Het begin van het nieuwe decennium wordt beheerst door beelden van een brandend continent. De enorme natuurbranden in Australië hebben inmiddels 23 mensen het leven gekost en bijna tweeduizend huizen verwoest. Ook wordt gevreesd dat een half miljard dieren in de vlammen zijn omgekomen, waaronder naar schatting dertig procent van de koalapopulatie van de deelstaat Nieuw-Zuid-Wales. De bosbranden hebben een gebied in de as gelegd dat groter is dan alle bossen die in 2019 bij natuurbranden in het Amazonegebied en Californië werden verwoest.

Nog altijd woeden er zo’n 150 bosbranden in Victoria en Nieuw-Zuid-Wales, de dichtstbevolkte deelstaten van het land, en de autoriteiten voorspellen dat het nog maanden kan duren voordat de crisis onder controle is gebracht. Dus zullen reizigers zich verre moeten houden van het continent? We zetten alles op een rijtje.

Wat moet je doen als je naar Australië reist?

Het goede nieuws voor reizigers is dat veel gebieden in Australië niet door de bosbranden zijn getroffen en dat de meeste toeristische accommodaties en bestemmingen daar open zijn, aldus een verklaring die op 3 januari door Tourism Australia is uitgegeven. Reizigers kunnen de omstandigheden ter plekke checken op de officiële websites en Twitter-feeds van de brandweer in de diverse deelstaten en territoria. Deze sites worden geregeld geactualiseerd, met gegevens over de locaties van bosbranden en het soort voorzorgsmaatregelen dat mensen in die gebieden zouden moeten treffen.

Op de app ‘Fires Near Me’ van de brandweer van Nieuw-Zuid-Wales (beschikbaar voor iOS en Android) worden bosbranden in het hele land gevolgd en gebieden aangegeven die tot dusver in het bosbrandseizoen zijn getroffen. Deze plekken zijn niet per se ontoegankelijk, maar toeristen wordt wel aangeraden om vóór hun vertrek de meest actuele gegevens over de omstandigheden op hun reisbestemming te raadplegen en eenmaal ter plekke de situatie te blijven checken.

De grote steden zijn niet direct door de bosbranden getroffen, maar de rook van de branden heeft er wel toe geleid dat de luchtkwaliteit in vooral Canberra, Melbourne en Sydney is verslechterd. Bezorgde reizigers kunnen updates in realtime vinden op de internationale website Aqicn.org. Nu er veel vraag is naar ademhalingsmaskers met de standaards P2 en N95, kun je overwegen om een eigen exemplaar mee te nemen.

Wanneer kan ik Australië het best bezoeken?

Momenteel geldt in Nieuw-Zuid-Wales en Victoria de noodtoestand, wat betekent dat mensen die een bezoek aan Australië plannen er verstandig aan doen te wachten met boekingen voor de direct getroffen gebieden en voor plaatsen waar het risico op bosbranden hoog is, totdat de autoriteiten de situatie onder controle hebben. Maar schrap Australië niet te snel van je bucket list. Touroperators vrezen dat het bosbrandseizoen de sector tot nu toe honderden miljoenen dollars heeft gekost, dus reizigers kunnen met hun bezoek een bijdrage leveren aan het herstel van de plaatselijke economie.

Welke toeristische attracties zijn gesloten?

De zuidkust van Nieuw-Zuid-Wales en East Gippsland in het noordoosten van Victoria, beide toeristische bestemmingen met populaire badplaatsen en wijngaarden, zijn het zwaarst getroffen. In meerdere stadjes is de drinkwatervoorziening ontregeld; check de websites van de diverse gemeenten voor meer informatie.

Ongeveer een derde van het Kangaroo Island in het zuiden van Australië is door bosbranden verwoest. Aan de westkust van het eiland ging het bekende ecohotel Southern Ocean Lodge in vlammen op.

