Natuurlijk voelt kok Gordon Ramsay zich op zijn gemak in een keuken. Maar met zijn populaire National Geographic-serie Gordon Ramsay: Uncharted, bewijst de met Michelin-sterren bekroonde keukenprins dat hij ook zijn hand niet omdraait voor een trektocht door een regenwoud of abseilen langs een steile klif om op zoek te gaan naar wilde ingrediënten. In seizoen 2 van de serie neemt hij de kijkers mee naar plekken als Kerala in India en het platteland van Louisiana, terwijl hij lokale experts vraagt om als zijn leraren en kookdocenten op te treden.

Wij spraken Ramsay op 26 mei, toen hij met zijn gezin in Engeland thuiszat tijdens de coronacrisis. Hij vertelde hoe hij naar de toekomst van reizen kijkt en welke lessen hij leerde toen hij op pad was voor seizoen 2 van Uncharted, waarvan de eerste aflevering start op 31 augustus.

Welke gevolgen heeft de pandemie voor het reizen?

Op dit moment gaat veiligheid boven alles. Maar het is onmogelijk definitief afscheid te nemen van de opwinding en het plezier van reizen en van de nieuwsgierigheid naar nieuwe plekken; dat is van wezenlijk belang. We moeten reizen en steeds weer fantastische avonturen opzoeken, omdat het prikkelend en uitdagend is om nieuwe omgevingen te verkennen. Voor het oplossen van de huidige problemen is het nodig om geduld te hebben en sterk te blijven, maar we moeten uiteindelijk weer vertrouwen in elkaar krijgen. Dat kan heel goed met eten: het brood delen, begrip krijgen voor andere culturen, samen op avontuur gaan en reizen.

Tijdens het filmen in Kanur in India proeven Gordon Ramsay en kok Shri Bala vers kokoswater uit de streek
Tijdens het filmen in Kanur in India proeven Gordon Ramsay en kok Shri Bala vers kokoswater uit de streek.
Ritam Banerjee, National Geographic

Hoe ga jij om met onverwachte gebeurtenissen als je nieuwe avonturen beleeft?

Ik houd ervan om te improviseren. Bij het opnemen van de serie vind ik het meestal niet prettig om van tevoren te veel informatie te krijgen. Ik moet het twee of drie keer fout kunnen doen voordat het me lukt. Het kostte een paar pogingen toen ik probeerde me staande te houden tussen twee stieren in Indonesië om over de modder van een rijstveld te skiën. Maar elke keer dat ik nu aan het stuur van een auto draai, denk ik aan de manier waarop je een stier in een rijstveld laat keren. In Uncharted kijk ik soms terug op mijn leven, maar ik vind het heerlijk om dit te doen omdat het allemaal met eten te maken heeft. Ik val misschien nogal uit de toon, maar ik vind het geweldig en ik voel me helemaal op mijn gemak.

Heb je nog kennis die je opdeed tijdens je reizen toegepast terwijl je thuis zat?

Ik heb een paar technieken die ik leerde tijdens mijn reizen gebruikt, zoals ‘butterflying’ (of ‘vlinderen’) van een zwarte piranha, wat ik leerde in Guyana. Maar ik deed het met een zeebaars die voor de kust van Cornwall was gevangen. Ik sneed hem overlangs in tweeën, klapte hem open, roosterde hem boven de barbecue en kneep er nog een beetje citroen over. Om dat aan mijn zoon te leren terwijl ik het een paar weken daarvoor nog in de jungle had gedaan, dat was best gaaf. Geen potten of pannen, geen olijfolie, geen citroenrasp, geen pepertjes; we konden op een heel andere manier van die ene baars genieten terwijl de zon onderging.

Waar zou je nog heen willen als de pandemie voorbij is?

Zuid-Amerika is het volgende reisdoel op mijn lijstje. Bijvoorbeeld naar Brazilië en Argentinië. De stoere gerechten die ze daar kennen, en de manier waarop ze voedsel roosteren en bewaren, dat vind ik superspannend. En dan komt dat avontuur van bergbeklimmen in ruige gebieden er nog eens bij.

Was er een bestemming die je verraste?

Ik was al eerder in India geweest, dus ik dacht dat ik het minder spannend zou vinden omdat ik het al kende. Maar in Kerala kwam ik er weer achter hoe de geschiedenis van het gebied en de manier waarop het in regio's is opgedeeld verweven is met het belang van de peperkorrels voor de mensen daar. Het was een adembenemende ervaring om gewoon de jungle in te gaan om peperkorrels van de boom te plukken en daar een paar minuten later mee te koken. Net als bij het begin van een reis, begrijp je daardoor hoe de basis werd gelegd en hoe daaruit in de loop van de tijd de reputatie van een regio ontstond. Daaruit bleek weer eens hoe lekker ingrediënten kunnen zijn als ze lokaal geproduceerd worden. Er gaat niets boven het proeven van de lokale gerechten van de streek waar je op dat moment bent.

Wat kunnen kijkers verwachten van de nieuwe afleveringen van Uncharted?

Seizoen 2 lijkt eigenlijk een beetje op seizoen 1, maar dan wat heftiger. We hebben er nog een schepje bovenop gedaan wat betreft bestemmingen en avonturen. Het is een beetje ruiger, en we waren ambitieus. Zo was de plek waar we filmden in Guyana een van de meest ongerepte en afgelegen oerwoudgebieden waar ik ooit ben geweest. Uit een helikopter in een zee vol haaien springen in Durban in Zuid-Afrika; vissen met netten in India en duiken in Tasmanië, het was allemaal best spannend. Maar doordat we dit seizoen een stapje verder gingen, kwamen we meer te weten en zagen we nieuwe gevaren.

Wat ben je dit seizoen al reizend te weten gekomen?

Een van de belangrijke dingen die me opvielen was dat gemeenschappen bezig zijn met invasieve soorten. Mensen die ter plekke leven, weten hoeveel schade die kunnen aanrichten, zoals bijvoorbeeld de beverratten in het zuiden van Louisiana. Ze brengen schade toe aan de wortels van planten en vernielen de wetlands. Hoewel ze lekker smaken was het lastig om ze op het menu te krijgen, omdat de lokale bewoners ze 'moerasratten’ noemen.

In Guyana was het ongelooflijk om te zien hoezeer gebruik werd gemaakt van alles wat er op de grond en in de jungle te vinden is – je kon zien dat mensen helemaal niets verspilden en alleen op jacht gingen naar wat ze die dag nodig hadden. Ik moest eerst oefenen voordat ik eropuit kon trekken met mijn nieuwe pijl en boog. Je kunt het niet maken om pijlen te verspillen als die allemaal met de hand worden gemaakt en van cruciaal belang zijn om te kunnen leven. Door open te staan en nieuwsgiering te zijn naar hoe mensen lokaal leven ben ik zoveel meer te weten gekomen over al die bestemmingen.

Jill K. Robinson woont in San Francisco en schrijft over reizen en avonturen. Volg haar op Twitter en Instagram.

Dit artikel werd oorspronkelijk op 5 juni 2020 in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com