Begin 19de eeuw opende hier de eerste chocolaterías hun deuren om warme chocolade te serveren. Traveler tipt de vijf beste adressen:

1. Valor (Sevilla en andere steden)

‘Kort nadat de eerste commerciële scheepslading met cacaobonen van de Nieuwe Wereld in 1585 in Sevilla arriveerde, werd Spanje stapelverliefd op de warme chocolade a la taza (vloeibare chocolade voor in een mok),’ vertelt Pedro López, wiens overgrootvader Valor Chocolade Shop oprichtte. Valor’s is met 32 – het aantal van 35 uit de Amerikaanse National Geographic is achterhaald – vestigingen de grootste chocoladeketen van Spanje en vanzelfsprekend zit er ook een winkel in Sevilla.

2. San Ginés (Madrid)

Verstopt in een smalle passage vlakbij Plaza Mayor zit misschien wel de beroemdste chocolatería van heel Spanje. San Ginés opende zijn deuren in 1894 en het decor – spiegelmuren, marmeren tafels – ademt nog steeds de authentieke, elegante sfeer. De bediening draagt witte colberts en is zakelijk, dat moet ook wel om per jaar 570,000 koppen warme chocolade en ontelbare porties churros, gefrituurde lange repen deeg, te kunnen serveren.

3. Chocolat (Madrid)

Op zondagochtend is elk tafeltje bezet van dit kleine café in de centrale buurt Las Letras, maar ondanks de drukte wenst barman Alfonso Boada iedereen bij binnenkomst en vertrek een buenos días. Buurtbewoners kletsen bij onder het genot van chocolade geserveerd in bekers van keramiek. Van tijd tot tijd gaat Boada met koekjes rond of biedt hij aan een portie porras, de stevigere versie van de churros, in de frituur te gooien.

4. Cacao Sampaka (Barcelona en andere steden)

Met cafés in Madrid, Bilbao, Valencia – en zelfs vestigingen in Tokio en Dubai – kun je niet om Cacao Sampaka heen, maar de eerste en mooiste zaak zit in Barcelona, slechts enkele blokken van Gaudí’s surrealistische Casa Milà. Gelegen in de chique winkelwijk L’ Eixample stappen deftige dames de straks ingerichte zaak binnen voor een kop warme chocolade, die hier veel minder zoet is dan bij andere chocolaterías. In de aangrenzende winkel vind je prachtige bonbons.

5. Santa Catalina (Valencia)

‘Twee eeuwen van traditie’ staat er in handbeschilderde tegels op de gevel. Chocolade met kaneel en slagroom is de specialiteit van het huis. Heerlijk met pompoen buñuelos (gefrituurde koekjes), dé snack tijdens Las Fallas, een festival dat half maart plaatsvindt om St. Joseph en het eind van de winter te vieren. ’s Zomers drink je in Santa Catalina Valencia’s beste horchata, een frisse dorstlesser gemaakt van aardamandelen (chufas) die in en rond de stad groeien.