Zeldzaam: een rode volle maan in beeld

Deze fotograaf wist waar de bloedrode maan zou opkomen en wachtte zijn kans af.

Door Casey Smith
foto's van Babak Tafreshi
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:12 CET
De volle maan komt op 10 juli 2017 op boven de vuurtoren Boston Light. Het oorspronkelijke ...
De volle maan komt op 10 juli 2017 op boven de vuurtoren Boston Light. Het oorspronkelijke lichtbaken – dat op Little Brewster Island staat, zo’n vijftien kilometer uit de kust bij Boston – werd in 1716 gebouwd en was de allereerste vuurtoren in de VS.
Foto door Babak Tafreshi

Je kunt Babak Tafreshi altijd wakker maken voor een blik op een opkomende maan boven de oceaan.

Maar op 9 juli had hij de kans om iets zeldzaams te zien: een rode volle maan. De beste plek om het spektakel te zien lag een kleine vijftien kilometer van de kust bij Boston. Dus wist Tafreshi, fotograaf voor National Geographic, dat hij daar moest gaan wachten, met zijn camera in de aanslag.

Om het perfecte gezichtspunt te kiezen stelde Tafreshi zich in de buurt van Brewster Island op, de plek waar de oudste vuurtoren van de VS, de Boston Light, staat. Op de foto zien we het lichtbaken op de voorgrond, tegen het dramatische decor van de dieprode maan in de verte.

“De vervorming van de maan en het roder worden bij de horizon zijn nooit precies hetzelfde,” zegt hij. “Op deze avond was het nóg intenser door de mist die zich na een warme zomerdag op de oceaan had gevormd.”

Eerst werd het maanlicht door de atmosfeer verstrooid en gebroken, vertelt Tafreshi, waarna de mist boven de zee de maan roder maakte en vervormde. Een paar minuten later was de maan goudkleurig geworden.

“De vervorming van de maan en het roder worden bij de horizon zijn nooit precies hetzelfde.”

door Babak Tafreshi

Bewerkt of niet?

De foto’s en video waren zó spectaculair dat enkele van Tafreshi’s volgers op social media zich afvroegen of ze niet waren aangepast of gefotoshopt. Maar dat was niet zo.

Fotografen weten dat ze de maan alleen maar van dichtbij kunnen fotograferen met behulp van extreme telelenzen of telescopen. Om het gestage opkomen van de maan aan de nachthemel te kunnen vastleggen gebruikt Tafreshi een 600-mm-lens met handmatige focus om een time-lapsereeks te kunnen maken.

Het gezichtspunt helpt ook. Een maan boven de horizon kan goed worden afgezet tegen bomen en bergen, waardoor hij groter lijkt. Als de maan verder in nachthemel is geklommen, lijkt ze veel kleiner hoewel ze precies dezelfde omvang heeft.

Deze zogenaamde ‘maanillusie’ is fascinerend om te fotograferen, zegt Tafreshi. Omdat de baan die de volle maan over het firmament trekt, rond de zomerzonnewende erg laag is, zullen kijkers op het noordelijk halfrond deze optische illusie vaker meemaken.

Tafreshi begon ruim twintig jaar geleden als tiener met het fotograferen van de nachthemel. Telkens waanneer hij erop uit trekt, wordt hij beter in het kiezen van de juiste plek en de ideale manier om zijn foto’s vast te leggen. Het is nooit eenvoudig, zegt hij, maar hij doet niets liever dan in de openlucht getuige te zijn van de wonderen aan de nachthemel.

“In mijn werk probeer ik de nachthemel in ons moderne leven op te nemen,” zegt hij. “Voor de meeste mensen is het een vergeten stuk van de natuur geworden, verdwenen in de lichtvervuiling en het stadsleven.”

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Ruimte
Trainen voor een bestaan op Mars
Ruimte
Dramatische foto’s tonen gewaagde stunt tijdens eclips
Ruimte
De toekomst van de ruimtevaart – van vakantie in de ruimte tot mensen op Mars
Ruimte
Een van deze astronauten wordt misschien de eerste vrouw op de maan
Ruimte
China lanceert eerste missie in 40 jaar om maanmonsters op te halen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.