Wie het dorpje Hallstatt bezoekt, waant zich in een ouderwetse musical.

De zestiende-eeuwse huizen van dit Oostenrijkse plaatsje zijn in helderrode en gele tinten geschilderd, in het voorjaar en de zomer worden de gevels opgefleurd door klimop en bloembakken met geraniums, en al slenterend door de keienstraatjes stuit je op charmante cafés, prachtige kerkjes en traditionele Gaststätten. Vlak in de buurt liggen natuurwonderen te wachten, van de bergen van het gebergte Salzkammergut tot de Hallstätter See, een meer met zijn eigen waterval.

Hoewel het dorpje alleen te voet toegankelijk is, trok het in 2018 maar liefst één miljoen bezoekers, aldus The Washington Post – per hoofd van de bevolking 347-maal meer dan Hongkong, een van de meest bezochte steden ter wereld. Plan je bezoek in oktober, om tijdens een weekendje de drukte te mijden maar nog wel volop te kunnen genieten van het milde weer.

Door het smalle steegje waaraan het Gasthof Simony ligt in de buurt van de Marktplatz is een klokkentoren te zien
Door het smalle steegje waaraan het Gasthof Simony ligt, in de buurt van de Marktplatz, is een klokkentoren te zien.
Wesley Kabakjian

Verken een van de oudste zoutmijnen ter wereld

Salzwelten is een van de oude zoutmijnen die door de UNESCO als Werelderfgoed zijn erkend en dateert uit prehistorische tijden, mogelijk zelfs uit 4000 v. Chr. De overvloedige zoutaders van de mijn ontstonden 250 miljoen jaar geleden door de verdamping van zeewater en zorgden voor de welvaart waaraan dit plaatsje oorspronkelijk zijn bestaan dankt. Bezoekers kunnen zich door een gids laten rondleiden door de mijn, die alleen per tandradbaan bereikbaar is. In de museummijn ontdek je hoe mijnwerkers in oude tijden te werk gingen, waarbij je een overall aankrijgt en op houten sleden naar verschillende niveaus kunt glijden.

Tijdens je bezoek op driehonderd meter boven Hallstatt kan het verlokkelijk zijn om wat extra te betalen voor het uitzicht vanaf de Hallstatt Skywalk. Maar als je dan tóch geld wilt uitgeven aan een weids panorama, bewaar het dan voor het naburige 5Fingers-uitkijkplatform, vanwaar je over het hele berggebied kunt uitkijken.

Smul van de Oostenrijkse keuken

Begin de ochtend met ontbijtgebak in een van de vele traditionele cafés van Hallstatt, waaronder Seecafe Frundsberg aan het meer. Ga voor de lunch naar Maik’s Heisse Hutte, waar alles in handige broodjes wordt ‘verpakt’ om mee te kunnen nemen, van schnitzel tot worstjes. Voor een wat rustiger lunch neem je plaats op het terras van Restaurant am See, waar je jezelf kunt trakteren op een keuze uit Oostenrijkse bieren. En de koffiepauze? Probeer het centraal gelegen Café Derbl, met een groot aanbod van zelfgemaakt gebak.

Voor het diner kun je terecht in Gasthof Zauner, waar vis uit de Hallstätter See wordt opgediend. Wie van wijn houdt, kiest voor Restaurant zum Salzbaron in het Seehotel Grüner Baum, waar je met uitzicht over het meer kunt genieten van enkele van de beste Oostenrijkse wijnen.

Neem Hallstatt in je op vanaf het water je kunt hier alleen waterfietsen roeiboten en elektrische bootjes huren aangezien motorvaartuigen op het meer zijn verboden
Neem Hallstatt in je op vanaf het water: je kunt hier alleen waterfietsen, roeiboten en elektrische bootjes huren, aangezien motorvaartuigen op het meer zijn verboden.
Sorin Rechitan, EyeEm/Getty Images

Maak een boottocht over de Hallstätter See

Alle uitzichten rond dit idyllische bergdorp zijn prachtig, maar die vanaf het meer zijn het mooist. Bij de botenverhuur in Hallstatt kun je waterfietsen, roeiboten en elektrische bootjes huren, want motorvaartuigen zijn verboden om het ongerepte natuurschoon van het meer te behouden. Wie in een van de zwaanvormige waterfietsen van Hallstatt een tochtje over het meer maakt, zal ook op de oever nieuwe vrienden maken.

Bezoek een knekelhuisje

De stap vanuit de sprookjesachtige charme van het dorp in een grote ruimte die tot de nok toe is gevuld met ruim zeshonderd fraai beschilderde schedels, is wel even wennen – maar het Beinhaus in Hallstatt kent een fascinerende geschiedenis. Vanwege ruimtegebrek op de kleine kerkhoven van het dorp moest er begin zeventiende eeuw een andere plek worden gevonden om de doden op respectvolle wijze bij te zetten. Dus besloten de dorpelingen de beenderen op te graven, te laten bleken in de zon en te beschilderen, en in het Beinhaus te bewaren.

