Skip to Content

Foto’s tonen het geïsoleerde leven van Japanse hikikomori

Een fotografe onderzoekt de verborgen wereld van (vooral) mannen die zich uit het openbare leven hebben teruggetrokken – en de relaties die ze uit hun isolement halen.
door Laurence Butet-Roch
Chujo 24 is al twee jaar hikikomori Hij droomt van een carrire als operazanger maar als oudste zoon willen zijn ouders dat hij in het familiebedrijf gaat werken Hij heeft een jaar lang op een kantoor gewerkt maar dat bezorgde hem zveel stress dat hij maagklachten kreeg Toen hij zijn situatie vergeleek met die van zijn jongere broer die alles kon doen wat hij wilde werd hij kwaad en protesteerde wat hem op nog meer verwijten van zijn ouders kwam te staan Dat maakte hem op zijn beurt diep beschaamd Hij sloot zichzelf een jaar lang in zijn kamer op waarna zijn ouders hem dwongen aan een hulpprogramma mee te doenpinterest icon
Maika Elan
Advertentie - Lees hieronder verder
1
Fuminori Akoa 29 zit al een jaar alleen op zijn kamer Volgens hem is hij een groot man die tot uitzonderlijke dingen in staat is maar niet altijd zijn best doet legt fotografe Maika Elan uit die Akoa samen met een sociaal werker opzocht Hij verandert vaak van hobbys en levensdoelen en zegt dat hij geleidelijk aan de weg is kwijtgeraakt
Maika Elan
Fuminori Akoa (29) zit al een jaar alleen op zijn kamer. “Volgens hem is hij een groot man die tot uitzonderlijke dingen in staat is, maar niet altijd zijn best doet,” legt fotografe Maika Elan uit, die Akoa samen met een sociaal werker opzocht. “Hij verandert vaak van hobby’s en levensdoelen, en zegt dat hij geleidelijk aan de weg is kwijtgeraakt.”
2
Links Riki Cook 30 heeft een Amerikaanse vader en een Japanse moeder Zijn familieleden wonen grotendeels op Hawa terwijl hij alleen in Japan verblijft Riki probeert altijd uitmuntend te zijn schrijft Elan en heeft last van faalangstRechts De kamer van Shoku Uibori 43 die al zeven jaar een hikikomori is Hij was een zakenman en had zijn eigen bedrijf maar ging failliet Hij sluit zichzelf de hele dag in zijn kamer op waar hij leest Soms komt hij s nachts naar buiten om in de supermarkt eten en andere benodigdheden te kopen schrijft Elan
Maika Elan
Links: Riki Cook (30) heeft een Amerikaanse vader en een Japanse moeder. Zijn familieleden wonen grotendeels op Hawaï terwijl hij alleen in Japan verblijft. “Riki probeert altijd uitmuntend te zijn,” schrijft Elan, en heeft last van faalangst. Rechts: De kamer van Shoku Uibori (43), die al zeven jaar een hikikomori is. “Hij was een zakenman en had zijn eigen bedrijf, maar ging failliet. Hij sluit zichzelf de hele dag in zijn kamer op, waar hij leest. Soms komt hij ‘s nachts naar buiten om in de supermarkt eten en andere benodigdheden te kopen,” schrijft Elan.
3
Toen Elan de 34jarige Ikuo Nakamura fotografeerde zat hij al zeven jaar alleen op zijn kamer
Maika Elan
Toen Elan de 34-jarige Ikuo Nakamura fotografeerde, zat hij al zeven jaar alleen op zijn kamer.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Links Elke zaterdag organiseert de nonprofitorganisatie New Start een maaltijd voor hikikomori zodat ze kunnen praten met medewerkers en hun kinderen en met elkaar Veel voormalige hikikomori zetten zich daarna in om anderen te helpenRechts Huurzuster Ayako Oguri praat in augustus 2016 met Ikuo Nakamura 34 Destijds had Nakamura zich al zeven jaar in zijn kamer teruggetrokken en had Oguri hem maandenlang geregeld opgezocht Onlangs hoorde Elan het verrassende nieuws dat ze verliefd waren geworden en waren getrouwd Nakamura wil nu zelf huurbroeder worden om andere hikikomori uit hun isolement te halen
