Dit klooster op een Griekse klif is verrassend goed bereikbaar

Lees hier hoe je bij de heilige plek Meteora in Griekenland komt en wat je daar kunt doen.

Door Daniel Stone
Gepubliceerd 7 feb. 2020 16:38 CET
Foto door Veselin Atanasov

De kloosters van Meteora in Griekenland zijn bouwkundige wonderen. De kloostercellen van deze Grieks-orthodoxe heiligdommen liggen verscholen in de spleten van de zandstenen rotsen. De heiligdommen werden gebouwd in de periode van de veertiende tot de zeventiende eeuw. Ze stralen de contemplatieve eenzaamheid uit waar de monniken naar op zoek waren. Het meest intieme klooster, het klooster van Roussanou, biedt nu onderdak aan zestien nonnen en de relieken van Sint Barbara, een populaire heilige uit de middeleeuwen.

Hoe kom je er?

Eeuwenlang waren het klooster van Roussanou en de andere kloosters van Meteora in Midden-Griekenland alleen te bereiken via uitschuifbare ladders of een mand die omhoog werd gehesen. Deze beperkte toegang hield de gelovigen binnen en de goddelozen buiten. Tegenwoordig zijn er tunnels en steile paden en trappen, zodat de kloosters bereikbaar zijn voor iedereen die de tocht over de rotsen aandurft. Als je meer te weten wilt komen over de rijke geschiedenis van deze plek, dan kun je het beste met een gids meegaan.

Wat is er te zien?

Binnen:de kapel van Roussanou is gedecoreerd met fresco's uit de zestiende eeuw. Op de wanden en het koepelplafond zijn planeten, pauwen en serafijnen afgebeeld. De uitgestalde struisvogeleieren staan symbool voor koningschap, verrijzenis en bescherming.

Buiten:wanneer je over de smalle brug naar Roussanou loopt en omlaag kijkt, kun je volgens de Griekse reisexpert George Kourelis de kloostertuin zien liggen. Boven je zie je adelaars, valken en zeldzame gieren.

In de omgeving

Rond Roussanou liggen zestien eeuwenoude kluizenaarsgrotten (vergeet je bergschoenen niet) en vijf andere bergkloosters (dit waren er ooit 24). Alle kloosters zijn nog in gebruik. Naast de schedels van de monniken die er hebben geleefd, vind je in het klooster Groot Meteoron ook levendige schilderijen en de veertiende-eeuwse broodoven van het klooster. De meeste kloosters hebben in de twintigste eeuw schade opgelopen door plunderingen en oorlog, maar zijn nu gerestaureerd.

De kloosters van Meteora in Griekenland

Enkele getallen

60: de geschatte oudheid van de rotsformaties in miljoenen jaren

200: het aantal treden naar het klooster Roussanou

4: het aantal uren rijden met de auto vanaf Athene

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com en in het internationale National Geographic Magazine.

lees verder

Eet als de goden op dit zonovergoten Griekse eiland

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Een scepticus probeert de kunst van het ‘bosbaden’
Reizen
Reizigers helpen met het herplanten van koraal
Reizen
5 spectaculaire bestemmingen om carnaval te vieren
Reizen
Op zoek naar kardemom in een Vietnamees oerbos
Reizen
Op deze vochtige plek groeien voetbruggen uit de bomen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.