FAEREREILANDEN DENEMARKENIn de zomermaanden baden de spectaculaire landschappen van de Faerereilanden in dromerig avondlicht

Terwijl onze planeet zijn jaarlijkse baantje rond de zon trekt, ondergaan sommige delen van de wereld de opvallende wisselingen van de seizoenen dankzij het feit dat de rotatie-as van de aarde uit het lood staat. Daardoor is het noordelijk halfrond tussen april en september richting de zon gekanteld, met als gevolg langere dagen en warmer weer. Op plaatsen in het hoge noorden en nabij de Poolcirkel is gedurende deze dagen een astronomisch fenomeen te zien: de middernachtzon.

Naast genieten van perfecte uitzichten en eindeloze zonsondergangen kunnen bezoekers de extreem lange dagen in deze regio vieren door wandeltochten bij nacht te ondernemen, wilde dieren te bewonderen en kunstfestivals te bezoeken. Plan je trip rond de zomerzonnewende van 21 juni, wanneer de zon in de meest noordoostelijke regio’s 24 uur per etmaal is te zien. Hieronder volgen negen bestemmingen waar je komende zomer van de middernachtzon kunt genieten.

Reykjavik, IJsland

IJsland mag dan bekend staan om zijn prachtige noorderlicht gedurende de wintermaanden, maar in de extra lange zomerdagen ziet het IJslandse landschap er opeens heel anders uit. Reis vanuit Reykjavik en geniet van een duik op de late avond in een van de natuurlijke warmwaterpoelen van de beroemde Blue Lagoon. Plan een avondlijke wandeltocht naar de waterval van Öxarárfoss, in het naburige Nationale Park van Thingvellir, die behoort tot het UNESCO Werelderfgoed waar de milde zonnestralen de watermist van de waterval een gouden tint geven. Geef je bloedsomloop een zetje met een uitstapje in een kajak in de Baai van Faxaflói of ga walvissen spotten met het familiebedrijfje Katla Whale Watching.

Wanneer:de middernachtzon is te zien van 16 tot 29 juli. Koop tickets voor het Secret Solstice Festival, een muziekfestival dat van 21 tot 23 juni plaatsvindt.
Overnachten:Overnacht in het artistieke 101 Hotel of boek een kamer in het Eyja Guldsmeden Hotel, op loopafstand van alle bezienswaardigheden in Reykjavik.

Fairbanks, Alaska

Hoewel je ook op veel zuidelijker gelegen plekken als Anchorage of op de Inside Passage (de route tussen de eilandjes langs de zuidkust van Alaska die door veel cruiseschepen wordt gevolgd) van extra lange dagen kunt genieten, is Fairbanks de plek waar de middernachtzon zich van zijn fraaiste kant laat zien. De beste manier om deze stad te bereiken is per trein: begin je reis in Anchorage en neem de Alaska Railroad naar het noorden. Maak een tussenstop in het Denali National Park om te genieten van de aanblik van elanden en beren en reis dan verder naar Fairbanks. Van half mei tot eind juli gaat de zon hier slechts een paar uur per nacht onder, dus heb je perfect lange dagen om de omgeving te verkennen.

Wanneer: Plan je reis rond 23 juni 2019, zodat je het Midnight Sun Festival in Fairbanks kunt bezoeken.
Overnachten: Boek een kamer in het historische Hotel Captain Cook of het Anchorage Grand Hotel.

Abisko, Zweden

In Abisko vind je het Aurora Sky Station, wat deze plek tot hét centrum voor het bekijken van het noorderlicht in Noord-Zweden maakt. In de zomermaanden baadt het stadje tot wel 24 uur per etmaal in het daglicht. Van eind juni tot half juli kun je vanuit Aurora Sky Station in een stoeltjeslift het prachtige berglandschap bewonderen. Geniet van een driegangenmenu voordat je een wandeltocht met gids naar de top van de berg Nuolja onderneemt, waar je wordt beloond met weidse uitzichten over het noordse landschap.

Wanneer: in Zweden is de middernachtzon te zien van eind mei tot en begin juli.
Overnachten:Boek een kamer in het Abisko Guesthouse in Abisko of in het Abisko Turiststation bij het Nationale Park Abisko.

Longyearbyen, Spitsbergen, Noorwegen

De beste plek in Noorwegen om van extra lange dagen met zon te genieten is het uiterste noorden van het land, want in Longyearbyen, de hoofdstad van de archipel Spitsbergen, gaat de zon vier maanden lang niet onder. Bezoek de Svalbard Bryggeri, een ambachtelijke brouwerij aan de haven van Longyearbyen, waar je van het koude bier kunt proeven terwijl je van het uitzicht over de oceaan geniet. Voor je vertrekt, kun je online een cruise boeken op een schip voor het spotten van walvissen en walrussen, die hier in de zomermaanden extra talrijk zijn.

Wanneer: de zon gaat hier van half april tot half juli niet onder.
Overnachten: Verblijf in de Funken Lodge, met uitzicht over de lokale gletsjer, of boek een kamer in het rustieke Mary-Ann’s Polarrigg, dat op loopafstand van alle voorzieningen in het stadje ligt.

