BAGAN MYANMARZover het oog reikt is deze heilige en stoffige vlakte bezaaid met boeddhistische tempels stoepas pagodes en kloosters Bestudeer de prachtige frescos en de stilistische verschillen tussen de tempels  in je eentje met een gids of vanaf grote hoogte bij zonsopgang in een heteluchtballon

De ruïnes van een oude stad, de architectuur van Frank Lloyd Wright en een ijzig vulkaanlandschap maken nu officieel deel uit van het collectieve werelderfgoed van de mens.

In de afgelopen 43 jaar hebben vertegenwoordigers van de UNESCO, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) geëvalueerd welke natuurlijke en culturele ‘wereldwonderen’ het predicaat Werelderfgoed verdienen. Op de lijst staan plekken als de Galápagos-eilanden, Machu Picchu en het Great Barrier Reef. Sommige cultuur- en natuurgoederen worden bedreigd door een overdaad aan toerisme en door de klimaatverandering.

Op de jaarvergadering van het Werelderfgoedcomité in de ommuurde stad Bakoe in Azerbeidzjan werden 29 nieuwe cultuur- en natuurgoederen in de Werelderfgoedlijst opgenomen – het grootste aantal toevoegingen sinds 2001 – waardoor het totaal aantal monumenten op 1121 komt. De bestemmingen moeten voldoen aan een van de tien criteria op het gebied van cultuur of natuur, waardoor ze bijvoorbeeld beschouwd kunnen worden als een hotspot van biodiversiteit, een meesterwerk van creativiteit of een oude menselijke nederzetting van groot cultureel belang. Azerbeidzjan had op het congres veel te vieren, want het historische centrum van de Azerbeidzjaanse stad Şäki met zijn Paleis van de Khan werd in de Werelderfgoedlijst opgenomen, de derde bestemming in het Kaukasische land die deze eer te beurt valt.

Hieronder volgen de 29 cultuur- en natuurgoederen die dit jaar in de Werelderfgoedlijst zijn opgenomen en het bezoeken meer dan waard zijn – van ’s werelds oudste en grootste viskwekerijen tot oude tomben in Japan.

Meghan Miner Murray is schrijvend onderzoekster voor National Geographic Traveler, freelance-journaliste en duikinstructrice op het hoofdeiland van Hawaï. Volg haar op Instagram.

Lees verder op natgeo.nl/werelderfgoed

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com