Culinaire tour door het Oostenrijkse Steiermark

In het groene hart van Oostenrijk waan je je in een openluchtwinkel zonder verpakkingen. Vier het appelbloesemfeest, proef wijn, leg kruimelkaas op brood uit de houtoven en giet pompoenpitolie over je ijs. Ga mee op culinaire trip door Steiermark.

Gepubliceerd 24 jun. 2020 14:25 CEST
Berghut familie: Op de Frauenalpe, Urlaubsregion Murau-Murtal

Berghut familie: Op de Frauenalpe, Urlaubsregion Murau-Murtal

Foto door © Steiermark Tourismus | Tom Lamm

Kaas en wijn

Op warme zomerdagen vind je verkoeling in de wijnkelders van Steiermark. Hier onthullen de wijnboeren hun geheimen over de meest zeldzame wijnen van het land. Deze proef je in combinatie met andere regionale specialiteiten, zoals de fijne azijnen van Gölles en de Steiermarkse kaas op brood uit de houtoven met verse boter en een glas almenmelk. Etappe 34 van de wandelroute ‘Van de gletsjer naar de wijn’ loopt langs het idyllische wijnbouwdorp Klöch en verder door het gebied van de rode traminerdruiven. 

Steirerkaas uit het Ennstal, regio Schladming-Dachstein.

Foto door © Herbst mit den Bäuerinnen / Christof Huber

Appels en peren

Vier het appelbloesemfeest of dans op volksmuziek tijdens het appelfestival in Puch bei Weiz, de appelhoofdstad van Steiermark. Hier worden vruchten nog geëerd zoals het hoort en vergeet men niet dat Moeder Aarde de gulle gever is. In het Haus des Apfels leer je verschillende smaken kennen en zie je hoe ze uiteindelijke als appelazijn, appelmoes of Apfelstrudel in de keuken terechtkomen. 

Fietsen tussen de appelbloesem bij Puch, Oststeiermark.

Foto door © Steiermark Tourismus | Tom Lamm

De Steiermarkse peer, de Hirschbirne, komt voornamelijk voor in het oosten van de regio. De naam komt van ‘Hiascht’, Steiermarks dialect voor herfst – aangezien de peren pas in oktober geoogst worden. De peer heeft een intens zoet en eigenzinnig aroma, wat hem uitstekend maakt voor verwerking in perenbrandewijn, sap, azijn en gelei. 

Pompoenen en rundvlees

De zwart-groen glanzende pompoenpitolie heeft de regio te danken aan de Steiermarkse oliepompoen. Omdat de pitten van deze pompoen geen schil hebben, zijn ze gemakkelijk te persen. Resultaat is het bekende groene goud dat vanille-ijs, kruidensalade, soepen en eiergerecht verrijkt met een nootachtige smaak en een glanzende kleur. De houten pompoenpitoliemolens zijn zo oud als de straatstenen, maar lopen nog steeds als een zonnetje. 

Almrunderen op de Teichalm, Oststeiermark.

Foto door © Steiermark Tourismus | www.christianjungwirth.com

In Almenland, het natuurpark in het oosten van De Steiermark, grazen de zogenaamde almenossen. Drieduizend ossen kuieren hier over de sappige almen en bergweiden, waardoor ze langzaam en gelukkig opgroeien. Ze blijven ongeveer 26 maanden in het almgebied en krijgen ’s winters natuurlijk, ggo-vrij voer van de Almo-boeren, waardoor hun vlees fijn en aromatisch smaakt. 

Pronkbonen

Op elke boerenmarkt staan Steiermarkse boeren te pronken met hun pronkbonen, die ze in de herfst handmatig uitzoeken, drogen en reinigen. Ook in wijnlokalen en restaurants kun je niet om de pronkbonensalade heen, die bestaat uit gekookte bonen, plakjes verse ui, azijn en pompoenpitolie. Deze bijzondere boon vond in de zeventiende eeuw zijn weg naar Europa. Negentig procent van alle Oostenrijkse pronkbonen worden in Steiermark verbouwd, op zo’n zeshonderd hectare land. 

Meer weten over de culinaire regio Steiermark? Lees hier verder.

Käferbohnen, de pronkbonen uit de Steiermark.

Foto door © Steiermark Tourismus | www.christianjungwirth.com
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Vergeet alles wat je weet van Tenerife
Reizen
Interview: Tom Waes blijft thuis
Reizen
Een heel land voor jezelf
Reizen
Topbestemmingen voor 2021: natuur
Reizen
Winterwandelen naar een Oostenrijks sprookjesdal

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.