Steiermark: het groene hart van Oostenrijk

Ga terug naar de tijd waarin mannen en vrouwen walsten in gotische zalen vol fresco’s. De tijd waarin Heidi door de Alpen danste, geluiden van de doedelzak uit kroegen stroomden en herders in slaap kukelden bij hun schapen. Welkom in de regio Steiermark.

Wednesday, June 24, 2020,
Door Steiermark
Op de Neustattalm met uitzicht op de Dachstein.

Op de Neustattalm met uitzicht op de Dachstein.

Van het alpiene noorden tot het heuvelachtige zuiden, en van uitgestrekte almgebieden tot bossen en wijnlokalen. Een ontdekkingstocht van de Oostenrijkse regio Steiermark begint in de dromerige hoofdstad van de Steiermark, al sinds jaar en dag de trots van de regio. In het oude centrum kijkt de klokkentoren statig uit over de inwoners en bezoekers van Graz. Kuierend door de eeuwenoude straten van het historische centrum verlies je jezelf op eeuwenoude binnenplaatsen en in gotische zalen met fresco’s op de muren. Aan de andere kant van de rivier de Mur vind je het nieuwe gedeelte, waar creatievelingen hippe winkels en restaurants openen en het nachtleven bruist tot in de vroege uurtjes.  

Fietsen op de Murradweg, Graz, Hauptplatz.

Heuvelachtig landschap vol kastelen

Maar de geschiedenis leeft niet alleen in Graz. Ten oosten van de hoofdstad ligt een heuvelachtig landschap dat bezaaid is met verkwikkende thermale baden en eeuwenoude kastelen. Bad Blumau is een verplichte stop voor de welnessliefhebber. In het grootste bewoonbare kunstwerk ter wereld begeef je je in een sprookje van Duizend-en-een-nacht, omhuld door bonte gevels en gouden koepels. Het sprookje gaat verder in het statige Schloss Riegersburg, dat op de top van een slapende vulkaan boven het pittoreske stadje Riegersburg uittorent.

Thermenverwennerijen in Kurhaus Bad Gleichenberg.

Proeverijen bij wijnboeren

In het zuiden van de regio wandel, fiets of rijd je langs oneindige rijen druivenstokken waaraan de vruchten rijpen die later over je tong rollen in de vorm van honderden verschillende wijnen. Hier begeef je je in het Toscane van Steiermark, waar niet enkel de wijnen, maar ook Kürbiskernöl (Oostenrijkste pompoenpitolie) rijpt. De tientallen wijnboeren die de regio bevolken verwelkomen je maar al te graag voor een proeverij waar je de geheimen van het vak leert kennen en zelf druiven vertrappelt die later drinkbaar worden.

Wijnproeverij in de wijngaard met wijnboer Alois Gross, Ratsch a/d Weinstraße.

Bergen, valleien en kloosters

In het noorden en westen van Steiermark drink je ijskoud water uit snelstromende bergrivieren, je bewondert of bestiert torenhoge bergen aan de zijde van schapenherders. De valleien zijn een kunstwerk van Moeder Natuur, bezaaid met kroegen waaruit doedelzakmuziek klinkt en je niet minder dan een halve liter bier kan bestellen.

Sackwiesensee: het hoogstgelegen, maar ook warmste meer in het Hochschwabgebied.

Je vind hier het Benediktinerstift Admont, het oudste klooster van de Steiermark, waar je in de voetsporen treedt van Benedictijnse monniken wanneer je door de barokke bibliotheek wandelt die tot de nok toe gevuld is met boeken. Het is geen plek voor verstofte boeken die al jarenlang niet aangeraakt zijn, maar een epicentrum van overlevering en dialoog. Of ga op avontuur in de mijn van Erzberg, waar al meer dan 1300 jaar erts gewonnen wordt. Hier beleef je de mijnbouw met zware voertuigen en dieplepels en woon je live ontploffingen bij.

Zelf op avontuur in de Oostenrijkse regio Steiermark? Lees hier verder

Lees meer