Een paar jaar geleden zouden Ruth Sadur en haar vriend samen naar het Indonesische eiland Bali gaan. Toen haar vriend de reis op het laatste moment moest afzeggen, ging Sadur op zoek naar ondersteuning tijdens haar reis. Via haar hotel kwam ze in contact met De Yudha Herdyana, een lokale gids. Hij vond de reis die zij had uitgestippeld nogal doorsnee. Hij nam haar niet mee naar de bestemmingen die zij gepland had, maar bracht haar naar rijstvelden zonder andere toeristen en restaurants met Balinese menukaarten, die hij vertaalde.

‘Het was een van mijn leukste reisdagen,’ vertelt de in Melbourne woonachtige, Australische medewerkster in de kinderopvang. ‘Aan het eind voelde hij als een vriend.’

In het Indiase Rajasthan neemt een menigte toeristen fotos van een tijger die een onverharde weg oversteekt in Ranthambore National Park
In het Indiase Rajasthan neemt een menigte toeristen foto’s van een tijger die een onverharde weg oversteekt in Ranthambore National Park.
Karine Aigner, Nat Geo Image Collection

Herdyana is een zogenaamde ‘burgergids’ (citizen guide). De kleine groepstours van deze locals die veel leuke plekjes kennen, bieden reizigers een verrassende, vaak goedkope kennismaking met een nieuwe plek. Van oudsher gingen toeristen vaak met een privé-gids op pad, maar internetbedrijven als ToursByLocals en Airbnb Experiences bieden jongere reizigers meer op de persoon afgestemde, lokale ervaringen via platforms waarop burgergidsen hun diensten aan kunnen bieden.  

(Maak kennis met de inheemse vrouwen die de Canadese toeristenindustrie op zijn kop zetten.)

Sommige van die ervaringen zijn op zijn zachtst gezegd niet doorsnee, zoals een kajaktocht over de Nijl om de Egyptische hoofdstad Caïro te bezoeken, of een wandeling met een kudde schapen in Death Valley in de Amerikaanse staat Californië. Er zijn natuurlijk ook wel meer conventionele tours. Zo kun je het Italiaanse Pompeï met een archeoloog bezoeken of Georgetown in de stad Washington met een historicus. 

‘Met deze gidsen zie je meer plekken in minder tijd dan wanneer je alleen met een Lonely Planet reisgids en een brochure van de toeristeninformatie op pad gaat,’ zegt Núria Galí Espelt, die als docent kunstgeschiedenis toerisme studeert aan de universiteit van Girona.

Hieronder lees je waarom er steeds meer burgergidsen zijn, wat voor soort ervaringen en inside-information ze te bieden hebben en hoe je er een kan inhuren tijdens je volgende trip.

Tours in gepersonaliseerde vorm

Naarmate het toerisme een steeds belangrijker economische factor werd in de 20e en 21e eeuw, werden er massa-oplossingen bedacht om in de behoefte van grote groepen te voorzien. In het midden van de twintigste eeuw verschenen de eerste platbodems (bateaux mouches) met vooraf opgenomen verhaaltjes in Parijs; vanaf de jaren tachtig reden bijna overal hop on-hop-offbussen door de straten, en inmiddels nemen enorme cruiseschepen hordes mensen mee langs historische bestemmingen als Venetië en Mexico. In de loop van de tijd zijn tours met gidsen te boek komen te staan als saaie, obligate uitstapjes.

Een tourbus stopt in de buurt van Stony Hill in Denali National Park Alaska
Een tourbus stopt in de buurt van Stony Hill in Denali National Park, Alaska.
TK, Nat Geo Image Collection

Van oudsher waren privé-gidsen voorbehouden aan mensen met veel geld of de juiste connecties. Maar naarmate er online steeds meer reisinformatie beschikbaar kwam in het begin van de 21e eeuw, kon plotseling iedereen informatie vinden over wandelingen voor foodies in het Portugese Porto, of googelen naar Shop Hop BA, waarmee je een-op-een-bezoekjes kunt afleggen naar de kunstateliers en vintagewinkels in Buenos Aires in Argentinië. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen, met name millennials en mensen van generatie Z, liever geld uitgeven aan ervaringen dan aan materiële spullen.

(Lees over de pionierende gidsen die de wereld laten kennismaken met Afghanistan.)

Deze specialistische tourleiders of privé-gidsen hebben vaak betere connecties en weten meer over de plekken waar ze werken. Dat leidt tot meer maatwerk voor kleine groepen of reizigers alleen. 

‘Gidsen brengen de sfeer van een bestemming op een unieke manier tot leven,’ zegt Nikki Hellyer van ToursbyLocals. ‘Soms woont hun familie daar al generaties lang en kennen ze unieke verhalen, en hebben ze tot veel dingen toegang.’

