Wil je graag de natuur in zijn volle glorie bewonderen en beleven, dan is bergwandelen de perfecte activiteit. Of je nu kiest voor een dagtocht of een volledig georganiseerde tocht waarbij je vanuit verschillende berghutten een specifieke route volgt, de beloning die je na een flinke inspanning krijgt is in beide gevallen spectaculair. Van rotsachtig terrein en grashellingen tot gletsjers en alpenweiden, wanneer je beschikt over de juiste technieken ga jij met je rugzak om en de juiste kleding aan een mooie ervaring tegemoet.

Wandelgebieden

Kies je ervoor om een bergwandeltocht te maken, dan heb je de keuze uit diverse landen en gebieden. Hier kent elk land of gebied zijn eigen onderscheidende kenmerken en heeft elk gebied zijn beste seizoenen om op dat moment het meeste uit de tocht te halen. Zo kan je onder andere goed bergwandelen in Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland.

Bergwandelen in Oostenrijk

Bergwandelen in Oostenrijk kan zowel perfect in de zomer als in de winter, waar je kunt kiezen uit vele routes die door de Alpen lopen. Zo kan je onder andere prachtige wandelingen maken in Tirol, Salzburger Land, Stiermarken en Voralberg waar de natuur varieert van gletsjers tot meren en bergen. Zowel geschikt voor gezinnen als voor ervaren wandelaars.

Bergwandelen in Duitsland

Kies je ervoor om te bergwandelen in Duitsland, dan kan je in dit land dat over bijna 20.000 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden beschikt jouw hart ophalen. Zo zijn er bijvoorbeeld alleen al in het geliefde Zwarte Woud diverse wandelgebieden terug te vinden, waar je er zelfs een aantal tussen hebt zitten die geschikt zijn voor het gehele gezin. Door bossen, langs stromende rivieren en over rotsachtige hellingen - Duitsland kent een enorm gevarieerd landschap.

Bergwandelen in Frankrijk

Wat bergwandelen in Frankrijk zo bijzonder maakt, is het feit dat je hier zelfs routes hebt in de bergen vlakbij zee. Zowel in de zomer als in de winter kan je in Frankrijk genieten van routes door de Pyreneeën, de Ardennen en de Franse Alpen. Hou je van een uitdaging, overweeg dan zeker eens een wandeling in de Gorges de la Canche. Over rotsen door rivierbeddingen zonder bruggen maakt dat je je na deze bergwandeling super voldaan voelt.

Bergwandelen in Zwitserland

Het laatste wandelgebied dat we willen uitlichten is Zwiterland. Met meer dan 65.000 kilometer aan gemarkeerde wandelwegen is dit land nog uitgebreider dan Duitsland en is de keuze enorm. Van wandelroutes door wijngaarden en langs water tot wandelingen over een bergpas. Voor zowel jong als oud en ervaren als onervaren wandelaars is er in Zwitserland tijdens elk seizoen een geschikte bergwandeltocht te vinden.

Kortom, hou je van bergwandelen dan kan je afhankelijk van jouw wensen en het seizoen uit verschillende landen en gebieden kiezen. Waar je ook voor kiest, zorg er in ieder geval voor dat je goed voorbereid op pad gaat en de juiste voorbereidingen treft. Ook de juiste uitrusting is van belang. Hou je dit in gedachte, dan kan het bijna niet anders dan dat je een prachtige ervaring tegemoet gaat.