Als je niet alleen lekker wilt eten en drinken, maar ook écht iets wil beleven op culinair vlak, dan zit je goed in Oostenrijk. We lichten drie Oostenrijkse regio’s uit, inclusief gastronomische helden uit de streek: Mangold in Vorarlberg, Giggus in Tirol en Weitmoser Schlossalm in SalzburgerLand.
De Oostenrijkse keuken ken je misschien van klassiekers als kaiserschmarren en spätzle, maar er zijn nog veel meer culinaire schatten die dit land te bieden heeft. De Oostenrijkse keuken is veelzijdig en creatief. Chefs koken graag met seizoensgebonden streekproducten, van boer tot bord. Kijk maar naar het team van restaurant Mangold, meester-fruitteler Simon Nothdurfter van distilleerderij Giggus en Julian Scharfetter, de jonge junior-manager van de skihut Weitmoser Schlossalm.
Een verzorgde avond bij restaurant Mangold in Vorarlberg
Vanuit Nederland ben je met de auto al snel in deze regio. Vorarlberg ligt namelijk in het westelijkste puntje van Oostenrijk. Als thuisbasis van de Bodensee en de Arlberg staat deze regio bekend om zijn veelzijdige natuur- en cultuurlandschappen, die ook aan de basis staan van regionale culinaire schatten als pittige bergkaas. Sterker nog, Vorarlberg is een heus walhalla voor kaasliefhebbers. Je vindt er romige camembert, Sura Kees (een zure melkkaas) en milde verse kaas van geiten- of schapenmelk.
Naast de solide kaascultuur is er veel te ontdekken in Vorarlberg: rustieke herbergen, skipistes met schitterend uitzicht en culinaire wandelingen inclusief uitstekende restaurants zoals Mangold, het restaurant van Michael en zijn vrouw Andrea. Chef Michael staat ruim 25 jaar achter de potten en pannen. Gastvrouw Andrea weet alles over wijn. Samen verzorgen ze gasten tot in de puntjes. Hun liefde voor de regio vind je terug in het verfijnde menu. Het grootste deel van de producten halen ze dicht bij huis.
Als je bij Mangold aanschuift, proef je de liefde een heet land op je bord, in de verfijnde, met zorg bereide klassieke Oostenrijkse gerechten waarin de pure smaken van de regionale ingredienten prachtig tot hun recht komen,
Proosten bij distilleerderij Giggus in Tirol
Voor wintersportfans is Tirol onmisbaar en ook in de zomer heeft deze regio veel te bieden: mountainbiken in de adembenemende natuur, wandelen langs kloven en watervallen, struinen door de straten van de middeleeuwse stad Innsbrück en ook de vele musea, kastelen en burchten horen op het lijstje. Op gastronomisch gebied is er ook veel te ontdekken. De Brettljause is een houten plank vol lokaal lekkers zoals boerenbrood, Tiroolse kaas, spek, worst en boter. Verder kan je gezond genieten in Almhutten maar ook in „Gasthäusern“ en fijne gastronomische restaurants.
Het brouwen van schnaps, een heldere alcoholische drank met een lichte fruitsmaak, is ook een belangrijk onderdeel van de Tiroolse cultuur. Meesterfruitteler Simon Nothdurfter van distilleerderij Giggus tilt schnaps naar een nog hoger niveau en brouwt een edele brandewijn. Simon: ‘In tegenstelling tot schnaps wordt voor brandewijn alleen volledig rijp fruit gebruikt.’ De distilleerderij bevindt zich in de gemeente Stanz bij de stad Landeck. Wat vooral bijzonder is bij Giggus, is de wilde pruim Spänling. Deze eivormige, rood-paarse zoetzure pruim vind je alleen in deze streek. Tijdens het brouwproces ontstaat een licht amandelaroma dat doet denken aan marsepein. Wil jij deze brandewijn proeven? Sla Giggus zeker niet over tijdens je reis.
Doen: brandewijn proeven bij Giggus in Tirol.
Ongekende skihutervaring bij Weitmoser Schlossalm in Salzburg
Naast Tirol vind je deelstaat Salzburg, met de gelijknamige barokke stad Salzburg als hoofdstad. Ook in deze regio is veel te ontdekken. Om maar een paar highlights te noemen: het welbekende meer Zell am See, de hoogste waterval van Oostenrijk: de Krimmler, en gletsjers, oude zoutmijnen en middeleeuwse kastelen. En herinner je het berglandschap van The Sound of Music? Dat is SalzburgerLand.
Zin in goede Oostenrijkse kost? Tijdens een energieke skisessie mag je de bijzondere skihut Weitmoser Schlossalm niet missen, waar de slechts 26-jarige Julian Scharfetter eigenaar is. Vergis je niet, dit is niet zomaar een skihut. Talloze skiërs genieten in dit restaurant op 1970 meter hoogte van kwalitatieve traditionele en moderne Oostenrijkse gerechten . Denk aan Alpenburgers of verse rundertartaar van rundvlees uit de regio. Typisch Oostenrijkse klassiekers als Berner Würstel, in spek gehulde worsten met een kern van gesmolten kaas, staan ook op de kaart. Het team van de skihut serveert kwalitatieve gerechten gemaakt van streekproducten. Julian: ‘Geen junkfood en schnaps. Ik wil laten zien dat het anders kan.’ Weitmoser Schlossalm is geopend van begin december tot Pasen.
Tip: Wie zich na het het skiën culinair in de watten wil laten leggen kan aan de voet van de Schlossalm terecht bij de Weitmoserin, een chic après-skirestaurant dat eveneens in handen is van de jonge manager. ’Het is een heel ander soort après-skigelegenheid, waar we in een jonge en moderne keuken regionale producten gebruiken,’ benadrukt Scharfetter.
Ontdek alles over de smaken van Oostenrijk
Naast deze drie regio’s en bijbehorende gastronomie, heeft Oostenrijk nog veel meer te bieden op culinair gebied. Ontdek de unieke Oostenrijkse smaken, de combinatie van liefde voor de natuur en culinaire tradities en de passie die de Oostenrijkse gastheren en -vrouwen hebben voor de regionale keuken. Alles wat je daarover wilt weten vind je hier.