De schommel aan het einde van de wereld

Schommelen op 2600 meter hoogte zónder extra veiligheidsmaatregelen. Dat is geen kinderspel meer.

Door Christian de Bruijn
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:01 CET
Foto door Cris Toala Olivares

Voor wie living on the edge als levensmotto nastreeft, is een reis naar het Ecuadoriaanse Baños de Agua Santa zonder twijfel het overwegen waard. Bevestigd aan het ietwat vervallen ogende La Casa del Arbol – Spaans voor ‘De Boomhut’ – geeft een heuse schommel op kilometers hoogte de onbevreesde reiziger een subliem panoramisch uitzicht. Al deinend staar je behalve de verte, ook de diepte in. Vergeet de onschuldige schommelritjes uit van vroeger in de achtertuin, want dit is schommelen voor gevorderden. 

Baños de Agua Santa is een toeristisch stadje, gelegen aan de voet van de actieve vulkaan Tungurahua. De naam van deze plaats betekent ‘baden van het heilige water' – een verwijzing naar de talrijke populaire vulkanische waterbronnen die in de omgeving ontspringen. De prachtige natuur hier is op zichzelf al de moeite waard, maar bijna een kilometer hoger wacht pas echt de ultieme reiservaring.

Een gondel staat klaar om je te helpen bij de klim van deze steile vulkaan. Aangekomen op een hoogte van 2600 meter volgt een korte wandeltocht. Deze eindigt abrupt door de steile afgrond van de levensgrote krater van de Tungurahua. Je kúnt nog terug.

Maar waarom zou je? Rechtsomkeert maken is doodzonde. Voor de echte avonturier moet een schommelritje onder de sprookjesachtige Casa del Arbol als muziek in de oren klinken. De unieke combinatie van een verbluffend panoramisch uitzicht en het serene heen-en-weer zwieren van de benen op deze hoogte, laten de twijfels over de veiligheid van het toestel langzaamaan verdwijnen.

De ervaring is echt compleet wanneer je live getuige bent van de grillen van de machtige Tungurahua. Sinds 1999 is deze stratovulkaan regelmatig getooid met een hemelshoge rookpluim, wat het beeld nog onbeschrijflijker maakt. Voor wie durft is deze schommel niet het einde van de wereld, maar helemaal het einde.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Ecuador
Highlights Ecuador
Reizen
Haute Route: over het dak van Europa
Reizen
Voorbij de Everest: 9 bergen om tijdens je leven te beklimmen
Reizen
Waarom duizenden mensen elk jaar de berg Fuji beklimmen
Video
Dit beroemde bergpad loopt dwars door Libanon

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.