De havenstad van Spanje heeft dankzij de ligging aan de Middellandse Zee een goed klimaat. Het is altijd lekker warm, en als je afkoeling nodig hebt is het strand dichtbij. Veel populaire en minder bekende trekpleisters van de stad zijn met de fiets of de metro goed te bereiken. Verdwaal door steegjes en staar naar de vele verschillende straatartiesten en kleurrijke architectuur.

Dag 1

Ochtend
Begin je eerste dag in Barcelona met het aflopen van La Rambla. De boulevard, waar straatverkopers, levende standbeelden en straatartiesten de toeristen vermaken, loopt vanaf het strand tot het plein Plaça de Catalunya. Neem ook een kijkje in de vele zijstraatjes die een labyrint van donkere steegjes vormen. In de oude wijk Barri Gotic vind je talrijke pittoreske winkeltjes en traditionele Spaanse eetgelegenheden die ook tijdens de lunch zijn geopend. De zoetekauw geniet na met een verkoelend ijsje of dun gebakken crêpe bij Mannà Gelats.

La Rambla
La Rambla.
Samuel Aranda /Getty Images

Middag
Loop na een smakelijke hap verder door de gotische wijk naar de historische Kathedraal van Barcelona. De kerk, met exotische binnentuin vol palm- en sinaasappelbomen, heeft een dak met panoramisch uitzicht over de stad. Hierna loop je door naar het klassieke Plaça de Sant Jaume, waar je je vergaapt aan het regeringsgebouw van Catalonië (Palau de Generalitat de Catalunya) en het stadhuis. Aan de rand van de gotische wijk ligt het Picasso Museum, met meer dan 4000 van zijn eerste kunstwerken. Tip: koop een kaartje online zodat je niet in de lange wachtrij staat. Heb je een voorkeur voor modern? Ga dan naar kunstgalerij Base Elements in de straat Carrer del Palau. Hier hangt het werk van lokale straatartiesten en kan je een graffiticursus volgen.

Palau de Generalitat de Catalunya
Palau de Generalitat de Catalunya.
Calvino/Getty Images

Avond
Wanneer de avond valt zoek je je weg door de smalle straten van het gotische kwartier naar Plaça Reial. Het plein wordt omheind door gebouwen met geelwitte gevels met daarop twee door Gaudí ontworpen lantaarnpalen. Palmbomen, lantarens, fonteinen en lichtjes creëren een romantische sfeer onder arcaden. Er liggen ook vele restaurantjes, ijssalons en populaire uitgaansgelegenheden, zoals de club Sidecar en jazzbar Jamboree.

Plaa Reial
Plaça Reial.
Andia/Getty Images

Dag 2

Ochtend
Voor een oase van rust ga je met de metro of kabelbaan de berg Montjuïc, in het zuidwesten van de stad, op. Op de berg ligt de 18de-eeuwse kustverdedigingsfort kasteel Montjuïc dat in de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog werd gebruikt als gevangenis. Tegenwoordig is het een expositieruimte met variërende tentoonstellingen. Vanaf de berg heb je uitzicht over de stad, haven en zee. Neem de metro terug naar beneden of loop langs Jardins de Mossèn Costa i Llobera – het cactuspark – of de onbekende Laribaltuinen. De groene omgeving is een ideale locatie voor een verfijnde lunch bij restaurant La Font del Gat.

Casa Mil
Casa Milà.
Siqui Sanchez/Getty Images

Middag
De middag staat in het teken van Antoni Gaudí, die als architectuurstudent in Barcelona kwam wonen. Zes van zijn zeven werken op de Unesco-werelderfgoedlijst staan in de stad. Huur een fiets en begin bij het herenhuis Palau Güell, ga daarna door naar Casa Milà, het appartementengebouw zonder hoeken. Vlakbij, in de chique winkelwijk L’Eixample, ligt chocolateria Cacao Sampaka. Stop hier kort voor een lekker chocolaatje of een warme chocolademelk. De volgende stop is de befaamde basiliek Sagrada Familía die niet alleen van buiten maar ook van binnen te bezichtigen is. De kerk staat al 134 jaar in de steigers en is naar verwachting in 2026 af. Na een bezoekje fiets je door naar Parc Güell waar twee peperkoekhuizen de hoofdingang aanduiden. Een gekleurde bank slingert als een slang door het park. Fiets terug richting het centrum via Casa Vicens, een minder bekend werk van Gaudi gebouwd in traditionele Spaanse stijl met Arabische invloeden. Sluit je toch af bij het fabelachtige Casa Battló. Om bij te komen van de sportieve middag stop je om de hoek bij het eerste biercafé van Barcelona CocoVail Beer Hall, waar een koud lokaal gebrouwen biertje op je wacht.

De Sagrada Familia
De Sagrada Familia.
TomasSereda/Getty Images

Avond
Na een gevulde dag is het tijd om te onstpannen bij een bordje smakelijke tapas. De authentieke zaak Euskal Extea heeft octopus en gevulde paprika als specialiteit en het familierestaurant La Cova Fumada, een favoriet van locals, is gespecialiseerd in vis. Sluit je avond af met een nachtelijke wandeling over het strand San Sebastian.