De duizelingwekkende ladder op de foto hierboven maakt deel uit van de via ferrata naar de top van de Großer Donnerkogel in Oostenrijk. Een via ferrata, Italiaans voor ‘ijzeren weg’, is een in rotswanden uitgehakt parcours van staalkabels en metalen sporten.

De term won aan populariteit nadat bergbeklimmers in de Italiaanse Dolomieten gebruik gingen maken van klimroutes die in de Eerste Wereldoorlog waren aangelegd voor Italiaanse militairen: door hulpmiddelen aan te leggen, moest het aantal aantal ongelukken worden teruggedrongen. Tegenwoordig helpen via ferrata’s echter geen soldaten maar onervaren klimmers naar de top.

Het ontstaan van via ferrata’s

De eerste via ferrata werd in 1843 aangelegd langs de Oostenrijkse Hoher Dachstein door geograaf en alpinist Friedrich Simony. Inmiddels trekken de paden, waarbij klimmers zich met behulp van twee karabijnhaken zekeren aan een staalkabel, vooral avonturiers zoals fotograaf Quin Schrock aan. ‘Het was een angstaanjagende ervaring, maar dan op een goede manier,’ zegt Schrock over de Donnerkogelroute, die klimmers gemiddeld genomen in zo’n drie uur afleggen.

Alternatieve routes omhoog

De via ferrata over de Großer Donnerkogel wordt als ‘zeer moeilijk’ bestempeld. ‘Ik heb er minder moeite mee om een rots te vertrouwen dan een door de mens aangelegde klimroute,’ zegt reiziger Jess Dales, die door Schrock werd vastgelegd op de bovenstaande foto. Maar er zijn alternatieve opties: een kabelbaan voert tot halverwege de berg, waarna wandelaars ook via bergpaden hun weg naar boven kunnen vinden. De top wordt gemarkeerd door een groot kruis en biedt een prachtig uitzicht.

Enkele ander via ferrata’s

Via ferrata’s zijn te vinden in berggebieden door heel Europa, van de Alpen en de Pyreneeën tot de Karpaten en de Dinarische Alpen. Hieronder vind je een greep uit de mooiste ijzeren wegen.

  • Via Ferrata degli Alpini, Italië: De naam van de ‘via ferrata van de Alpen’ wekt hoge verwachten en maakt die geheel waar. Het gezekerde pad biedt een prachtig uitzicht over de ruige Dolomieten in Noord-Italië. De route is goed te doen voor beginnende klimmers, is in etappes af te leggen en neemt ongeveer vier tot zeven uur in beslag.
  • Via Ferrata de la Cascade, Frankrijk: Voor liefhebbers van watervallen kan deze via ferrata niet ontbreken op de lijst. De route is aangelegd in de Tarentaise, een streek in Zuidoost-Frankrijk, niet ver van de Italiaanse grens. De route is niet erg lang, ongeveer een kilometer, maar het parcours is uitdagend. Het wordt dan ook aanbevolen om samen met een gids op pad te gaan. Die kan je dan gelijk alles vertellen over de vele dieren dier hier leven, van bergmarmotten tot steenbokken en vossen.
  • Via Ferrata de la Hermida, Spanje: Ook in Spanje komen klimgeiten aan hun trekken. De Via Ferrata de la Hermida vind je in de Picos de Europa, ‘de pieken van Europa’, in het noorden van Spanje. Het parcours werd in 2010 geopend en is vooral bekend om de twee hangbruggen op de route. Meer informatie vind je op de website.
via ferrata degli alpini
Martin Braito
Headshot of Kevin van Huët
Kevin van Huët

Kevin is als Digital Content Manager verantwoordelijk voor de digitale kanalen van National Geographic. Eerder schreef hij zijn verhalen op papier, voor National Geographic Magazine, Traveler en Historia. In zijn vrije tijd gaat hij graag naar plekken die bustoeristen liever links laten liggen, zoals het Belgische spookdorp Doel, het niet-erkende landje Transnistrië of Iran. Zijn mooiste avontuur was een treinreis van Noord-Korea naar Nederland, de lekkerste koekjes voor onderweg scoorde hij in Mongolië.