Een gids kan een betaalde vriend voor één dag zijn, die je helpt om meer te zien en die je alledaagse, maar nuttige dingen kan vertellen: hoe de metro in New York City werkt en waar je boodschappen kunt doen in Berlijn. 

Maar vaak gaat het ook verder dan een eenvoudige betaalde klus: de kunstenaar die je de vele straatschilderingen in Lima in Peru laat zien, nodigt je misschien naderhand uit om mee te gaan naar de opening van een galerie, en die persoon waarmee je op een fietstrip gaat in Kopenhagen kan je ook meer vertellen over de regels op de fietspaden en plekken waar je naderhand een lekker biertje kunt krijgen.

Zo kom je aan een gids

De ouderwetse manier om aan een lokale gids te komen is door in je hotel te informeren, en dat kun je nog steeds doen. Maar je kunt ook naar gidsen en bepaalde ervaringen op zoek gaan via ToursbyLocals, via Free Tours by Foot (waarbij je betaalt wat je wilt), of Airbnb Experiences, dat in 2016 werd opgezet als aanvulling op de lijst met logeeradressen. De laatste biedt zo'n 40.000 mogelijkheden in duizend steden, variërend van wandeltours door het centrum van de Australische hoofdstad Sydney, tot surflessen in Los Angeles en een bezoek aan een verlaten raketbasis in de Amerikaanse staat Kansas.

In de haven rond de stad Victoria in BritsColumbia vaart een tourboot rond
In de haven rond de stad Victoria in Brits-Columbia vaart een tourboot rond.
Pete Ryan, Nat Geo Image Collection

Gewone burgers spelen ook de hoofdrol bij tourondernemingen voor wandelingen in grote steden, zoals het als lang bestaande Paris Walks  en het op geschiedenis gerichte Washington Walks.

Als je ergens specifiek belangstelling voor hebt (aardewerk in Spanje, Shakespeare in Londen), neem dan contact op met het officiële toeristenbureau op je bestemming. Of tik op Google in waar je belangstelling voor hebt, wat je bestemming is en zet er het woord ‘tour’ bij, om specialistische uitstapjes te vinden als ramen-tours in Tokio of tours die zich richten op de Joodse geschiedenis in New York.

Privé-tours zijn niet altijd duurder. Prijzen variëren van locatie tot locatie, maar vooral voor familieleden of vrienden die samen reizen kan een privé-rondleiding goedkoper zijn dan op stap gaan met een grote bus of groepswandeling. 

Waar je als gids over moet beschikken

In sommige landen of steden moeten gidsen een speciale opleiding doen en een certificaat halen. Elders zijn gidsen professionele historici, gepassioneerde foodies of gewoon inwoners die veel weten over hun stad. 

Een parkwachter spreekt een groep toeristen toe in het Grand Canyon National Park in Arizona
Een parkwachter spreekt een groep toeristen toe in het Grand Canyon National Park in Arizona.
DESIGN PICS INC., Nat Geo Image Collection

Belangrijk is wel dat ze in staat moeten zijn om makkelijk contact te maken met onbekenden en hun kennis op een leuke manier delen. Deirdre Harman, een gids van ToursByLocals in Dingle, Ierland, zingt soms, of praat Gaelic als ze mensen rondleidt langs kerken en andere spirituele plekken. ‘Je kunt van alles over een bepaalde plek lezen, maar met een goede gids kunnen mensen zich er meer bij voorstellen,’ zegt ze. ‘Wij zorgen dat ze het echt ervaren.’

(Ontdek je volgende topvakantie op TikTok.)

Een gids kan reizigers extra informatie geven, maar ook vertellen hoe het echt is om ergens te leven. Neem Jorteh Senah, een technicus uit New York die onlangs een trip maakte naar Caïro in Egypte. Hij had weinig tijd en nam daarom een gids via Airbnb Experiences in de arm, Bakr Ghoniem. 

Ghoniem haalde hem op van het vliegveld en nam hem mee om, ver van de grote menigte, de piramiden en de Sfinx te bekijken (en fotograferen). ‘Bakr was heel handig met social media,’ vertelt Senah. ‘Hij wist vanuit welke hoek je het best kon fotograferen.’

Bij een pot thee vertelde Ghoniem Senah over zijn leven Caïro, ver van de oude monumenten en souvenirjagers. ‘Het werd echt een leuk gesprek,’ zegt Senah. ‘Het was op veel verschillende niveaus een culturele belevenis.’

Jackie Snow woont in Los Angeles en schrijft over reizen en technologie. Volg haar op Instagram.
Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op nationalgeographic.com.