Zwitserland door de lens van National Geographic

In het hart van Zwitserland vind je meer dan achthonderd kristalheldere bergmeren omgeven door imposante bergen als de Eiger, Mönch en Jungfrau. Welkom in het sprookjesachtige Berner Oberland: het hooggelegen deel van de Zwitserse regio Bern. De frisse berglucht, bijna tastbare stilte en fraaie vergezichten zijn niet alleen geliefd bij bergwandelaars, maar ook bij wilde dieren zoals steenbokken.

Wandelaars in het Berner Oberland op zoek naar steenbokken
Wandelaars in het Berner Oberland op zoek naar steenbokken.
Zwitserland Toerisme

Op zoek naar steenbokken op de Niederhorn

Een groep alpensteenbokken ligt op een wandelpad op de Niederhorn, een 1950 meter hoge berg in het Berner Oberland. Aan de horizon baadt het hoogland met zijn talloze witte pieken in het laatste zonlicht van de dag. Een steenbokram met indrukwekkende hoorns lijkt speciaal te poseren voor de aanwezige fotografen. Met zijn krachtige lichaam staat hij daar, de blik recht in de camera, de groeven in zijn machtige hoorns goed zichtbaar in het warme licht. De bergketen vormt de perfecte achtergrond voor een foto die het verhaal van de steenbok in zijn natuurlijke omgeving vertelt.

Jonge steenbokken op de Niederhorn
Jonge steenbokken op de Niederhorn.
Zwitserland Toerisme

Steenbokken in Zwitserland

Alpensteenbokken zijn niet meer weg te denken uit de Zwitserse bergen. Toch was er nog niet zo lang geleden, eind negentiende eeuw, nauwelijks nog een te vinden in het land. De bevolking joeg op de steenbokken voor hun vlees en de vermeende geneeskrachtige eigenschappen van de hoorns. Dat ze weer in de Zwitserse bergen zijn te zien, is te danken aan stropers die zo’n honderd jaar geleden Italiaanse steenbokken de grens over smokkelden. Nu leven er weer zo’n zeventienduizend exemplaren verspreid over heel het land.

Met een gids op pad

Wie een alpensteenbok in zijn natuurlijke omgeving wil zien en fotograferen, moet de bergen in. Steenbokken zoeken het namelijk graag hogerop, en zodra de grassen en korstmossen op een plek op zijn, trekken ze verder naar het volgende lopend buffet. De grootste kans op een ontmoeting met steenbokken maak je als je met een ervaren gids op pad gaat. Zoek met een wildobservatiegids en natuurfotograaf naar de groepen die op de Niederhorn leven. Tijdens de begeleide wandeltocht over slingerende bergpaden ontdek je alles over de leefwijze en het gedrag van de dieren en waar je hun verhaal het best vastlegt.

Je gaat het best op zoek naar steenbokken op de Niederhorn onder begeleiding van een ervaren gids
Je gaat het best op zoek naar steenbokken op de Niederhorn onder begeleiding van een ervaren gids.
Zwitserland Toerisme

Steenbokken leven gescheiden

Zo zal de gids je vertellen dat mannelijke en vrouwelijke steenbokken in twee gescheiden groepen leven. De mannetjes hebben reusachtige hoorns die maar liefst een meter lang kunnen worden, die van de vrouwtjes zijn kleiner. Jonge steenbokken leven de eerste jaren met hun moeder in de groep. Ze spelen zonder vrees op smalle richels, tot ze zelfstandig genoeg zijn om zich bij de groep oudere mannetjes te voegen.

Omdat de steenbokken op de Niederhorn gewend zijn aan bezoekers, krijg je de kans om steenbokmoeders met hun jongen van dichtbij te fotograferen. Kom je een groep steenbokmannetjes tegen? Dan maak jij misschien wel die winnende foto voor de National Geographic Fotowedstrijd van een exemplaar met lange, gebogen hoorns die brutaal de camera inkijkt met de Alpen op de achtergrond.

Wil je eens oog in oog staan met een steenbok die niet cameraschuw is en graag voor je poseert? Ga dan op pad met een gids op de Niederhorn.