Logeer in een ecocapsule op zonne-energie, wandel tussen en klim in boomtoppen, bezoek kaasboeren en alpenhoornbouwers, kom erachter waarom Bern de bierhoofstad van Zwitserland of – eveneens verfrissend – zwem in of, sup of kajak op het schone en heldere water van de vele meren en rivieren. Goede én groene redenen voor een bezoek aan Bern.

Kajakken op het Meer van Brienz
Kajakken op het Meer van Brienz.
Zwitserland Toerisme

1. Ga op avontuur op het water

De kleur van het water van de Brienzersee bij Interlaken is dan weer intens blauw, dan weer helderblauw-grijs, afhankelijk van het licht, en de omgeving, de steile bergenflanken van het Berner Oberland, maken het tot een zeer fotogenieke plek. Een van de beste en leukste manieren om het meer te verkennen is per kajak. Dat kan bijvoorbeeld onder begeleiding van een gids van de Hightide-kajakschool. Peddel vooral naar de indrukwekkende Giessbach-waterval en luister naar het geklater van het water, dat vanaf 290 meter naar beneden stort. Vaar langs de indrukwekkende kliffen en verborgen strandjes en het 12de-eeuwse kasteel Ringgenberg, of dobber of glijd zachtjes op het meer op een mooie zomeravond en geniet van de rust, het uitzicht en de sterren. Hightide werkt overwegend met materiaal van Palm Equipment, dat uitsluitend bestaat uit milieuvriendelijk en olievrij neopreen. De kajaktochten zijn geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar, daarnaast biedt de school ook lessen aan mensen met een beperking en zijn er speciale familietours voor gezinnen met jonge kinderen.

Alpenhoornbouwer Heinz Tschiemer
Alpenhoornbouwer Heinz Tschiemer.
Max Thijssen

2. Bezoek een alpenhoornbouwer

Hoog in de bergen maken sinds eeuwen de alpenherders de dienst uit, met hun alpenhoorns blazen ze signalen naar elkaar en gebruiken ze het instrument om dieren te lokken. Om met eigen ogen te zien hoe dit beroep nog steeds wordt uitgeoefend, is een bezoek aan het knusse bergdorp Habkern bij Interlaken een aanrader. Hier woont de bevlogen alpenhoornbouwer Heinz Tschiemer en zijn gezin, wier museum en werkplaats een kijkje geeft in de tradities van de alpenherders en de geschiedenis van de alpenhoorn. Nog steeds worden alpenhoorns hier met de hand en van hout uit de regio vervaardigd. Boek een werkplaatsbezoek om te zien hoe alles in zijn werk gaat en probeer zelf eens een alpenhoorn te spelen. Wie talent heeft, of een uniek souvenir wil, laat Heinz Tschiemer er een naar eigen wens maken.

Strijk neer bij de Brunner alpenhut op de Heubhlen Alp
Strijk neer bij de Brunner alpenhut op de Heubühlen Alp.
Interlaken Tourismus

Tip: Vanuit Habkern is het een uurtje lopen naar de Heubühlen Alp, een weidegebied op ruim 1300 meter hoogte waar de alpenhut van de familie Brunner staat. Zij leven hier in de zomermaanden met hun koeien en varkens en openen hun hun deuren voor bezoekers. Zie hoe kaas wordt gemaakt en trakteer jezelf op een stevig boerenontbijt of raclette – met uitsluitend ingrediënten afkomstig van het land. Producten die overigens ook allemaal ter plekke te koop zijn. Na de maaltijd is het goed toeven in de een van de ligstoelen, met uitzicht op de mooie Berner Alpen.

De allereerste ecocapsule van Zwitserland vind je in Gutannen
De allereerste ecocapsule van Zwitserland vind je in Gutannen.
Urs Zuberbühler

3. Overnacht in een ecocapsule

De Jungfrauregio is natuurlijk beroemd om zijn naamgever, de 4158 meter hoge Unesco-werelderfgoedberg Jungfrau, maar mag zich sinds kort ook het thuis noemen van eerste ecocapsule van Zwitserland. Dit bijzondere, retrofuturistische onderkomen in een weiland in het bergdorpje Guttannen voorziet in zijn eigen energiebehoefte door middel van zonnecollectoren en een windgenerator en vangt regen op voor drinkwater. Gasten krijgen een voucher om inkopen te doen in de dorpswinkel of om te eten in het dichtbijgelegen restaurant. De capsule is onderdeel van een dorpsontwikkelingsproject, dat onder meer gericht is op het onderhoud van de dorpsschool. Hier overnachten is niet alleen bijzonder, maar ook nog eens reuze duurzaam.

