Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Oostenrijks Toeristenburo.

Zodra je voet zet in het Brandnertal en het Klostertal, in de westelijke deelstaat Vorarlberg, voel je de behoefte de natuur in te gaan. De twee dalen schurken zich tegen de Alpen aan en verleiden je met hun hellende, groene almen, glinsterende bergmeertjes en puntige rotspieken. Hier geniet je met ingehouden adem – te voet, met de fiets, klimmend of in het gezelschap van een lama – van de uitnodigende natuur.

vakantie in oostenrijk
De Lünersee is de beloning van een stevige wandeling over de ‘Evil Steps’.
Alpenregion Bludenz Tourismus GmbH/Joachim Stretz

Het Brandnertal

Een van de bijzonderste plekken in het Brandnertal is de Lünersee. De oevers van dit door puntige rotspieken omringde turquoise bergmeer is in vijf minuten te bereiken met de kabelbaan, maar pas echt voldoening geeft de route te voet via de ‘Evil Steps’. Heb je de eindbestemming op grote hoogte bereikt? Maak een extra panoramische wandeling rondom het spectaculaire meer, met uitzichten waar je nederig en stil van wordt.

Wil je je behalve door de natuur laten overrompelen ook laten inspireren door het leven in de bergen? Langs de interactieve Natursprünge-Weg kom je van alles te weten over de planten en bloemen die in dit prachtige gebied groeien. Leuk en leerzaam is ook de Tierwelten-Weg, waarbij je vooral interessante wetenswaardigheden meekrijgt over de dieren die hier leven.

vakantie in oostenrijk
Even een rustmomentje tijdens een wandeling door het Brandnertal.
Alpenregion Bludenz Tourismus GmbH/Alex Kaiser

Andere manieren om het Brandnertal op een avontuurlijke manier te verkennen: klauterend in klimpark Waldseilgarten, te fiets in Bikepark Brandnertal, of vanaf de rug van een paard. Spoorzoekers doen liever de nieuwe digitale speurtocht het drie kilometer lange pad Das grüne Band der Räter op de Tschenglahoogvlakte, waar je eveneens de Panorama Power Walk kunt doen. Dat is een 4,8 kilometer lang fitnessparcours waarvoor je alleen een telefoon, hardloopschoenen en doorzettingsvermogen nodig hebt.

Zet alvast in je agenda: in de zomermaanden brengen de kabelbanen in het Brandnertal je gratis naar de hoogste bergtoppen voor een reeks vollemaanavonturen. Op zes vollemaansdata (4 juni, 3 juli, 1 augustus, 31 augustus, 29 september, 28 oktober) kun je de wonderlijke bergwereld beleven met een wandeling bij zonsondergang naar de Loischkopf, een berg met een mooi uitzicht. Of met een gezellige barbecue tijdens volle maan met andere bergsportliefhebbers.

Het Klostertal

Tussen de alpiene stad Bludenz en het hoogalpiene Arlberg ligt het Klostertal. Hikers, bikers en bergbeklimmers komen naar dit prachtige dal om de steile bergkammen, snelstromende watervallen en kristalheldere bergmeren in de omgeving te verkennen. Geliefd is de middelzware via ferrata langs de rotswand van de Fallbachwaterval. Terwijl je de rotsen stapje voor stapje bedwingt, word je beloond met sensationele uitzichten.

vakantie in oostenrijk
De Sonnenkopf is een van de vele bergen in het Klostertal waar je heerlijk kunt wandelen.
Alpenregion Bludenz Tourismus GmbH/Alex Kaiser

Maar laat je niet meteen afschrikken, in het Klostertal is er ook genoeg te doen voor vakantiegangers die liever vaste grond onder de voeten hebben, Met de vele beekjes, watervallen en kraakheldere bergmeren is het Klostertal een heerlijke plek om op een rustig tempo van de natuur te genieten. Boven op op de Sonnenkopf vind je het voor kinderen onweerstaanbare Bärenland, een uitdagend speelterrein waar je kunt klauteren, kruipen en met vlotten varen.

Nog zo’n onvergetelijke ervaring voor het hele gezin: de glooiende hellingen verkennen met een lama als wandelkameraad. Vooral kinderen kunnen hun geluk niet op wanneer ze met de wollige beesten door het berglandschap sjokken. Vriendschappen voor het leven worden gesmeed en niet zelden volgt bij terugkomst de vraag of er nog een plekje op de achterbank over is.

vakantie in oostenrijk
Mountainbiken in het Nenzingasttal in Klostertal.
Alpenregion Bludenz Tourismus GmbH/Alex Kaiser

Na een inspannende dag in de bergen volgen de welverdiende rustmomentjes. Met de benen gestrekt bewonder je vanaf het terras van een van de vele gezellige berghutten in het Klostertal het omliggende berglandschap. Terwijl je – natuurlijk – tegelijkertijd geniet van bijzondere lokale gerechten, geserveerd door de enthousiaste huttenwaard.

Kijk hier voor meer informatie en inspiratie over Brandnertal en het Klostertal.