Catalonië heeft vele gezichten en een bijzonder grote diversiteit aan landschappen. Voor bezoekers betekent dit dat ze kunnen kiezen wat het decor van hun vakantie wordt: de zandstranden en dramatische kliffen aan de kust, de besneeuwde pieken en groene valleien van de Pyreneeën, de wijngaarden en dorpen op het platteland, of de rivierdelta’s en dennenbossen die over de regio verspreid liggen.

Niet alleen zijn de natuurgebieden van Catalonië veelzijdig en adembenemend mooi, ze worden ook met respect behandeld. Meer dan dertig procent van het Catalaanse landoppervlak is beschermd natuurgebied. De Spaanse regio investeert al jarenlang in eco-toerisme en biedt een groot aanbod aan duurzame activiteiten. Wie zoekt naar een actieve vakantie met een duurzame insteek zit hier dus helemaal goed. Laat je inspireren door deze drie duurzame avonturen in outdoorparadijs Catalonië!

Wie het onderwaterleven van de Middellandse Zee wil bewonderen hoeft niet diep te gaan snorkelend valt er al veel te zien
Wie het onderwaterleven van de Middellandse Zee wil bewonderen, hoeft niet diep te gaan – snorkelend valt er al veel te zien.
Catalan Tourist Board

1. Op zoek naar de octopus

Verborgen zandstrandjes, rotsachtige kliffen en rivierdelta’s vol bijzondere dieren en planten: Catalonië heeft een aantal van de mooiste kustgebieden van Spanje. Een van de beste manieren om de veelzijdigheid van de Catalaanse kustlijn te ervaren is met een kajaktocht. Vaar door het glasheldere water van de Middellandse Zee en maak kennis met de rijke flora en fauna van dit natuurgebied. Spot scholen van kleurrijke vissen en ga op zoek naar een octopus. Wie geluk heeft, komt hier zelfs oog in oog te staan met dolfijnen en walvissen.

Duurzame tip: Snorkel erop los

Kom nog een stap dichter bij de natuur door kajakken en snorkelen te combineren. Je hoeft niet diep te gaan om het diverse ecosysteem onder het wateroppervlak te bewonderen. Zwem tussen de honderden vissen en speur naar zee-egels, inktvissen en anemonen.

De Va Verde de la Terra Alta is een fiets en wandelroute door het platteland van Tarragona
De Vía Verde de la Terra Alta is een fiets- en wandelroute door het platteland van Tarragona
Mariano Cebolla

2. Uitvalsbasis voor fietsers

Catalonië is een paradijs voor fietsers: duizenden kilometers aan wegen en paden doorkruisen de regio. Dankzij het aangename mediterrane klimaat zijn de routes het hele jaar door te beleven. De historische stad Girona staat bekend als een van ’s werelds fietshoofdsteden en is een perfecte uitvalsbasis voor routes van verschillende niveaus. Voor gevorderden zijn er tochten door de bergen met uitdagende hoogteverschillen. Gezinnen en beginners kunnen kiezen voor toegankelijke routes langs wijngaarden en eeuwenoude kloosters in het platteland.

Duurzame tip: verken de Groene Wegen

De Vías Verdes zijn ongebruikte historische spoorlijnen die werden omgetoverd tot fiets- en wandelpaden langs de mooiste landschappen van Spanje. Girona heeft drie van deze Groene Wegen – geniet van een fietstocht voor heel het gezin.

Een natuurgids maakt een wandeling door de Catalaanse Pyreneen duurzamer veiliger en leerzamer
Een natuurgids maakt een wandeling door de Catalaanse Pyreneeën duurzamer, veiliger en leerzamer.
Catalan Tourist Board

3. Wandelfestijn

Met een 580 kilometer lange kustlijn en uitdagende bergpaden ligt in Catalonië voor elke wandelaar een geschikte route klaar. Wandel langs de kronkelende kust, vol strandjes en cultureel erfgoed, of maak een meerdaagse hike door de Catalaanse Pyreneeën, waar je op duizenden meters hoogte van het uitzicht geniet. Beleef je de omgeving het liefst in gezelschap van een gids en andere wandelliefhebbers? Tussen mei en oktober organiseert Catalonië maar liefst dertien wandelfestivals, waarbij telkens een ander natuurgebied of wandelpad centraal staat.

Duurzame tip: De bergen in met een natuurgids

Met een gids op pad gaan is duurzamer, veiliger én leerzamer. Vooral in de bergen kan een ervaren natuurgids goed van pas komen. Deze weet precies hoe de mooiste plekken te bereiken zijn, maar ook hoe rekening gehouden moet worden met het weer of het terrein.

Nog meer inspiratie over bijzondere activiteiten en bezienswaardigheden in Catalonië vind je hier.

Toerisme Cataloni
Toerisme Catalonië
Catalan Tourist Board

Toerisme Catalonië