Alle nationale parken, waaronder campings in het Kosciuszko National Park (waar het Selwyn Snow Resort in de as werd gelegd), aan de zuidkust van Nieuw-Zuid-Wales, zijn tot nader order gesloten. Ook meerdere parken en campings in de agglomeratie Sydney zijn gesloten, waaronder het Blue Mountains National Park. Verwacht wordt dat de toeristische spoorlijnen door de Blue Mountains nog maanden buiten gebruik zullen zijn. Parks Victoria heeft negen van zijn nationale parken gesloten.

Een vrouwtjeskoala die van haar redders de naam Anwen heeft gekregen wordt behandeld in het Koala Hospital in Port Macquarie Australi Ze liep brandwonden op bij de natuurbranden in het gebied
Een vrouwtjeskoala die van haar redders de naam Anwen heeft gekregen, wordt behandeld in het Koala Hospital in Port Macquarie, Australië. Ze liep brandwonden op bij de natuurbranden in het gebied.
Nathan Edwards

Ook in andere deelstaten woeden momenteel bosbranden. Maar in Queensland, West-Australië en Tasmanië is het vuur naar verluidt onder controle en zijn er geen toeristische bestemmingen meer (waaronder het Groot Barrièrerif voor de kust van Queensland en de geliefde wandelpaden op Tasmanië) die zijn gesloten. Zelfs in Nieuw-Zuid-Wales en Victoria gaat het leven op veel plekken gewoon zijn gang, zoals in het surfplaatsje Byron Bay, in het noorden van Nieuw-Zuid-Wales, en langs de Great Ocean Road in Victoria. (Lees ook: Dodelijke Australische bosbranden creëren intens vuuronweer)

Wat is de oorzaak van de branden?

Hoewel de meeste klimaatwetenschappers aarzelen om één specifieke weersgebeurtenis direct aan de klimaatverandering te wijten, zijn ze het erover eens dat de omstandigheden voor het ontstaan van bosbranden door de opwarming van de aarde zijn verslechterd. Een combinatie van ongekende droogte, het warmste jaar dat ooit in Australië is gemeten, droog en winderig weer en meer dan genoeg natuurlijk ‘aanmaakhout’ op de grond heeft de perfecte omstandigheden gecreëerd om de Australische zomer in een hel te veranderen.

In de nasleep van de crisis heeft de Australische premier Scott Morrison internationaal kritiek geoogst door de rol van de klimaatverandering te bagatelliseren en zich te verzetten tegen maatregelen om de opwarming van de aarde aan te pakken (Australië is een van de landen met de hoogste CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking) en meer geld voor de brandweer vrij te maken.

Hoe kun jij helpen?

Er zijn inmiddels tientallen oproepen gedaan om hulp te bieden aan brandweerlieden, en ook aan gewone burgers en wilde dieren die door de branden zijn getroffen. De inzamelingsactie op Facebook van de Australische komiek Celeste Barber, oorspronkelijk bedoeld om de Rural Fire Service van Nieuw-Zuid-Wales te steunen, heeft inmiddels zóveel succes (er is tot nu toe 25 miljoen euro opgehaald) dat het geld zal worden gebruikt om ook brandweerkorpsen in andere deelstaten te helpen. Ook jij kunt direct geld doneren aan de brandweer in de diverse deelstaten.

Om getroffen burgers te helpen heeft het Australisch Rode Kruis mensen opgeroepen geld te doneren voor de hulp aan duizenden Australiërs die noodopvang nodig hebben. De regering van Victoria werkt samen met de Bendigo Bank en het Leger des Heils in de actie Victorian Bushfire Appeal, waarvan de opbrengt geheel ten goede zal komen aan de getroffen gemeenschappen. Ook via de website GoFundMe zijn talloze hulpacties opgestart.

Daarnaast hebben de milieuorganisaties NSW Wildlife Information, de Rescue and Education Service (WIRES), het World Wildlife Fund Australia en de RSPCA oproepen gedaan om geld te storten ten behoeve van de opvang van wilde dieren die door de natuurbranden zijn getroffen. Donaties aan het Port Macquarie Koala Hospital worden gedeeld met andere milieuorganisaties.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com