Diepe valleien, grillige rotsmassieven, kristalheldere meren, uitgestrekte wijngaarden en natuurlijk de wereldberoemde Dolomieten, die op de Unesco-werelderfgoedlijst staan. In Zuid-Tirol, gelegen ten zuiden van de Alpen, geniet je van ruim driehonderd zonnige dagen per jaar en de schoonheid van de bergen, die je idealiter te voet of met de fiets ontdekt. Routes zijn er in elke moeilijkheidsgraad. Van ervaren bergbeklimmers tot kleine kinderen –iedereen kan hier op avontuur. Na een dag in de natuur kom je bij in een luxe wellness of een van de vele Michelinrestaurants: in Zuid-Tirol geniet je van la dolce vita!

ZuidTirol kent honderden kilometers aan fietspaden en meer dan tweeduizend mountainbikeroutes
Zuid-Tirol kent honderden kilometers aan fietspaden en meer dan tweeduizend mountainbikeroutes.
Andreas Mierswa

Duizenden kilometers aan schilderachtige wandelroutes

Wandel door wijngaarden, boomgaarden en weiden, langs imposante kastelen en meren, door een van de zeven natuurparken en naar de hoogste toppen van de Dolomieten. Met ruim 16.000 kilometer aan bewegwijzerde paden behoort Zuid-Tirol tot een van 's werelds belangrijkste wandelbestemmingen. De schilderachtige routes hebben voor ieder wat wils. Doorgewinterde wandelaars wandelen weken door glooiende valleien of beklimmen steile bergtoppen, terwijl de minder ervaren loper kan kiezen uit talloze makkelijkere tochten. Tip: bezoek nationaal park Stilfserjoch, een van de grootste beschermde natuurgebieden in de Alpen, of een van de zeven natuurparken, met een parkranger en leer alles over de mysterieuze flora en fauna van Zuid-Tirol. Lees verder >

Wandelaars in de Dolomieten
Wandelaars in de Dolomieten.
Andreas Mierswa

Waanzinnige fiets- en mountainbikeroutes

Zuid-Tirol is een waar fietswalhalla. In Zuid-Tirol ontdek je honderden kilometers aan fietspaden en meer dan tweeduizend mountainbikeroutes. Gezinnen met kinderen kunnen zich uitleven op comfortabele fietspaden in de vallei, waar je relatief weinig stijgt en daalt, terwijl de bewegwijzerde paden van de Dolomieten en de Val Venosta-vallei perfect zijn voor mountainbikers. Tip: maak de 58 (met de klok mee) of 55 (tegen de klok in) kilometer lange tocht rond het bergmassief Sella Ronda, met een hoogteverschil van 1.770 meter, verdeeld over vier bergpassen. Lees verder >

Van alpenhutten tot Michelinrestaurants

Wie houdt van lekker eten zit helemaal goed in Zuid-Tirol, waar de keuken een unieke combinatie vormt tussen de mediterrane en de alpenkeuken. Een sociaal aperitief, antipasti en rijke koffie worden gecombineerd met traditionele alpengerechten zoals knoedels en strudel. Van nuchtere boerderijkeuken tot elegante haute cuisine: de regio kent 19 Michelin-restaurants met in totaal maar liefst 25 sterren, maar ook talloze alpenhutten en herbergen waar je smult van authentieke inheemse gerechten en de beste lokale wijnen proeft. Lees verder >

ZuidTirol heeft maar liefst 19 Michelinrestaurants met in totaal 25 sterren
Zuid-Tirol heeft maar liefst 19 Michelin-restaurants met in totaal 25 sterren.
Andreas Mierswa

Ontspannen in de wellness

Na al die outdooravonturen kan je lijf wel wat ontspanning gebruiken. En dat komt goed uit, want in Zuid-Tirol wemelt het van de wellnesshotels en spa’s. Bezoek bijvoorbeeld de historische thermen Therme Meran in het artistieke en bruisende kuurstadje Merano of kom tot rust in een van de terrastuinen langs de Passerrivier. De wellnesscentra in Zuid-Tirol gebruiken allemaal natuurlijke producten zoals hooi, dennenchips of appels in hun spa-behandelingen. Liever je batterijen opladen in de natuur? Neem een duik in de Kalterer See, het warmste zwemmeer in de Alpen, of in een van de kristalheldere bergmeren. Lees verder >

De Dolomieten
De Dolomieten.
Andreas Mierswa

Hoe kom je in Zuid-Tirol?

  • Auto. De afstand naar Zuid-Tirol bedraagt ongeveer duizend kilometer. Dit is in een dag te rijden, wanneer je niet in de vakantieweekenden reist. Je bereikt de regio het gemakkelijkst via München, Kufstein en de Brennerpass.
  • Vliegtuig. Er zijn geen directe vluchten vanuit Nederland en België naar Bolzano, de luchthaven van Zuid-Tirol. De regio is het snelst te bereiken vanaf de vliegvelden Innsbruck, Verona en Venetië.
  • Trein. Pak de trein naar München, waar vandaan er dagelijks vijf treinen vertrekken die via Innsbruck en de Brennerpass naar Zuid-Tirol rijden. In een kleine vier uur ben je vanuit München in Bolzano.
  • Meer informatie over reizen in en naar Zuid-Tirol? Lees hier verder >

Reizen na corona

De grenzen van Zuid-Tirol zijn weer geopend voor toeristen uit de Europese Unie en accommodaties hebben de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen. Om op een goede manier met het 'nieuwe normaal' om te kunnen gaan, heeft de regio zijn onafhankelijke veiligheidsmaatregelen getroffen. Als gast heb je nog meer persoonlijke ruimte in accommodaties en toeristische voorzieningen dan voorheen, zodat je zonder zorgen kunt genieten. Uiteraard is deze ruimte ook te vinden in de Zuid-Tiroolse natuur. In de kalme valleien, uitgestrekte alpenweiden en ruige bossen vind je gegarandeerd rust en stilte. In deze uitdagende tijden put Zuid-Tirol hoop uit de dingen die ons als reizigers verenigen: liefde voor de natuur, liefde voor lekker eten en liefde voor goede wijn. Alle informatie over reizen in Zuid-Tirol na corona vind je hier.

Benieuwd naar Zuid-Tirol of zelf een (zomer)vakantie plannen naar de regio? Lees hier alles over een (na)zomer in deze noordelijkste regio van Italië >

Ga je op vakantie – plan je jouw vakantie binnenkort? Bekijk altijd even online de richtlijnen van de Rijksoverheid.