Een bizarre bestemming kan een plek zijn waar je als reiziger dolgraag naartoe gaat, óf die je koste wat het kost wilt vermijden. La Isla de las Meñucas valt overduidelijk in de laatste categorie. Het is een klein eiland onder de rook van van Mexico-stad, waar niet je dromen, maar je nachtmerries werkelijkheid worden. De ogenschijnlijk onschuldige naam betekent ‘Eiland van de Poppen’ en duidt op de enige bewoners: honderden zwaar verminkte – en volgens de legende bezeten – kinderpoppen.

This is an image

De legende

De Mexicaan Don Julian Santana Barrera leidt een eenzaam bestaan op het eiland, als hij halverwege de vorige eeuw het levenloze lichaam van een jong meisje vindt. Ze blijkt onder zeer mysterieuze omstandigheden te zijn verdronken. Niet lang daarna valt zijn oog op een voorbij drijvende kinderpop. Ervan uitgaand dat deze bij het meisje hoort, besluit Julian de pop in een boom op te hangen nabij de plek des onheils, als een laatste eerbetoon.

Na deze nobele daad zou de geest van het meisje bezit hebben genomen van Julian, en hem hebben aangezet tot het verzamelen, verminken en plaatsen van de poppen over het gehele eiland. De rest van zijn leven stond in het teken van deze obsessieve en uiterst obscure bezigheid. En misschien wel nóg obscuurder, zijn dood zelf ook. In 2001 werd Julian namelijk op 80-jarige leeftijd verdronken aangetroffen op exact dezelfde plek waar hij het meisje destijds had gevonden.

This is an image

De waarheid

In hoeverre dit macabere verhaal klopt blijft in het ongewisse. Waar locals claimen dat de Mexicaanse kluizenaar daadwerkelijk bezeten was, beweert Julians familie dat hij zich het verhaal van het meisje alleen maar inbeeldde. Hoe het ook zij: het eiland ligt bezaaid met kinderpoppen met veelal uitgestoken ogen, afgehakte ledematen en andere gruwelijke verminkingen. Om kippenvel van te krijgen.

Sinds de dood van Julian bewoont en onderhoudt zijn zoon het eiland. La Isla de la Muñecas trekt door zijn huiveringwekkende ‘aankleding’ jaarlijks veel toeristen. Op verzoek en tegen betaling van een flinke vergoeding is een tour door het gebied mogelijk. Stel je de droomvlucht voor, maar dan exact het tegenovergestelde. De vraag is natuurlijk of je dat moet willen…