Of je nu met pech langs de weg staat, de trein hebt gemist of je portemonnee hebt verloren, een onverwachte tegenslag kan zelfs de best voorbereide reisplannen in de war schoppen.Gelukkig lijken er nog genoeg aardige mensen in de wereld rond te lopen die bereid zijn een vreemdeling in nood te helpen – of gewoon iemands dag op te fleuren.

We waren nieuwsgierig: wonen deze barmhartige Samaritanen in kleine plaatsjes, waar je volgens de meeste mensen de aardigste lui kunt vinden, of is er ook in de grote steden vriendelijkheid te vinden? We vroegen de leden van onze internationale online-gemeenschap op welke plekken zij door vriendelijke vreemdelingen waren geholpen. Uit de duizenden reacties blijkt dat er net zoveel plekken zijn waar je gastvrije mensen kunt vinden als er reisbestemmingen zijn. Hieronder volgen enkele van de verhalen die onze lezers met ons hebben gedeeld.

Pechhulp in Ierland

Nadat de auto van Becky Corbin het op de route Ring of Kerry in Ierland had begeven, boden veel plaatselijke bewoners aan om te helpen. “Ik ben nog nooit zulke aardige mensen tegengekomen dan de verbazingwekkende mensen van Ierland!” schreef Corbin.

Op de toeristische route Ring of Kerry in Ierland ontdekken automobilisten magische landschappen zoals de bergpas Molls Gap op de foto
Op de toeristische route Ring of Kerry in Ierland ontdekken automobilisten magische landschappen, zoals de bergpas Moll’s Gap (op de foto).
Niamh Ronane, Getty Images

Reistips: Op papier zou je de Ring of Kerry, een toeristische route rond het schiereiland Iveragh, in één dag kunnen rijden, maar waarom zou je je op een trip door dit spectaculaire landschap met zijn kleine vissersplaatsjes en forten uit de IJzertijd haasten? Neem gerust een week de tijd en geniet van de reis. Bekijk de met uitsterving bedreigde edelherten en andere diersoorten in het Killarney National Park, een prachtig natuurgebied van ruim tienduizend hectare.

Onverwacht geschenk in Australië

Wie Australië bezoekt, mag de stad Cairns niet overslaan, want deze plek staat bekend om zijn relaxte sfeer, natuurschoon – en vriendelijke inwoners. Lezeres Rachel Tara bezocht met haar zoontje de plaatselijke markt en was verrukt toen de eigenaar van een kraampje de jongen een speelgoedschildpad cadeau gaf. En wat wilde hij ervoor terug? “Mijn zoon moest het gebaar doorgeven en iets aardigs doen voor een willekeurige vreemdeling,” schreef zij.

Reistips: Dé grote attractie in de regio is natuurlijk het Groot Barrièrerif, maar bezoek ook de Cairns Esplanade en de Pier Marina. De twaalfdaagse reis ‘Explore Australia’ van National Geographic Journeys omvat een bezoek aan Cairns, met een exclusieve rondleiding door het onderzoeksaquarium van de James Cook University en gelegenheid om het tropisch regenwoud en de riffen van het gebied te verkennen.

Familiemaal in Marokko

Lezeres Sonia Thai zal nooit die avond in Marrakesh vergeten waarop zij werd uitgenodigd voor een traditionele maaltijd bij een gezin thuis. “Na een heerlijk diner lieten de vrouw en de man ons die avond per auto de stad en de Djemaa el Fna zien.”

De Djemaa el Fna is al sinds de middeleeuwen een handelscentrum en ontmoetingsplaats in de medina Arabische wijk van Marrakesh
De Djemaa el Fna is al sinds de middeleeuwen een handelscentrum en ontmoetingsplaats in de medina (Arabische wijk) van Marrakesh.
Pavliha, Getty Images

Reistips: Het grote plein Djemaa el Fna is een betoverende plek waar je je kunt onderdompelen in de beelden, geluiden, smaken en aroma’s van de stad. Even buiten Marrakesh ligt het Nationale Park Toubkal, waar de hoogste berg van Noord-Afrika ligt en je in de koele berglucht kunt wandelen en skiën.

Creatieve bandenwissel in Albanië

Toen lezeres Magdalena Polikarska bij het afgelegen dorpje Lin in Albanië een lekke band kreeg, “werd hij gewisseld door een stel geweldige lokale kerels, die daarbij een grote kei gebruikten en het wegdek onder de band uitkerfden.”

Reistips:Geniet van de Balkanwijn, de prachtige kusten en ook de fascinerende militaire bunkers die overal in het Albanese landschap staan. Schattingen van het aantal bunkers lopen uiteen, maar je ziet deze afgedankte bouwsels werkelijk overal. Sommige zijn omgetoverd in musea of cafés.

Beschutting in Griekenland

Een bezoek aan de oude kloosters van Meteora in Griekenland, die gevaarlijk hoog op reusachtige rotsformaties prijken, is doorgaans een imposante ervaring. Maar voor lezeres Sara Betler was het eerder een nachtmerrie, toen ze tussen twee kloosters in door een zware hoosbui werd overvallen. Een “aardige bewoner gaf ons een lift,” schreef zij. Het “had een echte ramp kunnen worden, maar alles liep goed af.”

