Naar de top van de 2.962 meter hoge Zugspitze, mét baby

Besneeuwde alpentoppen van twee- tot wel vierduizend meter hoogte, verspreid over vier verschillende landen, strekken zich voor me uit. Ik sta op de top van de Zugspitze, met mijn baby op mijn rug.

Door Veerle Witte
foto's van Robin Visser
Gepubliceerd 3 jul. 2019 10:20 CEST
Naar de top van de 2.962 meter hoge Zugspitze, mét baby
Naar de top van de 2.962 meter hoge Zugspitze, mét baby
Foto door Robin Visser

De 2.962 meter hoge Zugspitze, met op de flanken drie gletsjers, ligt op de grens van Oostenrijk en Duitsland. De top van de berg is zowel vanuit de Tiroler Zugspitz Arena en vanuit het Duitse Garmisch-Partenkirchen te bereiken: te voet, met een trein of met een gondelbaan.

Op het uitkijkpunt aan de kant van Tirol.
Foto door Robin Visser

In tien minuten naar bijna 3.000 meter hoogte

Wij pakken de Tiroler Zugspitzbahn, een gondelbaan die je vanuit Ehrwald in Tirol direct naar de top brengt. De kabelbaan klimt 1.725 meter in slechts 10 minuten. De bossen in het groene dal maken razendsnel plaats voor de met sneeuw beklede flanken van de Zugspitze. Wolken slingeren over de toppen van de Alpen, het panoramische uitzicht strekt mijlenver.

De Zugspitzbahn neemt je mee door de wolken naar de top van de berg.
Foto door Robin Visser

Maeve, onze acht maanden oude dochter, zit op mijn schoot. We twijfelden even of we haar wel mee konden nemen in verband met hoogteziekte, maar na wat onderzoek lijkt het geen probleem te zijn. Hoogteziekte bij baby’s komt vooral voor als je langere tijd op grote hoogte – boven de 2.500 meter – verblijft.

Digital nomad Veerle Witte met haar dochtertje Maeve
Foto door Robin Visser

Omdat we snel stijgen, laat ik haar regelmatig drinken, zodat ze geen last krijgt van haar oren. En last heeft ze niet. Ze is te druk met de aandacht trekken van alle passagiers in de lift. Die zijn een stuk interessanter voor haar dan het verpletterende uitzicht.

De grens overlopen

Op de top loop je zo de grens over van Oostenrijk naar Duitsland en andersom: van het ene naar het andere uitkijkplatform. Speciaal voor het uitstapje naar de top van de Zugspitze hebben we een warme winterjas voor Maeve gekocht. Waarschijnlijk zal ze hem maar één keer zal dragen, maar het is geen overbodige luxe. De temperatuur ligt rond de vijf graden en er staat een ijzige, koude wind.

Toeristen maken foto's vanaf een van de uitkijkplatformen op de 2.962 meter hoge top van de Zugspitze
Foto door Robin Visser

Met een indrukwekkende 2.962 meter is de Zugspitze de hoogste berg en trots van Duitsland. Maar Tirol kent maar liefst 573 bergen hoger dan 3.000 meter, waarvan de hoogste de 3.774 meter hoge Wildspitze, die ik in de verte zie liggen. Op een heldere dag als deze reikt het zicht maar liefst 250 kilometer ver.

Toekomstige bergbeklimmer

Ik kijk uit over de witte toppen die zich voor me uitstrekken en klimmers die een via ferrata doen naar het allerhoogste punt van de berg. Kilometers beneden ons ligt het meer de Eibsee te schitteren in de zon. Maeve zit warm ingepakt in de kinderdrager op mijn rug en is vrolijke geluidjes aan het maken. Voorbijgangers lachen vertederend naar haar. Wat is het toch gezellig om te reizen met een baby.

Baby Maeve in het museum op de Zugspitze.
Foto door Robin Visser

In het museum op de top, waarin ik lees over de geschiedenis van de berg en de eerste man die de Zugspitze beklom in 1820, zit een glazen vloer en wand. Recht boven de grillige bergtoppen. Ik zet Maeve erop, die gelijk begint te kruipen en lachen. ‘Dat wordt vast een bergbeklimmer,’ lacht een voorbijganger. Wie weet. Voorlopig mag ze de wereld nog lekker vanaf mijn rug ontdekken. 

Lees ook: 'Met een baby de bergen in: zo doe je dat' > 

Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door Visit Tirol en de Tiroler Zugspitz Arena. Wil je ook op avontuur in deze vakantieregio? Lees dan hier verder > 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Deze oude stad van de sultans is een wonder van de eenentwintigste eeuw
Reizen
Videogames zijn een venster op de wereld voor reizigers met beperkingen
Reizen
Worden bedevaarten na de pandemie de nieuwe reistrend?
Reizen
Waarom wandelen de ideale activiteit is tijdens de pandemie
Reizen
Een scepticus probeert de kunst van het ‘bosbaden’

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.