Dit is nu UNESCO Werelderfgoed – van Babylon tot Rajasthan

Deze natuurlijke en culturele wonderen – van oerbossen tot verdwenen beschavingen – zijn nu vanwege hun grote waarde voor de mensheid opgenomen in de Werelderfgoedlijst.

Door Meghan Miner Murray
Gepubliceerd 17 jul. 2019 11:37 CEST

De ruïnes van een oude stad, de architectuur van Frank Lloyd Wright en een ijzig vulkaanlandschap maken nu officieel deel uit van het collectieve werelderfgoed van de mens.

In de afgelopen 43 jaar hebben vertegenwoordigers van de UNESCO, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) geëvalueerd welke natuurlijke en culturele ‘wereldwonderen’ het predicaat Werelderfgoed verdienen. Op de lijst staan plekken als de Galápagos-eilanden, Machu Picchu en het Great Barrier Reef. Sommige cultuur- en natuurgoederen worden bedreigd door een overdaad aan toerisme en door de klimaatverandering.

Op de jaarvergadering van het Werelderfgoedcomité in de ommuurde stad Bakoe in Azerbeidzjan werden 29 nieuwe cultuur- en natuurgoederen in de Werelderfgoedlijst opgenomen – het grootste aantal toevoegingen sinds 2001 – waardoor het totaal aantal monumenten op 1121 komt. De bestemmingen moeten voldoen aan een van de tien criteria op het gebied van cultuur of natuur, waardoor ze bijvoorbeeld beschouwd kunnen worden als een hotspot van biodiversiteit, een meesterwerk van creativiteit of een oude menselijke nederzetting van groot cultureel belang. Azerbeidzjan had op het congres veel te vieren, want het historische centrum van de Azerbeidzjaanse stad Şäki met zijn Paleis van de Khan werd in de Werelderfgoedlijst opgenomen, de derde bestemming in het Kaukasische land die deze eer te beurt valt.

Hieronder volgen de 29 cultuur- en natuurgoederen die dit jaar in de Werelderfgoedlijst zijn opgenomen en het bezoeken meer dan waard zijn – van ’s werelds oudste en grootste viskwekerijen tot oude tomben in Japan.

Meghan Miner Murray is schrijvend onderzoekster voor National Geographic Traveler, freelance-journaliste en duikinstructrice op het hoofdeiland van Hawaï. Volg haar op Instagram.

Lees verder op natgeo.nl/werelderfgoed

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

LEES VERDER

Werelderfgoed

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
Dit zijn enkele van de meest heilige plekken van Europa
Reizen
Op reis in 2020? Laat je inspireren door deze foto’s
Reizen
Vliegen er binnenkort raketten boven deze historische plekken?
Reizen
Moderne juweeltjes: 10 musea met een spectaculaire architectuur
Reizen
Foto’s tonen het lege landschap van Turkije

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.