5x Op avontuur in het Oostenrijkse dal van de duizend bronnen

’s Zomers vertrekken de skiërs uit het Steierse berggebied Schladming-Dachstein. De stilte echoot in de bergen en de bergflanken kleuren felroze.

Gepubliceerd 24 jun. 2020 14:26 CEST
Wandeltocht met het gezin in de regio Schladming-Dachstein, met de Dachstein op de achtergrond.

Wandeltocht met het gezin in de regio Schladming-Dachstein, met de Dachstein op de achtergrond.

Foto door © Schladming-Dachstein | Peter Burgstaller

Schladming-Dachstein staat vooral bekend om prachtige skigebieden en berghutten. In de lente loopt het gebied echter leeg en is de berglucht zwanger van een weidse stilte. Tegen half juni zijn spiegelgladde bergmeertjes gevuld met water, denderen watervallen naar beneden en zijn de heuvelruggen bezaaid met roze almenrozen. De zomerse alpen in dit gebied nodigen uit tot avontuur. 

Bike & hike

Slalom door lange bospaden met de mountainbike om daarna te voet de berg op te klimmen en af te dalen. In de regio Schladming-Dachstein heb je keuze tussen meer dan 20 ‘bike- en hiketochten’. Kies je voor de Gasselhöhe-route, dan word je boven op de bergtop beloond met een panorama om ‘u’ tegen te zeggen. Daarna daal je weer af naar de Spiegelsee, een helder meer waarin de zuidflank van de Dachstein weerspiegelt. Met een beetje geluk staat het weer een sprong in het water toe en voor je het weet heb je een heuse triatlon achter de kiezen. 

Mountainbiken op de Reiteralm, regio Schladming-Dachstein.

Foto door © Reiteralm Bergbahnen | lorenzmasser.com

Trailrunning

Doorgewinterde avonturiers zetten het in Schladming-Dachstein op een drafje, en gaan hardlopen tussen de berghutten. Meer dan 40 verschillende hardlooproutes van verschillende moeilijkheidsgraden zijn al voor je uitgestippeld. Ervaren hardlopers kiezen voor het Giglachseen Trail, dat je via smalle paden naar hoge bergtoppen brengt waar zelfs in de zomer sneeuw ligt. Doe je het liever even rustig aan? Kies dan voor de Hans Knauss-run, die je langs gemoedelijke bergdorpjes brengt en slechts 135 meter stijgt. Wie het lever rustig aan doet, neemt een van de acht zomerkabelbanen terug naar het dal.

Trailrunning in de regio Schladming-Dachstein.

Foto door © Grimming-Donnersbachtal | Armin Walcher

De National Geographic-wandelweg

De themawandeling ‘Wild Water’, ook wel de National Geographic-wandelweg genoemd, loopt over een vijftig meter lange hangbrug en langs tientallen watervallen. Er liggen meer dan duizend zoetwaterbronnen verspreid in het gebied, waaraan het de bijnaam ‘dal met de duizend bronnen’ dankt. Wandelaars met een goede conditie wagen zich aan de koningstour Klafferkessel, die over een op 2,3 kilometer hoog gebied loopt waar dertig turkooisgroene meren in de zon liggen schitteren. Dit is een etappe van de uitgebreide wandelroute Schladminger-Tauern-hoogteroute. 

Seekarlsee in ‘Naturpark Sölktäler’, regio Schladming-Dachstein.

Foto door © Schladming-Dachstein | Herbert Raffalt

Lama- en alpacatrektour

Laat je door de bergen leiden door de dieren die hier opgroeiden. Met een lama of alpaca bij de hand word je door het dal van de duizend bronnen geleid. Je vertrekt bij het bergdorpje Gössenberg en stopt onderweg in een klein museum, waar je luistert naar verhalen over het boerenleven, om de dieren en vooral jezelf wat rust te gunnen. De tour duurt zo’n drie tot vier uur en je krijgt een verse lunch met lokale producten mee.

Lama- en alpaca-trektocht, Klausnerhof, Regio Schladming-Dachstein.

Foto door © Klausnerhof

Canonying langs watervallen

Echte waterratten lopen langs imposante ravijnen en kliffen tijdens een canyoningtour. Volg het spoor van het water naar borrelende bronnen, kabbelende beekjes en denderende watervallen. Alle soorten avontuur komen hier aan bod. Van zwemmen en duiken in pristine bergmeertjes tot abseilen van watervallen. Talrijke outdoor-bedrijven organiseren zowel tochten voor beginners als gevorderden. 

Salza-waterval, Region Schladming-Dachstein.

Foto door © photo-austria.at | Christoph Huber

Meer weten over wandel- en fietsvakanties in de Oostenrijkse regio Schladming-Dachstein? Lees hier verder.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Vergeet alles wat je weet van Tenerife
Reizen
Interview: Tom Waes blijft thuis
Reizen
Een heel land voor jezelf
Reizen
Topbestemmingen voor 2021: natuur
Reizen
Winterwandelen naar een Oostenrijks sprookjesdal

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.