reforma.

Mexico-stad barst van de musea – er zijn er minstens 160 – en enkele daarvan bevinden zich in Chapultepec. Een van de bekendste is het Museo Nacional de Antropología. Onderweg ernaartoe loop je langs kleurrijke marktkramen. Haal hier een typische Mexicaanse snack, zoals mango met limoen en chilipoeder, of een paar versgebakken koekjes: tortas de nata. Wat extra energie kan je voor het antropologiemuseum wel gebruiken: in het enorme complex wordt de geschiedenis van Mexico behandeld, van voor de tijd dat de Europeanen daar voet aan wal zetten. Hier leer je dus alles over de Azteken, Tolteken, Olmeken, en andere inheemse stammen uit alle delen van het land. Een van de topstukken is de Azteekse zonnesteen.

Kunstliefhebbers komen in de stad aan hun trekken in Palacio Nacional met een muurschildering van Frida Kahlo
Kunstliefhebbers komen in de stad aan hun trekken in Palacio Nacional, met een muurschildering van Frida Kahlo.
Rosa Irene Betancourt 4, Alamy

Middag: Schedels en salsa
Na de rust van het park en de inleiding tot ’s lands cultuur ben je klaar om de drukte van de stad te ervaren. Pak de metro en stap uit bij de halte Balderas. Hier moet je zijn voor de Mercado de Artesanías de la Ciudadela, een markt met typisch Mexicaans handwerk. Op deze plek zie je traditioneel gewoven kleden en handgeschilderde keramieken schedels in alle soorten, kleuren en maten. In tegenstelling tot wat wij gewend zijn worden schedels in Mexico gezien als iets moois: ze verwijzen naar de dood, maar daarmee ook direct naar het leven – want dat is een feest, dus laten we vieren dat we nog niet dood zijn. Denk aan de Dag van de Doden: een vrolijke, typische Mexicaanse feestdag.

Tegenover de uitgang van de markt vind je Plaza de la Ciudadela. Elke zaterdag en zondag in de middag en avond wordt hier rond de fontein salsa en cumbia gedanst door de doorgaans wat oudere locals. Tientallen danskoppels laten je hier hun Latijns-Amerikaanse moves zien. Je bent natuurlijk vrij om zelf ook een dansje te wagen, maar weet dat je van goeden huize moet komen om een vergelijkbaar niveau te halen als de dansende menigte.

Op straat eet je de heerlijkste tacos met rundvlees
Op straat eet je de heerlijkste taco’s met rundvlees.
National Geographic Creative/alamy

Avond: Lucha Libre en mole
Is het vandaag dinsdag of vrijdag? Do as the Mexicans do en verplaats je naar de Arena Ciudad de México voor de worstelaars van volkssport Lucha Libre. Weet wel: spitsuur is in Mexico-stad ook écht spitsuur. Miljoenen inwoners zijn voor en na werktijd op de been, dus D.F. loopt dan (al helemaal) over van het verkeer. Eenmaal aangekomen bij de arena staat je wat te wachten. De gemaskerde luchadores van de Luche Libre – vaak (schaars) gekleed als superhelden en met namen als Blue Demon en Super Porky – gaan elkaar hier te lijf. Verwacht een scheldend publiek, liters Corona in plastic bekers, en hoog door de lucht vliegende worstelaars. Puta madre!

Tijd voor een restaurant. Daarvoor hoef je niet ver uit te wijken: een paar blokken zuidwaarts vind je Calle soorten culinair verantwoorde en hippe eet- en drinktenten, van Italiaanse pizzeria’s tot Mexicaanse mezcaleria’s. Loop nog twee blokken naar het zuiden voor restaurant Cabrera 7 aan Plaza Luis Cabrera. Hier vind je traditionele Mexicaanse supergerechten in een modern jasje, zoals de befaamde Mole Poblano (een pikante saus met chocola en allerlei kruiden) met eend en guave.

Coyotes sieren een beroemde fontein in Coyoacn in het zuiden van MexicoStad
Coyotes sieren een beroemde fontein in Coyoacán, in het zuiden van Mexico-Stad.
Jay Galvin, Flickr

DAG 2

Ochtend: Frida’s huis
Start je dag in de groene wijk Coyoacán (Nahuatl voor ‘plaats van de coyote’). De wijk was begin deze eeuw nog een dorp, maar is inmiddels opgeslokt door de continu uitdijende stad. Coyoacán is de geboorteplaats van Mexico’s grootste ster Frida Kahlo. Zij werd geboren in haar Casa Azul (blauwe huis), waar ze het grootste deel van haar leven woonde, en later ook stierf. Inmiddels is het een museum over haar leven en zie je hier veel van haar kunst.

Het atelier in Casa Azul het blauwe huis van Frida Kahlo Mexicos beroemde kunstschilder
Het atelier in Casa Azul, het blauwe huis van Frida Kahlo, Mexico’s beroemde kunstschilder.
Age fotostock/alamy

Loop van Frida’s huis naar de twee aaneengesloten centrale pleinen van Coyoacán. Hier staat El Antiguo Palacio del Ayuntamiento de Coyoacán, de oude basis van de Spaanse veroveraar Hernán Cortes.

Middag: Heden en verleden in het centrum
Hartje Mexico-stad vind je het Zócalo, het centrale plein, een van de grootste ter wereld. In het midden wappert een gigantische Mexicaanse vlag die elke dag ceremonieel gehesen en gestreken wordt. Hier bevond zich vroeger het ceremoniële centrum van de Azteekse stad Tenochtitlan. De belangrijkste tempel, de Templo Mayor, stond waar zich nu de Catedral Metropolitana bevindt. Een deel van de ruïnes ligt nog onder de grond en is te zien achter glas. Aan het plein vind je ook het Palacio Nacional, het presidentieel paleis. Loop vanaf het Zócalo door de Avenida Francisco I. Madero. Aan het einde vind je het Palacio de Bellas Artes. In dit museum voor schone kunsten zie je onder meer enkele politieke muurschilderingen van Diego Rivera, Mexicaanse grootheid en tevens Frida Kahlo’s man.

Museo Nacional de Antropologia in het Chapultepecpark
Museo Nacional de Antropologia in het Chapultepecpark.
Susanne Kremer, HH

Avond: Cocktails en cumbia
Pak de taxi of metro naar de foodhal van Mercado Roma – hier kun je echt van alles eten. Geniet van ambachtelijke hotdogs, biologische springrolls en cocktails in ijsvorm op een stokje, maar ook het beste van de Mexicaanse keuken, zoals kazen, taco’s, pozole (groentesoep met mais) en michelada (bier met tomatensap, limoen en pepers).

Top je 48 uur in Mexicostad af met muziek en loop naar de Fuente de la Cibeles voor Café Paraíso, waar dj’s platen draaien met een Latijns-Amerikaanse sound, zoals cumbia. Zijn live bands meer je ding? Loop dan naar Avenida Tamaulipas in hipsterwijk Condesa en bezoek Pata Negra, waar regelmatig bandjes optreden. En dans met een mezcal of tequila in je hand – die zijn in dit land zo goed dat je er geen zout of citroen bij nodig hebt. Salud!

Esther Roos schrijft als freelance journalist onder meer voor Vrij Nederland.

Uitzicht over Palacio de Bellas Artes Foto Lucas Vallecillosage fotostock
Uitzicht over Palacio de Bellas Artes. Foto: Lucas Vallecillos/age fotostock