Het James Bonddorp Mrren
Het James Bond-dorp Mürren.
Max Thijssen

4. Wandel door geschiedenis

De dorpen in de Jungfrauregio herbergen een schat aan verhalen, legenden en tradities. Sommige vormden het decor voor films en romans, andere delen hun naam met fictieve maar zeer bekende machtige, duistere tovenaars. Een wandeling door de dorpen van de Jungfrauregio wordt een bijzondere ervaring onder leiding van een lokale gids. Je hoort tijdens het lopen alles over plaatselijke geschiedenis, gebruiken en tradities en bijzondere gebeurtenissen. Zo ontdek je Grindelwald aan de voet van de beroemde Eigernoordwand, mede dankzij Harry Potter-personage Gellert Grindelwald een bekende naam, maar ook het landschap dat J.R.R. Tolkien inspireerde tot zijn fictieve Middelaarde. Of verken ansichtkaartendorp Wengen, dat tevens een prima uitvalsbasis is voor allerlei bergavonturen, het James Bond-dorp Mürren, waar een groot deel van On Her Majesty's Secret Service uit 1969 werd gefilmd, en Meiringen, de locatie van het Sherlock Holmes-boek The Final Problem en geboorteplaats van het schuimgebak meringue.

Wandelen door Grimselwelt
Wandelen door Grimselwelt.
David Birri

5. Nieuwe energie

Met eigen ogen zien hoe in de Alpen duurzame energie voor één miljoen mensen wordt opgewekt? Waterkrachtcentrale KWO (Kraftwerke Oberhasli) in Innertkirchen, een van de meest complexe hydro-elektrische systemen van de Alpen, organiseert rondleidingen door en langs hun dertien krachtcentrales, acht spaarbekkens en tunnels, en over de bergpaden, hangbruggen en steile bergbanen van in het fascinerende omliggende landschap. Onderweg kom je ook langs een zestien miljoen jaar oude Kristallkluft, met onder meer kwarts, rozenkwarts en rozenfluoriet, die in de vorige eeuw tijdens graafwerkzaamheden werd ontdekt. De krachtcentrale is onderdeel van Grimselwelt, waar stijlvolle hotels onderdak bieden aan bezoekers, maar waar je ook even helemaal offline kunt in een afgelegen Yeti-cabin.

De oude binnenstad van Bern
De oude binnenstad van Bern.
Giglio Pasqua, Schweiz Tourismus

6. Schatzoeken in de stad

Bern bruist. En het leukste is: in tegenstelling tot veel andere grote steden, is de binnenstad geen aaneenschakeling van grote ketens, maar vind je er kleine winkels en studiootjes, en barst het er van de jonge bedrijfjes en initiatieven. Onder de arcaden van het historische centrum huizen originele boetieks waar allesbehalve massaproducten worden aangeboden, van handgemaakte lederwaren en lokale kaasspecialiteiten tot papeterieën, arts & craft-winkels en schatkamers vol vintage spullen in de kelders onder de straat. Tel daarbij op de vele gevarieerde cafés en restaurants waar het tussendoor heerlijk neerstrijken is, al kun je tussen het struinen door ook je waterflesje bijvullen bij een van de fonteinen in de binnenstad – fris én gratis.

De craft beertrend is groot in Bern
De craft beer-trend is groot in Bern.
Tanja Kurt

Tip: Die jonge vibe van Bern trekt ook craft beer-brouwers aan – en dus de liefhebbers ervan. Bern mag je gerust de bierhoofdstad van Zwitserland noemen, want hier brouwt bijna iedereen zijn eigen bier: er staan maar liefst 176 brouwerijen en microbrouwerijen geregistreerd. Het bier dat zij brouwen wordt geserveerd door tal van eetgelegenheden en (speciaalbier)cafés in de stad, maar een tour langs verschillende brouwerijen en bierbars is ook een optie.

De loopbrug van Natuurpark Gantrisch
De loopbrug van Natuurpark Gantrisch.
René Michel

7. Avontuur in de natuur

Het ongerepte Natuurpark Gantrisch is dankzij de bergen, valleien en rivieren in de zomer een paradijs voor actieve avonturiers. Wandelaars hebben sinds juni 2020 nog en extra reden om er rond te zwerven: de Gäggersteg-loopbrug geopend, een houten brug die zigzaggend door en langs het bos loopt, soms dicht bij de grond, soms op wel acht meter boven de boomtoppen. Zo kun je met eigen ogen zien hoe goed het bos zich hersteld heeft, sinds storm Lothar er in 1999 flinke schade aanrichtte. Vanaf de Gäggersteg heb je ook een geweldig zicht op de Gantrisch-bergketen, wat het een ervaring maakt die op je netvlies blijft branden.

Naturpark Gantrisch
Naturpark Gantrisch.
Raphael Zahnd

Tip Naar hartenlust zwaaien en klimmen tussen en in de bomen? Ga dan zeker naar Gantrisch Rope Park, waar je verschillende avontuurlijk parcours voor kinderen vindt, maar ook spannende touwbanen voor groteren, honderd meter lange Tiroolse traversen en de hoogste touwparkplatforms in Zwitserland.

Meer inspiratie voor duurzame avonturen in Zwitserland vind je hier.