Reiswijzer: Fins Lapland

Een tocht met sledehonden, op bezoek bij de kerstman en dwalen door de sneeuw. Fins Lapland biedt het perfecte decor voor een winters sprookje.

Door Redactie
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:01 CET

Reis

Deze reis werd georganiseerd door Scandinavian Wintersports. Luchtvaartmaatschappij transavia.com vliegt in de winter elke zondag rechtstreeks van en naar de poolcirkel (Rovaniemi) in ca. 3 uur tijd. 

Uit het verhaal

Pyhä is vooral bekend als skigebied voor de serieuze Finse wintersporter en het direct aangrenzende Pyhä-Luosto National Park. De verslaggevers brachten een bezoek aan een amethistenmijn. Info over de rendieren en het bijbehorende restaurant van Anssi Kiiskinen: kopara.fi. Meer info over het noorderlicht is te vinden op arcticacademy.fi. Ukonhattu, de lodge van Nederlanders René Kohler en Gerda Swartsenberg: scandinavianwintersports.nl/Lodge-Lapland. Klik hier voor info over Rovaniemi. Bezoek voor praktische reisinfo over Lapland visitlapland.nl of onlyinlapland.com.

Op bezoek bij de Kerstman

Op 66,56° NB, net boven de poolcirkel, ligt Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. Aan de rand ligt Santa Claus Village, waar de enige echte Kerstman kantoor houdt. Stuur je een kaartje naar ‘Kerstman, Noordpool’, dan komt het hier terecht, in het postkantoortje waar elfjes alle brieven aan de Kerstman sorteren. Vorig jaar waren het er 620.000, verstuurd vanuit de hele wereld en geschreven door kinderen maar zeker ook door volwassenen, die van alles schijnen op te biechten.

Foto: Menno Boermans

Speciaal voor Traveler maakte de Kerstman een halfuurtje vrij. Ik vraag waarom Lapland volgens hem zo’n mythische uitstraling heeft. ‘Ik denk dat het te maken heeft met de oorverdovende en voor veel mensen ongekende stilte,’ zegt hij. ‘De kou, de sneeuw, het bos: het omarmt je, je voelt je er veilig. En misschien speelt mijn aanwezigheid ook nog wel mee...’ De Kerstman vertelt hoe een 52-jarige man eens langskwam en emotioneel werd. ‘Met tranen in de ogen liet hij me weten dat nu hij mij had ontmoet, zijn droom was uitgekomen. Dat is natuurlijk mooi. Laat het kind in je nooit ontsnappen! Dat houdt de mens niet alleen jong, kinderen zijn ook in staat elkaar te vergeven. En dat hebben we nodig op deze planeet.’

Beste periode

De winter in Lapland is lang. Vanaf december t/m april is er voldoende sneeuw voor de winterse activiteiten. December en januari zijn de donkere maanden, waarbij het korter daglicht is (ca. 9.30-15.00 uur). Ook kan het koud zijn, waarbij temperaturen van -30 graden geen uitzondering zijn. Deze winterperiode kenmerkt zich vanwege het bijzondere licht, dikke sneeuwlaag en de stilte. In februari, maart en april lengen de dagen snel en is de temperatuur enigszins milder. In deze periode is er meer activiteit van mens en dier.

Kleding

Gedurende de winter is goede winterkleding onontbeerlijk. Het is zaak aandacht te besteden aan thermo-ondergoed. Verder is het combineren van meerdere kledinglagen belangrijk bij een actieve reis. Thermo-overalls zijn verkrijgbaar op locatie, maar zijn bij sommige activiteiten niet geschikt. 

Vervoer

Er wordt op de wegen in Lapland niet gestrooid. Sneeuw wordt geschoven en winterbanden met ‘spikes’ zijn noodzakelijk. De omstandigheden vereisen aanpassingen aan de auto en rijvaardigheid voor gladde wegen. 

Geld

In Finland wordt betaald met de euro.

Taal

Finland is officieel tweetalig (Fins en Zweeds). Fins is het meest gebruikelijk. In Lapland hebben de Samen hun eigen taal en dialecten.

Tijdsverschil

In Finland is het 1 uur later dan in Nederland. 

Deze reiswijzer is onderdeel van het verhaal over Fins Lapland uit Traveler 1-2013.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Finland
Herboren in Lapland
Finland
Bij de Kerstman thuis
Finland
De magie van winters Lapland
Finland
Gezocht: Noorderlichtspotter in Finland
Finland
Met je hamburger de sauna in

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.