De bloemmotieven op de schedels hebben elk hun eigen betekenis: eikenbladeren staan voor glorie, laurier voor overwinning, klimop voor het leven, rozen voor de liefde, en zo meer. Hoewel het probleem van ruimtegebrek sindsdien is opgelost door crematies, kiezen bewoners van Hallstatt soms nog voor een laatste rustplaats in het Beinhaus. De laatste inwoner die dat deed, werd in 1995 in de ruimte bijgezet en is herkenbaar aan een gouden tand.

Breng een bezoek aan de historische kerken

Toen de begraafplaatsen van Hallstatt begin zeventiende eeuw vol waren besloot men de doden onder te brengen in een knekelhuis waar sindsdien talloze in de zon gebleekte en met symbolische bloemmotieven beschilderde schedels zijn bijgezet
Toen de begraafplaatsen van Hallstatt begin zeventiende eeuw vol waren, besloot men de doden onder te brengen in een knekelhuis, waar sindsdien talloze in de zon gebleekte en met symbolische bloemmotieven beschilderde schedels zijn bijgezet.
Wesley Kabakjian

Het dorp Hallstatt is gevormd door religieuze opvattingen. Het is moeilijk om je dit plaatsje voor te stellen zonder de kerktoren van de Christuskirche, maar deze evangelische kerk verrees pas in de achttiende eeuw, toen de protestantse inwoners het recht kregen hun geloof te belijden. Bewonder de kerk zowel van enige afstand als van dichtbij.

In het hoogste deel van het dorp staat de parochiekerk Maria Himmelfahrt of Maria am Berg. Het fraaie gotische altaar in de kerk werd begin zestiende eeuw gesneden in het atelier van de beroemde Oostenrijkse kunstenaar Lienhart Astl. De kunstwerken in de kerk zijn zó waardevol dat een toeristenechtpaar eind jaren tachtig een schilderij uit deze kerk ontvreemdde. Na tientallen jaren van speurwerk werd het doek teruggevonden en in de zomer van 2018 weer in de kerk opgehangen.

Maak een wandeling

Het dorpje zelf is een plaatje, maar bezoekers zouden zichzelf te kort doen als ze niet ook het omringende natuurschoon zouden verkennen. Of je nu een verwoed bergwandelaar bent of gewoon van ongelooflijke uitzichten wilt genieten – je zult zeker wat van je gading vinden tussen de 93 wandelroutes die het dorp aanbiedt.

Voor een niet al te zware wandeling met veel attracties kun je beginnen aan de ruim zeven kilometer lange Themenweg Echerntal, die door het gelijknamige dal loopt, langs prachtige plekjes die ooit als aan magneet werkte op Oostenrijkse schilders die in de vrije natuur wilden schilderen. Op de route stuit je ook op watervallen en ‘Gletscheröfen’, diepe kolkgaten die door gletsjerwater zijn uitgesleten.

Ga op zoek naar ambachtelijkheid

Voor prachtige souvenirs kun je terecht in winkeltjes vol ambachtelijke waren rond de Marktplatz. Bekijk hoe houtsnijders traditioneel speelgoed en snuisterijen maken. Proef van schnaps in een hele reeks smaken. Neem een zakje Oostenrijks rotszout mee naar huis, afkomstig uit de mijnen van Hallstatt. Wat je ook kiest om als aandenken mee te nemen, de winkeleigenaars in Hallstatt adviseren je met oprecht enthousiasme.

Hoe er te komen

Je bereikt Hallstatt na een autorit van twee uur vanuit Graz of van uur en een kwartier vanuit Salzburg. Hoewel je met de auto de vrijheid hebt om ook de omliggende dorpen, bergen en watervallen te verkennen, is het dorp zelf alleen te voet toegankelijk, dus zul je gebruik moeten maken van parkeergelegenheid rond het plaatsje. Vanuit Graz en Salzburg gaan er ook treinen en bussen naar Hallstatt, hoewel er maar een paar directe verbindingen zijn.

Waar te overnachten

Alles in Hallstatt ademt een authentieke, traditionele charme uit, en de hotels en Gasthöfe zijn daarop geen uitzondering. Een belevenis is een overnachting in Gasthof Simony aan het marktplein. Het hotel is al sinds 1882 in gebruik en het gebouw heeft veel van zijn oorspronkelijke kenmerken behouden; een traditioneel Oostenrijks ontbijt is bij de overnachting inbegrepen.

Wie op privacy staat, kan een afgelegen suite in de Hallstatt Hideaway boeken, met eigen toegang tot het meerstrand en een schitterend uitzicht over het water. En als het reisbudget het toelaat, zul je je in het luxueuze Heritage Hotel Hallstatt een lid van het Oostenrijkse vorstenhuis wanen.

Journaliste Danielle Page schrijft over reizen en gezondheid voor vrouwen. Volg haar op Twitter.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com