Beschik jij over een paar goede zeebenen en zenuwen van staal? Wellicht dat je dan eens moet overwegen om de hangbrug van Hussaini op je bucketlist te zetten. De brug verbindt de ruige wanden van het Karakoramgebergte in Pakistan. Van een afstandje lijkt de brug, die boven het door gletsjers gevoede water van de Hunzarivier loopt, niet meer dan een dunnen draad die is gespannen van berg tot berg. Wanneer het waait, schommelt de constructie van touw en houten planken stevig heen en weer.

Hachelijke oversteekplaats

Fotograaf Kevin Faingnaert is er dan ook niet rouwig om dat hij de bovenstaande foto kon schieten vanaf de zijlijn in plaats vanaf de brug zelf: de hachelijke oversteekplaats kostte al aan talloze mensen het leven. Faingnaert beklom de westoever van de rivier, waarvandaan hij prachtig zicht had op de hangbrug tegen een achtergrond van omringende bergen.

Hemelhoog

Niet ver van de rivier rijst de torenhoge Rakaposhi op. De berg is een geliefde bestemming onder ervaren klimmers. Vanuit Hussaini kost het ze twee dagen om het Rakaposhibasiskamp te bereiken. Dit is een landschap dat al talloze avonturiers heeft voorgebracht. Bergbeklimster Samina Baig was de eerste Pakistaanse vrouw die de zeven toppen, de hoogste bergen van elk continent, bedwong.

Technisch wonder

De brug is bereikbaar via de Karakoram Highway. Deze dertienhonderd kilometer lange weg loopt door het moeilijkst begaanbare terrein ter wereld. De aanleg van de weg duurde bijna twintig jaar en was een hele uitdaging. Dat was deels vanwege de afgelegen locatie, maar ook vanwege de grote hoogte. Teams uit China en Pakistan werkten samen en creƫerden zo een moderne zijderoute tussen beide landen.

De brug in cijfers

  • De brug ligt op 636 kilometer van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.
  • De houten brug is ongeveer 150 meter lang.
  • De Rakaposhi, gelegen in het Karakoramgebergte, is 7788 meter hoog en daarmee de op 26 na hoogste berg ter wereld.