Dit artikel verscheen in National Geographic Traveler editie 2, 2019.

De bekendste Kopenhaagse, de Kleine Zeemeermin, zit nog immer gedrapeerd op haar rots aan de haven, waar ze nog steeds vereeuwigd – en tegenwoordig gehashtagt – wordt door duizenden bezoekers per dag. De sprookjesachtige paviljoens van Tivoli blijven bekoren en de huizen aan Nyhavn zijn nog even kleurrijk als toen Hans Christian Andersen er 175 jaar geleden zijn sprookjes schreef.

Maar vergis je niet: Kopenhagen is dat pittoreske de laatste jaren enorm ontstegen. De gemiddelde leeftijd ligt op 35 jaar en een kwart van de bevolking is van niet-Deense afkomst, wat zorgt voor een jeugdige energie en internationale sfeer in de creatieve stad die op alle lijsten van ’s werelds gelukkigste – en coolste – plekken om te leven staat.

Dwaal over de met elkaar verbonden eilandjes in de historische haven en ervaar de spannende contrasten die de stad zo boeiend maken: oud versus nieuw, klassiek versus modern, statige oude kerken naast futuristische panden.


De zomer leent zich bij uitstek voor een bezoek aan de stad, wanneer de temperaturen aangenaam zijn, het avondlicht lang in de lucht blijft hangen en de pleinen aan het water tot leven komen.

Wat is er te zien?

Een rondje door de binnenhaven is als een reis door de tijd, van het eeuwenoude Nyhavn tot Christianshavn, met het futuristische Operagebouw van Kopenhagen. Loop een aantal blokken landinwaarts om de wisseling van de wacht te aanschouwen bij Amalienborg, het onderkomen van de koningin, en breng een bezoek aan het Designmuseum Danmark, waar je de iconische Egg Chair van Arne Jacobsen uit 1958 en andere objecten uit het rijke ontwerperfgoed van Denemarken vindt.

Een ritje door Vesterbro maakt je getuige van de ontwikkeling die deze rauwe wijk heeft doorgemaakt, van rosse buurt naar place to be. Bezoek Deense microbrouwerijen aan straten als Istedgade en Værnedamsvej, en vervolg je weg naar het voormalige meatpacking-kwartier Kødbyen, waar nu het nachtleven gonst. Struin over de avenues in park Søndermarken en bezoek de voormalige ondergrondse reservoirs, nu avant-gardekunstlocatie Cisternerne in de buurt Frederiksberg.

De wijk Slotsholmen zal herkenbaar zijn voor fans van het populaire Deense televisiedrama Borgen - een bijnaam voor Christiansborg, de zetel van de Deense overheid. Laat je rondleiden door het parlement en de koninklijke ontvangstruimten. Pronkstukken van het Nationalmuseet, het Nationale Museum van Denemarken zijn de middeleeuwse runenstenen en zilver uit het Vikingtijdperk. Het nabijgelegen kunstmuseum Ny Carlsberg Glyptotek heeft naar eigen zeggen 57 werken van Paul Gauguin in zijn bezit plus een dakterras dat uitzicht biedt op de adrenalinejunkies in pretpark Tivoli.

Kdbyens Fiskebar zit in een van de voormalige vleeshallen in Kdbyen en serveert bijvoorbeeld deze gebakken coquilles met doperwten
Kødbyens Fiskebar zit in een van de voormalige vleeshallen in Kødbyen en serveert bijvoorbeeld deze gebakken coquilles met doperwten.
Ulf Svane

De strakke buurt Nørrebro is met zijn multiculturele mix van kebabzaken, vintage boetieks, Aziatische markten en koffietentjes dé opkomende hippe oase binnen de stad. De Green Path is een fietsroute dwars door deze noordelijke wijk, die je langs Superkilen leidt, een stadspark met een plein in knalroze, rood en oranje. Bewonder etalages aan de gegentrificeerde Jægersborggade en breng een eerbetoon aan Hans Christian Andersen en Søren Kierkegaard op Assistens Kirkegard.

Waar kun je het beste eten?

In de voormalige fabriek waarin Amass is gevestigd, brengen Graffiti-uitspattingen een stoot kleur op de imponerende betonnen muren. Dit biologische restaurant biedt een menu (vaste prijs) met seizoensgebonden gerechten als dry-aged rundvlees met gerookte zeeslakken of een geroosterde-bietensorbet met zure room, rabarber en een crumble van gezouten granen en gepekelde pijnboompitten.

Het rauwe decor van restaurant Amass
Het rauwe decor van restaurant Amass.
Ulf Svane

In het kleine Manfreds, een wijnbar in een kelder in Nørrebro, is een pub-achtige vibe voelbaar. Een rijke verzameling aan wijnen completeert gerechten als forel met venkelcrème of de populaire rundertartaar die family-style worden geserveerd en door tafelgenoten worden verdeeld.

In de gezellige drukte van de foodhallen Torvehallerne worden bij allerlei kraampjes lunchgerechten geserveerd. Hier vind je klassieke combinaties zoals rosbief met komkommersalade en mierikswortel. Neem plaats aan een smalle bar of aan een van de tafels in de populaire markthal.

Christopher Hall is freelance journalist. Hij woont in San Francisco en schrijft over reizen, eten en architectuur voor onder andere National Geographic, Architecturel Digest en The New York Times.

Op zoek naar meer inspiratie voor je stedentrip in Kopenhagen? Lees het hele artikel in National Geographic Traveler editie 2, 2019.