Voor wie living on the edge als levensmotto nastreeft, is een reis naar het Ecuadoriaanse Baños de Agua Santa zonder twijfel het overwegen waard. Bevestigd aan het ietwat vervallen ogende La Casa del Arbol – Spaans voor ‘De Boomhut’ – geeft een heuse schommel op kilometers hoogte de onbevreesde reiziger een subliem uitzicht. Al deinend staar je behalve de verte, ook de diepte in. Vergeet de onschuldige schommelritjes uit van vroeger in de achtertuin, want dit is schommelen voor gevorderden.

Met de gondel naar 2600 meter hoogte

Baños de Agua Santa is een toeristisch stadje, gelegen aan de voet van de actieve vulkaan Tungurahua. De naam van deze plaats betekent ‘baden van het heilige water' – een verwijzing naar de talrijke populaire vulkanische waterbronnen die in de omgeving ontspringen. De prachtige natuur hier is op zichzelf al de moeite waard, maar bijna een kilometer hoger wacht pas echt de ultieme reiservaring.

Een gondel staat klaar om je te helpen bij de klim van deze steile vulkaan. Aangekomen op een hoogte van 2600 meter volgt een korte wandeltocht. Deze eindigt abrupt door de steile afgrond van de levensgrote krater van de Tungurahua. Je kúnt nog terug.

This is an image
Een waaghals op misschien wel de spannendste schommel ter wereld.


Heen-en-weer zwieren met panoramisch uitzicht

Maar waarom zou je? Rechtsomkeert maken is doodzonde. Voor de echte avonturier moet een schommelritje onder de sprookjesachtige Casa del Arbol als muziek in de oren klinken. De unieke combinatie van een panoramisch uitzicht en het serene heen-en-weer zwieren van de benen op deze hoogte, laten de twijfels over de veiligheid van het toestel langzaamaan verdwijnen.

De ervaring is echt compleet wanneer je live getuige bent van de grillen van de machtige Tungurahua. Sinds 1999 is deze stratovulkaan regelmatig getooid met een hemelshoge rookpluim, wat het beeld nog onbeschrijflijker maakt. Voor wie durft is deze schommel niet het einde van de wereld, maar helemaal het einde.

Headshot of Christian de Bruijn
Christian de Bruijn
Editor

Christian (1990) schrijft als Digital Editor verhalen voor de website van National Geographic. Studeerde geschiedenis en journalistiek. Maakte luchtige televisie voor de Keuringsdienst van Waarde en serieuze radio voor de buitenlandredactie van de NOS. Bezig aan een boek over de Amsterdamse volkswijk Tuindorp-Nieuwendam. Zelfverklaard klimaatgekkie en slow traveler. Groot liefhebber van Latijns-Amerika. Kweekt eigen groenten in de buurtmoestuin, zwerft graag rond in zijn groene camperbusje – bij voorkeur naar bestemmingen zonder bereik.