Dit verhaal is tot stand gekomen in samenwerking met VISITWallonia.

Het ligt in België niet voor de hand om een historisch familiekasteel om te vormen tot een biodynamisch wijndomein. Maar Vanessa Wyckmans-Vaxelaire is samen met haar man Andy hard op weg. Het label bio is binnen, nu nog biodynamisch worden. ‘De reden voor onze keuze is eenvoudig’, zegt ze. ‘Wij houden van gezond en duurzaam eten en drinken. Bij gebrek aan voldoende aanbod zijn we het zelf maar gaan doen.’

Ze wonen sinds 2017 in het kasteel dat ondertussen omringd wordt door zo’n twaalf hectare wijngaard. Misschien komt er links of rechts nog een hectare bij, maar veel meer niet. ‘Het gaat ons niet om de hoeveelheid, maar om de kwaliteit. Niet alleen van de wijn, maar ook van de biodiversiteit en het landschap waarin we leven.’

gezond eten bij château bioul
Hans Avontuur
Je hoeft niet alleen voor de (witte) wijn naar Château Bioul. Wie van goed eten houdt, komt hier ook prima aan zijn trekken.

In Waalse kastelen ben je altijd welkom

Het was François Vaxelaire, de voorvader van Vanessa, die het kasteel in het sfeervolle gehucht Bioul aanvankelijk huurde en in 1906 uiteindelijk kocht. Hij was de oprichter van de warenhuizen Au Bon Marché in België, een onderneming waarmee hij fortuin maakte. Het kasteel werd een aantal keer grondig verbouwd, maar de dagelijkse reuring keerde pas terug met de ontwikkeling van het wijndomein.

Dat komt niet alleen omdat er wijn gemaakt wordt – vooral wit – maar ook omdat het kasteel open is voor bezoek met onder meer een eenvoudig museum over de geschiedenis van het kasteel en de wijnbouw. Ook kun je door het park dwalen, de winkel bezoeken of een tafeltje uitkiezen in de serre of op het terras voor een heerlijke lunch. Het past in de traditie dat je op veel kastelen in Wallonië welkom bent. Om te eten, kunst te kijken, een museum te bezoeken of te blijven slapen.

château bioul is een van de talloze wijndomeinen in wallonië en ligt niet ver van namen
Hans Avontuur
Château Bioul is een van de talloze wijndomeinen in Wallonië en ligt niet ver van Namen.

Meer dan alleen wijnstokken

‘Mijn grootmoeder experimenteerde hier al met biologische producten’, vertelt Vanessa. ‘Wij hebben dat doorgetrokken. Als we goed met de planeet willen omgaan en gezond willen eten en drinken, zullen we daar meer voor moeten uitgeven. Voedsel is massaproductie geworden. Best vreemd voor iets dat zo belangrijk voor ons is.’

Dus doen ze het anders op Bioul. Door niet alleen wijnstokken te planten, maar ook aandacht te geven aan hagen, graslanden, bijenkorven en zitstokken voor roofvogels. Alles is erop gericht om zonder chemicaliën de beste wijnen te maken. En waar kun je deze eigentijdse wijnen beter proeven dan in de kelders van het chateau, die meer dan duizend jaar oud zijn!

Klik hier voor meer informatie over de mooiste kastelen van Wallonië.