5x Op avontuur in het Oostenrijkse dal van de duizend bronnen

’s Zomers vertrekken de skiërs uit het Oostenrijkse berggebied Schladming-Dachstein. De stilte echoot in de bergen en de bergflanken kleuren felroze.

Wednesday, June 24, 2020,
Door Steiermark
De ’Giglachseen’, regio Schladming-Dachstein.

De ’Giglachseen’, regio Schladming-Dachstein.

Schladming-Dachstein staat vooral bekend om prachtige skigebieden en berghutten waar uitbundig aan après-ski gedaan wordt. In de lente loopt het gebied echter leeg en is de berglucht zwanger van een weidse stilte. Tegen half juni zijn spiegelgladde bergmeertjes gevuld met water, denderen watervallen naar beneden en zijn de heuvelruggen bezaaid met roze almenrozen. De zomerse alpen in dit gebied nodigen uit tot avontuur. 

Bike & hike

Slalom door lange bospaden met de mountainbike om daarna te voet de berg op te klimmen en af te dalen. In de regio Schladming-Dachstein heb je keuze tussen 24 ‘bike- en hiketochten’. Kies je voor de Gasselhöhe-route, dan word je boven op de bergtop beloond met een panorama om ‘u’ tegen te zeggen. Daarna daal je weer af naar de Spiegelsee, een helder meer waarin de zuidflank van de Dachstein weerspiegelt. Met een beetje geluk staat het weer een sprong in het water toe en voor je het weet heb je een heuse triatlon achter de kiezen. 

Mountainbiken op de Reiteralm, regio Schladming-Dachstein.

Trailrunning

Doorgewinterde avonturiers zetten het in Schladming-Dachstein op een drafje, en gaan hardlopen tussen de berghutten. Twaalf verschillende hardlooproutes van verschillende moeilijkheidsgraden zijn al voor je uitgestippeld. Ervaren hardlopers kiezen voor het Giglachseen Trail, dat je via smalle paden naar hoge bergtoppen brengt waar zelfs in de zomer sneeuw ligt. Doe je het liever even rustig aan? Kies dan voor de Hans Knauss-run, die je langs gemoedelijke bergdorpjes brengt en slechts 135 meter stijgt. Als je moe wordt, neem je een van de acht zomerkabelbanen terug naar het dal. 

De ’Giglachseen’, regio Schladming-Dachstein.

De National Geographic-wandelweg

De themawandeling ‘Wild Water’, ook wel de National Geographic-wandelweg genoemd, loopt over een vijftig meter lange hangbrug en langs tientallen watervallen. Er liggen meer dan duizend zoetwaterbronnen verspreid in het gebied, waaraan het de bijnaam ‘dal met de duizend bronnen’ dankt. Wandel langs dertig turkooisgroene meren waarin je op heldere dagen de wolken voorbij ziet varen. 

Seekarlsee in ‘Naturpark Sölktäler’, regio Schladming-Dachstein.

Lama- en alpacatrektour

Laat je door de bergen leiden door de dieren die hier opgroeiden. Met een lama of alpaca bij de hand word je door het dal van de duizend bronnen geleid. Je vertrekt bij het bergdorpje Gössenberg en stopt onderweg in een klein museum, waar je luistert naar verhalen over het boerenleven, om de dieren en vooral jezelf wat rust te gunnen. De tour duurt zo’n drie tot vier uur en je krijgt een verse lunch met lokale producten mee.

Wandeltocht met het gezin in de regio Schladming-Dachstein, met de Dachstein op de achtergrond.

Canonying langs watervallen

Via een klein boswegje in de gemeente St. Gallen kom je terecht in een idyllische kloof: het thuis van twee glijbanen en een 25 meter hoge waterval. Hiervan abseilen staat garant voor een koude douche en een onvergetelijk avontuur.  De wandeling loopt door het natuurpark ‘Stiermarkse Eisenwurzen’, dat begrensd is door de drie rivieren Steyr, Ybbs en Erlauf en hun zijdalen.

Onstuimig water in de buurt van de Gollinghütte, regio Schladming-Dachstein.

Meer weten over wandel- en fietsvakanties in de Oostenrijkse regio Schladming-Dachstein? Lees hier verder.

Lees meer