Zo is een wandeling door de imposante Liechtensteinklamm, de langste kloof van Europa, een must als je in St. Johann in Salzburg bent. Het machtige gebrul van de waterval, de met mos bedekte stenen en zonnestralen die een regenboog creëren in het fijne waterstof, zorgen voor een mythische sfeer. De donderende watervallen en razende watermassa's hebben de kloof in de loop van duizenden jaren dieper en dieper uitgesneden. De rotsen zijn op sommige plaatsen zo smal en hoog dat de hemel slechts als een smalle strook zichtbaar is.

In de Liechtensteinklamm
In de Liechtensteinklamm.
Mirja Geh

Maar het berggebied rond St. Johann in Salzburg, met de beroemde Geisterberg, biedt wandelaars in de zomer en de herfst nog veel meer mogelijkheden aan buitengewone berg- en alpentochten. Wij zetten drie mooie routes voor je op een rij.

1. Wandeling op de 1.827 hoge Hochgründeck

Op deze wandeling van ruim zes kilometer die je in ongeveer drie uur aflegt, verken je de 1.827 meter hoge Hochgründeck: een prachtige wandelberg die behoort tot de hoogste beboste bergen in Europa. Start vanaf de parkeerplaats Stein-Bauer, vanaf waar je licht bergopwaarts door het bos richting Gründecksattel wandelt en dan de bewegwijzerde paden richting Hochgründeck volgt. Stop onderweg bij de Friedenskapelle boven het Heinrich-Kiener-Haus, aan de pelgrimsroute St. Rupert. De Hochgründeck is een van de mooiste panoramische bergen van Oostenrijk en de relatief lange tocht wordt dan ook beloond met een 360 gradenuitzicht op ongeveer driehonderd toppen, van bergen als de Hochkönig, Tennengebirge, Dachstein, Niedere en Hohe Tauern, Kitzbüheler Alpen en Dientner Schieferberge.

Het berggebied rondom St Johann in Salzburg
Het berggebied rondom St. Johann in Salzburg.
Mirja Geh

2. De Hahnbaum-luswandeling

Deze korte maar gevarieerde wandeling van 3,9 kilometer voert langs riviertjes, bruggetjes en hellingen. Achter het zwembad de Arzenbachgraben volg je het pad tot aan de boerderij Zacherlegg. Hier neem je een vlakke weg naar rechts en dan links langs een weiland naar het bergstation van de sleeplift. Vanaf daar volg je het pad het bos in en steek je twee greppels over. Via een een weiland omzoomd met lariksen en een steil pad omhoog wandel je verder naar de Hahnbaum-berg. Keer terug via hetzelfde pad of volg het wandelpad bergafwaarts in de richting van Kohlbichl.

Het Speichermeer St Johann in Salzburg
Het Speichermeer, St. Johann in Salzburg.
Mirja Geh

3. Naar de Geisterberg

Deze prachtige route vol uitkijkpunten is geschikt voor het hele gezin. Met de Snow Space-gondelbaan bereik je gemakkelijk en snel een waanzinnig wandelgebied in de Salzburg-bergen. Vanaf het bergstation van de Alpendorfbahn brengt een gratis trein je in vijftien minuten naar de Geisterberg met een waanzinnige buitenspeeltuin voor kinderen. Van de Geisterberg is het maar een halfuur wandelen naar het wondermooie Speichermeer, waar je je onvergetelijke dag op de berg compleet maakt met een wandeling op de oever of een dutje in een hangmat. Daarna plof je neer bij de berghut op de alm om te genieten van regionale lekkernijen met uitzicht op het berggebied.

Zelf op avontuur in en rond St. Johann in Salzburg? Lees hier verder.