Whitehorse, Yukon, Canada

De zomermaanden brengen in het hele noorden van Canada extra lange dagen met veel zon met zich mee. Whitehorse is een uitstekende uitvalsbasis voor een autoreis richting het noorden, over de ruim zevenhonderd kilometer lange Klondike Highway, naar de goudzoekersstad Dawson City; de snelweg volgt ongeveer de route die in 1898 tijdens de grote goudkoorts in dit gebied door de goudzoekers werd gevolgd. Voor een ander perspectief kun je in het Kluane National Park – op twee uur rijden van Whitehorse – een rondvlucht boven een Wereldnatuurerfgoed boeken: de hoogste berg van Canada (Mount Logan) en de gletsjers in de omgeving.

Wanneer: bezoekers kunnen hier van eind mei tot begin juli van extra lange dagen genieten, maar van 15 tot 27 juni blijft het zelfs ’s nachts schemeren.
Overnachten: Boek een kamer in een van de bed-and-breakfasts, zoals de Northern Lights Resort & Spa, even buiten het stadje, of de Hidden Valley Bed & Breakfast in Whitehorse.

Helsinki & verder, Finland

Slenter langs de neoclassicistische gebouwen van Helsinki of neem de veerpont naar een van de naburige eilandjes, terwijl de ene dag bijna naadloos in de andere overgaat. In mei, juni en juli blijft het in de Finse hoofdstad bijna negentien uur per etmaal licht. Verder naar het noorden, in Lapland, kun je de middernachtzon in plaatsjes als Rovaniemi en Sodankylä op de Finse manier vieren: met vreugdevuren, dansen, een nachtelijk saunabad en een duik in een ijzig bad.

Wanneer:In Rovaniemi gaat de zon van begin juni tot begin juli niet onder. Plan je reis rond het Midnight Sun Film Festival in Sodankylä, dat dit jaar van 12 tot 16 juni plaatsvindt.
Overnachten: logeer in het modernistisch-artistieke Klaus K Hotel of boek een kamer in Hotel Lilla Roberts, dat in een elegant historisch gebouw is gevestigd.

Nuuk, Groenland

Voor reizigers die buiten de gebaande paden willen treden, is er geen betere keus dan Nuuk op Groenland, dat bereikbaar is per vliegtuig vanuit IJsland en Denemarken. Boek een tour om walvissen te spotten en de gletsjers te bewonderen, probeer je te bekwamen in het mennen van sledehonden of bekijk hoe de onafgebroken zonsondergang de kleurrijke huizen van de wijk Myggedalen in een gouden gloed zet. Loop daar de straat Isaajap Aqqutaa af om van het perfecte uitzicht te genieten.

Wanneer: hoewel de dagen in de zomer extra lang zijn, is de middernachtzon alleen te zien van 17 tot 29 juni.
Overnachten: boek een kamer in Greenland Escape voor een gezellig en intiem verblijf. Wie iets luxueuzers wil, overnacht in Hotel Hans Egede.

Sint-Petersburg, Rusland

Rusland viert de middernachtzon met een jaarlijks ‘Witte Nachten’-kunstfestival in de weken rond de zomerzonnewende in juni. De feestelijkheden in Sint-Petersburg gaan van start met een groots vuurwerk en het optreden van de ‘Scharlaken Zeilen’, een schip met rode zeilen dat over de rivier de Neva op vaart. De festiviteiten omvatten klassiek ballet en muziekvoorstellingen in de beroemde theaters van de stad en in de openlucht. Boek ruim van tevoren tickets voor de ‘Sterren van de Witte Nachten’, een reeks ballet- en operavoorstellingen in het Mariinski-theater.

Wanneer: tussen begin juni en begin juli blijft het ook ’s nachts schemerdonker, maar de beste tijd om de stad te bezoeken is tijdens het Witte Nachten-Festival, een reeks concerten van 11 tot 13 juli.
Overnachten:baad je in de luxe van het Hotel Astoria en waan je even in het glamoureuze verleden van Sint-Petersburg.

Faeröereilanden, Denemarken

Met hun spectaculaire landschappen en pittoreske plaatjes trekken de Faeröereilanden vanouds veel toeristen aan. Neem de veerboot vanuit de hoofdstad Tórshavn naar het naburige eiland Nólsoy, waar je naar de opmerkelijke vuurtoren kunt wandelen. Geniet van de gastvrijheid op deze eilanden tijdens een avondmaaltijd bij mensen thuis, de heimablídni. Voor romantische landschappen wandel of fiets je naar de waterval van Múlafossur op het eiland Vágar, waar je van de eindeloze schemering kunt genieten.

Wanneer:van begin juni tot half juli blijft het op de Faeröereilanden ook ’s nachts schemeren. Plan je reis rond de Jóansøkan midzomerviering, die van 21 tot 23 juni in Tvøroyri plaatsvindt.
Overnachten:: Relax in Hotel Tvøroyri of het Havgrím Seaside Hotel, beide in de hoofdstad Tórshavn.

Freelance-journaliste Valerie Stimac beheert de website Space Tourism Guide en publiceert binnenkort het boek Dark Skies: A Practical Guide to Astrotourism. Volg haar op Twitter en Instagram @valerie_valise.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com