Mijn zoektocht naar de leukste kabelbanen in het noorden van Oostenrijk brengt me naar de regio Salzkammergut. Dit bergachtige gebied ligt grotendeels in de deelstaat Oberösterreich, ten oosten van Salzburg. De groene almen, rotsige bergen en historische bouwwerken maakten van de regio het perfecte decor voor de Sissi-films. De toppen van de bergen bereiken nog net niet de tweeduizend meter hoogte, maar zijn desalniettemin geliefd bij bergwandelaars, bergbeklimmers en wintersporters. Ik neem je mee naar mijn favoriete hoogtepunten!

Hoogtepunt 1: de Katrin Alm

Vanuit de auto kijk ik vol voorpret naar de bergen van het Salzkammergut. Een van deze bergen ga ik straks op. Ik rijd het schilderachtige spadorp Bad Ischl binnen. Mintgroene, warmgele en aarderode huizen sieren de oever van de Traunrivier. Vanuit een gondel van de Katrin Seilbahn zie ik de huizen steeds kleiner worden. Een kwartier later stap ik uit in een heel andere wereld: de Katrin Alm. Dit weelderige natuurgebied ligt op 1.400 meter hoogte en biedt uitzicht over zeven meren in vier valleien.

Het blauwe wandelpad op de Katrin Alm
Het blauwe wandelpad op de Katrin Alm.
Robin Visser

Volgens het informatiebord heb ik keuze uit meerdere circulaire wandelroutes met een wandeltijd van een tot anderhalf uur. Ze lopen allemaal een andere richting op en bieden samen een hele dag wandelplezier. Avontuurlijke wandelaars hebben de keuze uit diverse via ferrata-wandelroutes. Ik kies voor de blauw gemarkeerde route naar het topkruis van de 1.542 meter hoge Katrin. In veertig minuten slinger ik over een breed pad tussen de bergdennen naar het topplateau. Het zwarte topkruis dat ik eerder vanuit het dorp zag, staat in de verte met op de achtergrond een rotsige bergketen.

De Katrin Seilbahn die naar de Katrin Alm gaat
De Katrin Seilbahn, die naar de Katrin Alm gaat.
Robin Visser

Ik word omringd met prachtige vergezichten. Het groene dal, donkerblauwe meren en natuurlijk vele bergtoppen. Met moeite ruk ik me los van het uitzicht, om af te dalen naar een culinair hoogtepunt. Op het terras van de Katrin Almhütte trakteer ik mezelf op een Almdudler, typische Oostenrijkse kruidenlimonade, en de traditionele, huisgemaakte Kaiserschmarren. Ik weet zeker dat het prachtige uitzicht op de bergen de smaak ten goede komt.

Hoogtepunt 2: de Schafberg

Door groene dalen rijd ik naar het dorp Strobl aan de Wolfgangsee op vijfhonderd meter hoogte. Vandaag ga ik naar de top van de Schafberg. Een veerboot brengt me naar de andere van het azuurblauwe, dertien vierkante kilometer grote meer. Een overtocht van ongeveer een half uur trakteert op spectaculaire uitzichten over het water, op het schilderachtige dorpje Sankt Wolfgang en de beboste bergen langs het meer.

Het dorpje Sankt Wolfgang aan de Wolfgangsee
Het dorpje Sankt Wolfgang aan de Wolfgangsee.
Robin Visser

Aan de overkant stap ik over in de fotogenieke trein die me naar de top van de 1.783 meter hoge Schafberg zal brengen. Dit felrode treintje brengt sinds 1893 bergliefhebbers over de steilste tandradbaan van Oostenrijk naar de top. In een gestaag tempo tuft de trein naar boven. De Wolfgangsee wordt steeds kleiner in de diepte en ook de Attersee en de Mondsee komen in beeld. Veertig minuten later is het gedaan met het uitzicht, als we een grote wolk binnentuffen.

De Schafbergbahn
De Schafbergbahn.
Robin Visser

Ik heb de top, die verstopt gaat in een grote wolk, bereikt. Helemaal zonder uitzicht hoef ik het niet te doen. Af en toe zit er een gat in de wolken en kan ik genieten van 360 gradenuitzicht, voordat de wolk het uitzicht weer verstopt zoals het rode doek aan het eind van een theatervoorstelling. De Schafberg-taveerne op een uitloper van het topplateau is niet minder fotogeniek dan de bergen waar hij op uitkijkt. In zo’n drie uur tijd kun je vanaf hier naar Sankt Wolfgang afdalen. De prachtige wandelroute is niet geschikt geschikt voor mistig weer, dus ik neem de trein naar beneden. Al snel verlaten we de wolk en kijk ik weer neer op de bergen en meren in het fotogenieke dal.

Hoogtepunt 3: de Grünberg

Mijn volgende bergavontuur start in de kleine stad Gmunden aan de Traunsee. Een ruime, felgroene gondel van de Grünberg Seilbahn brengt me in slechts tien minuten tijd duizend meter boven de stad en het meer. Ik bevind me in het natuurreservaat Grünberg, dat inderdaad zo groen is als de naam doet vermoeden. Het kabelbaanstation is het startpunt voor enkele van de mooiste wandelroutes van Salzkammergut.

Schloss Ort gelegen in de Traunsee
Schloss Ort, gelegen in de Traunsee.
Robin Visser

Van de twintig kilometer aan wandelpaden worden die naar het bergmeertje de Laudachsee waarschijnlijk het meest gebruikt. Dat verbaast me niets, want het heldere meertje met de perfecte weerspiegeling van twee naast elkaar gelegen bergtoppen is erg fotogeniek. Ik besluit het hogerop te zoeken en start aan de Tree Top Walk. Het 1,4 kilometer lange houten wandelpad loopt als een spiraal tussen de boomtoppen, tot hij zo hoog komt dat er vrij uitzicht over de omgeving is.

Een uitkijkplatform van de Tree Top Walk op de Grnberg
Een uitkijkplatform van de Tree Top Walk op de Grünberg.
Robin Visser

Vanaf het eerste uitkijkplatform zie ik de gehele Traunsee tussen bergen ingebed liggen. Aan het eind van het wandelpad brengt een 39 meter hoge toren me tot de grootste hoogte op de berg. Met het panoramische uitzicht over heel Salzkammergut tot aan Dachstein voel ik me echt on top of the world. Met goed weer kun je als kers op de taart nog de 1,4 kilometer lange zomerrodelbaan de berg af nemen. Maar vandaag is het wat regenachtig, dus pak ik de gondel weer terug naar de Traunsee. Vanaf daar kijk ik nog even omhoog: daar stond ik nog geen uur geleden op de top!

Deze reis werd mogelijk gemaakt door Oberösterreich