Jasper Doest genomineerd voor World Press Photo

Uit de 73044 inzendingen werden foto's van zes National Geographic-fotografen genomineerd voor de meest prestigieuze fotografie-award ter wereld. Onder hen is de Nederlandse Jasper Doest, die ‘belangrijke vragen stelt over de relatie tussen mens en dier’.

Door Pancras Dijk
Gepubliceerd 14 feb. 2018 11:42 CET

Zes fotografen van National Geographic zijn genomineerd voor een prestigieuze World Press Photo-award. Een van de genomineerden is de Nederlandse natuurfotograaf Jasper Doest, voor een nog onvoltooid verhaal dat NatGeo in 2019 zal publiceren. Ook Kadir van Lohuizen is genomineerd, voor een reportage over afval die afgelopen najaar in het magazine stond. 

“Hij stelt belangrijke vragen over de relatie tussen mens en dier”

door Juryvoorzitter Magdalena Herrera
Over Jasper Doest

De jury maakte de lijst met genomineerden woensdag bekend in het Ketelhuis in Amsterdam. Anders dan in voorgaande jaren zullen de winnaars pas op 12 april worden bekendgemaakt, op het Awards Festival op het Amsterdamse Westergasterrein. 

Jasper Doest was verrast met zijn nominatie. “Ik ben sprakeloos, wat een geweldig bericht.” Zijn serie Sacred No More gaat over Japanse makaken: ooit vereerd, nu vaak ingezet ter vermaak van toeristen. “Hij stelt belangrijke vragen over de relatie tussen mens en dier”, zei juryvoorzitter Magdalena Herrera, fotodirecteur van GEO France. 

Luca Locatelli werd genomineerd in de categorie Environment, voor een reportage over de Nederlandse tuinbouw. Afgelopen september stond de reportage in National Geographic. 

George Steinmetz kreeg een nominatie in de categorie Contemporary Stories, voor een reportage over de veranderende Chinese landbouw (gepubliceerd in febr. 2018).

Jasper Doest werd genomineerd met zijn serie Sacred No More, over Japanse makaken: ooit vereerd, nu vaak ingezet ter vermaak van toeristen.
Foto door Jasper Doest

Thomas Peschak kreeg liefst vier nominaties, onder meer voor een verhaal over de Galápagos. Ami Vitale werd genomineerd voor een verhaal over Afrikaanse krijgers die zich inzetten voor de bescherming van olifanten. 

Lars Boering, directeur van World Press Photo, prees National Geographic als een van de merken die nog veel investeren in goede fotografie. "Als je er geld durft in te steken, dan betaalt zich dat ook uit, zo blijkt."

Behalve Doest en Van Lohuizen is er nog een Nederlandse genomineerde. Carla Kogelman kreeg een nominatie in de categorie Langetermijnprojecten, voor haar serie Ich Bin Waldviertel over twee Oostenrijkse kinderen, waarvoor ze eerder ook al eens werd onderscheiden door World Press Photo. 

Er waren dit jaar 73044 inzendingen van 4548 fotografen uit 125 landen. Vanaf 13 april zijn alle foto’s te zien in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
Dit zijn de winnaars van de National Geographic Fotowedstrijd 2019
Fotografie
In beeld: de helden van Vrygrond
Fotografie
Sensationele foto’s van de herfst, gemaakt door drones
Fotografie
Liefde in 7 portretten
Fotografie
Aangrijpende foto's: hier slapen vluchtende kinderen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.