Reistip:Bergwandelen door de streek rond Meteora is niet zo uitdagend als het misschien lijkt. Je kunt het gebied in je eentje in een paar uur belopen of je aansluiten bij een van de vele plaatselijke rondleidingen.

Vriendelijke eerste hulp in Taiwan

Met zijn bergachtige terrein is de gemeente Hualien een van de minst toegankelijke regio’s van Taiwan. Het mag dan om een dunbevolkte streek gaan, de vriendelijkheid van de bewoners is er niet minder om. Toen lezeres Virginia Shaffer tijdens een reis door het gebied een ongelukje met haar scooter had, kwamen twee Taiwanese vrouwen haar te hulp. “We verstonden elkaar amper, maar hun bezorgdheid over mij als jonge reizigster was zó hartverwarmend dat ik hun vriendelijkheid nooit zal vergeten,” schreef zij.

Reistip:Met zijn indrukwekkende ravijn en een overvloed aan wandelpaden is het majestueuze Nationale Park Taroko een belangrijke attractie voor reizigers die deze minder bekende regio bezoeken. Je kunt het park bereiken met een shuttlebus vanaf het treinstation van de stad Hualien.

Auto met chauffeur in Frankrijk

De ‘Lichtstad’ kent ook zijn schaduwzijden, maar veel lezers reageerden op ons verzoek met ervaringen van vriendelijkheid in Parijs, onder wie Avril Houston. Zij schreef dat twee Parijzenaars haar en haar vriend “naar een plek in Parijs reden waar je de Eiffeltoren het best op de foto kunt zetten, waarna ze ons bij de Métro afzetten.”

Vanaf de top van de Eiffeltoren kunnen bezoekers al nippend van een glas champagne genieten van een panoramisch uitzicht over Parijs
Vanaf de top van de Eiffeltoren kunnen bezoekers al nippend van een glas champagne genieten van een panoramisch uitzicht over Parijs.
Thierry Rambaud, Alamy Stock Photo

Reistip: Wie Versailles al een keertje heeft bezocht, kan in de buurt ook een ander Werelderfgoed bezichtigen: de Basilique Saint-Denis, een gotisch meesterwerk dat is opgericht boven het graf van de heilige Dionysius van Parijs.

Gezamenlijke picknick in Turkije

Met een veelheid van invloeden uit Centraal-Azië, het Midden-Oosten en Griekenland is de keuken van Istanboel in Turkije een must voor culinaire reizigers. Lezeres Kendall Fayle leerde de plaatselijke gerechten als een echte inwoonster van de stad kennen toen ze in een park werd gewenkt door een gezin, “dat erop stond dat ik met hen een heerlijke zelfgemaakte salade zou eten. We verstonden elkaar niet, maar we deelden glimlachen, vriendelijkheid en een maaltijd.”

Reistip: In de wijk Eminönü, die aan de Gouden Hoorn ligt, kun je bij een van de aangemeerde boten een sandwich met pas gevangen vis bestellen, die door de bemanning wordt gegrild.

Slaapplaats in Duitsland

Ruim zeven miljoen bezoekers komen elk jaar af op het Oktoberfest in München. Het was ook de tijd van het jaar dat een van onze lezers, Katharine Irvina, en haar gezin geen overnachting konden vinden. Een Duitse familie hoorde toevallig van hun probleem en kwam in actie. “Ze regelden voor ons allemaal een slaapplek, gingen de volgende ochtend naar de bakker en maakten een heerlijk ontbijt voor ons klaar,” schreef ze.

Reistip: Voor een bezoek aan Beieren, maar dan zonder de drukte van het Oktoberfest (maar wel met voldoende bier), kun je in het voorjaar met de auto de Beierse Glassstraße volgen en zo het werk van meester-glasblazers ontdekken.

Verrassende serenade in Italië

De Italiaanse kustregio Cinque Terre is romantisch tot en met. Op hun huwelijksreis zaten lezeres Jenny Clauson en haar kersverse echtgenoot in een café in Vernazza toen ze ontdekten dat de vrouw van de uitbater in de plaatselijke kerk stukken uit Italiaanse opera’s zong. Voordat ze het wisten, kregen ze een serenade van haar en gaf zij liederen van hun bruiloft ten beste, zoals O mio babbino caroen Ave Maria. Clauson vond het “absoluut verbluffend.” Is de liefde niet mooi?

Reistip:Alle dorpen in de regio zijn onderling verbonden met wandelpaden maar je kunt de streek ook gemakkelijk bereizen per boot en trein. Deze bestemming trekt veel vogelaars aan en is bovendien geschikt voor gezinnen (overal worden buitenactiviteiten aangeboden – en natuurlijk de kinderhit gelato).

Kelly Barrett is freelance-journaliste, yogalerares en voormalig senior producer van National Geographic. Momenteel onderzoekt zij de landschappen rond Tucson, Arizona. Volg haar avonturen op Instagram.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com