Maika Elan
Links: Elke zaterdag organiseert de non-profitorganisatie New Start een maaltijd voor hikikomori, zodat ze kunnen praten met medewerkers en hun kinderen en met elkaar. Veel voormalige hikikomori zetten zich daarna in om anderen te helpen. Rechts: ‘Huurzuster’ Ayako Oguri praat in augustus 2016 met Ikuo Nakamura (34). Destijds had Nakamura zich al zeven jaar in zijn kamer teruggetrokken en had Oguri hem maandenlang geregeld opgezocht. Onlangs hoorde Elan het verrassende nieuws dat ze verliefd waren geworden en waren getrouwd. Nakamura wil nu zelf ‘huurbroeder’ worden om andere hikikomori uit hun isolement te halen.
5
Huurzuster Ayako Oguri schijft een brief aan Masahiro Koyama 40 die al tien jaar alleen op zijn kamer zit Het is Ayakos derde bezoek aan zijn huis Omdat hij niet wil praten schijft ze hem brieven die ze bij de deur van zijn kamer achterlaat
Maika Elan
‘Huurzuster’ Ayako Oguri schijft een brief aan Masahiro Koyama (40), die al tien jaar alleen op zijn kamer zit. Het is Ayako’s derde bezoek aan zijn huis. Omdat hij niet wil praten, schijft ze hem brieven, die ze bij de deur van zijn kamer achterlaat.
6
Chujo 24 is al twee jaar hikikomori Hij droomt van een carrire als operazanger maar als oudste zoon willen zijn ouders dat hij in het familiebedrijf gaat werken Hij heeft een jaar lang op een kantoor gewerkt maar dat bezorgde hem zveel stress dat hij maagklachten kreeg Toen hij zijn situatie vergeleek met die van zijn jongere broer die alles kon doen wat hij wilde werd hij kwaad en protesteerde wat hem op nog meer verwijten van zijn ouders kwam te staan Dat maakte hem op zijn beurt diep beschaamd Hij sloot zichzelf een jaar lang in zijn kamer op waarna zijn ouders hem dwongen aan een hulpprogramma mee te doen
Maika Elan
Chujo (24) is al twee jaar hikikomori. Hij droomt van een carrière als operazanger, maar als oudste zoon willen zijn ouders dat hij in het familiebedrijf gaat werken. Hij heeft een jaar lang op een kantoor gewerkt, maar dat bezorgde hem zóveel stress dat hij maagklachten kreeg. Toen hij zijn situatie vergeleek met die van zijn jongere broer, die alles kon doen wat hij wilde, werd hij kwaad en protesteerde, wat hem op nog meer verwijten van zijn ouders kwam te staan. Dat maakte hem op zijn beurt diep beschaamd. Hij sloot zichzelf een jaar lang in zijn kamer op, waarna zijn ouders hem dwongen aan een hulpprogramma mee te doen.
Watch Next
 
preview for Cultuur & samenleving

Cultuur en samenleving

tijdens de heilige maand ramadan proberen moslims dichter bij allah te komen door te vasten om te zien naar anderen en te bidden zoals ook deze palestijnse man die bidt in de grote moskee in gazastad

Ramadan: heilige maand in de islamitische cultuur

de kolenmijn mount thorley warkworth in hunter valley australië

Solastalgie: heimwee naar een verloren wereld

antelope valley

Website van National Geographic is vernieuwd

Als we het hebben over het erwteneiwit van een populaire plantaardige burger moeten we bedenken dat die burger niet is gemaakt van verse doperwtjes uit de tuin maar van een ingredint waaraan maar weinig mensen in de supermarkt aandacht besteden gele spliterwten die in gekookte vorm tot populaire Indiase dals worden verwerkt schrijft Mark Wilson

Zal plantaardig vlees de Amerikaanse honger naar het échte spul ooit stillen?

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder