Ontdek Nationaal Park Abisko

Achter de Lapporten, het kenmerkende U-vormige dal in het noorden van Zweden, ligt het onstuimige Lapland: een van de laatste wildernissen van Europa. Maar net voor de Lapporten ligt ook een prachtig stuk bosrijke en bergachtige natuur. Het Nationaal Park Abisko is tussen juni en september een waar wandelparadijs, met hikes variërend van een half uur tot meerdaagse, met het 440 kilometer lange Koningspad als absoluut hoogtepunt. Onderweg kijk je je ogen uit: van zeldzame orchideeën tot vele vogelsoorten, waaronder de zeearend. Ook groter wild, zoals rendieren, elanden, wolven en lynxen, zwerft rond in het park.

Wandelen in Abisko Nationaal Park
Wandelen in Abisko Nationaal Park

Noorderlicht en midzomernacht

Tijdens de zogeheten ruska – een Fins begrip dat een herfstperiode, zo van half september tot eind oktober, aanduidt – is Noord-Scandinavië op haar mooist. De bomen kleuren in een palet van geel en oranje, de meren zijn kraakhelder en met een beetje geluk laat het betoverende noorderlicht zich vanaf eind augustus zien. Pluk bessen en champignons, vang een vers witvisje in de Torne en maak zo een heerlijk diner met alleen maar lokale ingrediënten.

Ook net buiten het hoogseizoen, in juni en augustus, is het dankzij de middernachtzon goed toeven in Noord-Scandinavië. Eind juni zorgen de midzomernacht en bijbehorende feesten voor eindeloze zomeravonden.

Bewonder het Noorderlicht
Bewonder het Noorderlicht.
Rikard Lagerberg, imagebank.sweden.se

Leer alles over de Samicultuur

Bij de Sami, het laatste inheemse volk van Europa, ben je meer dan welkom. Ze hebben hun eigen taal en cultuur, waar het rendier een belangrijke rol in speelt. Al eeuwenlang leven ze van én met het dier. De Sami leren je graag alles over hun unieke levensstijl: breng dus vooral een bezoek aan een van de musea over hun cultuur of ga langs bij de rendierfarms in Inari (Finland), Jokkmokk (Zweden) en Karasjok (Noorwegen).

Ontdek de Samicultuur
Ontdek de Samicultuur
Magnus Strøm

Wil jij ook het echte Scandinavië boven de poolcirkel ontdekken? Boek dan een complete rondreis van Buro Scanbrit – zij maken van jouw vakantie een droomreis. De reisspecialisten kennen de bestemmingen meter voor meter en geven je graag een persoonlijk advies. Ook ga je met Buro Scanbrit verantwoord op reis, want de CO2-uitstoot wordt gecompenseerd.

Lees hier nog meer tips over de dingen die je niet mag missen in Noord-Scandinavië >

Bekijk hier alle reizen in Noord-Scandinavië >