Tip in Oostenrijk: wandelroute 'Van gletsjer tot wijn'

In Steiermark, het groene hart van Oostenrijk, schakel je een versnelling terug. Wandel langs wijngaarden en neem een pauze in thermale baden. Beklim paarse heuvelruggen en koel af in kabbelende riviertjes.

Gepubliceerd 24 jun. 2020 14:24 CEST
Schladminger Tauern, wandelroute ‘Van de gletsjer naar de wijn’, etappe 6 van de zuidelijke route.

Schladminger Tauern, wandelroute ‘Van de gletsjer naar de wijn’, etappe 6 van de zuidelijke route.

Foto door © Steiermark Tourismus | Martina Traisch

Waarom zou je snel gaan als er zo veel is om te zien, te proeven en beleven. Je wandelt hier door de delicatessewinkel van Oostenrijk. Proef kaas van de boer, loop een stukje mee met schapenherders, pluk een paar druiven uit de wijngaard of duik meteen het wijnlokaal in. Dit zijn de mooiste etappes van de wandelroute ‘Van gletsjer tot wijn’, een prachtige route die door heel Steiermark loopt. 

De weg van het eeuwige ijs

De eerste etappe begint op de top van de gletsjer van Dachstein, die bijna drie kilometer hoog is. Het landschap spreekt in duizend-en-een talen over smokkelpaden en bedevaartroutes. Je zakt af naar het karakteristieke Guttenb Erghaus, een berghut die al sinds 1914 wandelaars ontvangt met een warm bord Wurst mit Sauerkraut. Hier wandel je langs de almen ten oosten van het Dachsteinmassief, waar Romeinse munten gevonden werden die wijzen op een lang en rijk verleden. Deze driedaagse tocht eindigt in het bergdorpje Bad Mitterndorf, waar je de trein of bus terug naar het startpunt neemt.

Etappe 24, zuidroute van de wandelroute „van gletsjer tot wijn.

Foto door © Steiermark Tourismus | Martina Traisch

Langs thermen en vulkanen

Echte levensgenieters nemen de zevendaagse route door de ‘thermen- en vulkanenregio’ van Steiermark. Je wandelt over de mosgroene heuvelruggen van de Südoststeiermark, vanwaar je uitzicht hebt over wijngaarden en berghutten. Het kasteel de Riegesburg kijkt trots en statig uit over het landschap. Hier weten ze dat echte liefde door de maag gaat. Je wordt verwelkomd bij culinaire ateliers zoals dat van Alois Gölles, waar je edele schnapssoorten en fijn azijn voorgeschoteld krijgt. Het culturele programma doet niet onder voor de smaken op je tong, het is nog te zien of je ook aan wandelen toekomt. 

Wijnproeverij in Weingut Frühwirth aan de Klöcher Weinstraße.

Foto door © Steiermark Tourismus | Herbert Raffalt

Tussen bergdorpjes en kloosters

Een zesdaagse variant van de wandelroute, door de vakantieregio Murau-Murtal naar het Zirbenland, vertrekt in het bergdorpje Krakau en eindigt in het stadje Murau. Je loopt door het Naturpark Zirbitzkogel-Grebenzen, waar je een bezoek brengt aan het eeuwenoude benedictijnenklooster St. Lambrecht. Hierna ben je klaar voor een stevige klim van de Zirbitzkogel. Boven op de berg word je beloond met een van de mooiste uitzichten in de regio. Aan de voet van de berg ligt het historisch plaatsje Obdach. De wandelroute eindigt in het stadje Murau, dat rondom een heuvel ligt waarop een indrukwekkend kasteel boven de rode daken uit torent. Geniet hier van een welverdiend biertje in de plaatselijke brouwerij.

Benedictijnenklooster St. Lambrecht, wandelroute ‘Van de gletsjer naar de wijn’, etappe 11 van de zuidelijke route.

Foto door © Steiermark Tourismus | Martina Traisch

Over romantische wijnhellingen

De laatste etappe van de zuidelijke route leidt je in zeven dagen langs wijngaarden, vinotheken en wijnlokalen. Niet gek dat dit de populairste route is. De wijnhellingen ademen romantiek en in de lente kleuren de heuvelruggen purperpaars. In het Eibiswald bezoek je het wandelmuseum van de Oostenrijkse Alpenverenigingen en in Bad Schwanberg wijdt het thermaalbad je in in de kunst van ontspannen.

Burg Deutschlandsberg, Schilcherland, wandelroute ‘Van de gletsjer naar de wijn’, etappe 19 van de zuidelijke route.

Foto door © Steiermark Tourismus | Martina Traisch

Zelf op actieve vakantie in de Oostenrijkse regio Steiermark? Lees hier verder.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Vergeet alles wat je weet van Tenerife
Reizen
Interview: Tom Waes blijft thuis
Reizen
Een heel land voor jezelf
Reizen
Topbestemmingen voor 2021: natuur
Reizen
Winterwandelen naar een Oostenrijks sprookjesdal

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.