1. Uitwaaien in Auckland

City of sails’, zo wordt Auckland ook wel genoemd. Die naam dankt de grootste stad van het land aan haar drukbezochte jachthavens, waar zeilboten af- en aanvoeren. Zoek schelpen op de vele stranden die Auckland rijk is, trotseer de golven op je surfboard of maak een zeiltocht naar verschillende pittoreske eilandjes. Vanaf de 328 meter hoge Sky Tower heb je een prachtig uitzicht over de stad. Echte durfals kunnen er ook skyjumpen.

This is an image
Julian Apse, Tourism NZ Visual Library

2. Roadtrippin’

Met haar enorme schat aanin landschappen leent Nieuw-Zeeland zich perfect voor een roadtrip. Huur een camper, laat je favoriete muziek uit de speakers schallen en beleef de ultieme vrijheid van cruisen door het landschap. Van spectaculaire gletsjers tot subtropische bossen: in Nieuw-Zeeland kun je alle soorten natuurschoon in een paar dagen bewonderen.

3. Terug naar het Maori-tijdperk

Open en vriendelijk, zo staan Nieuw-Zeelanders bekend. Als ze ergens trots op zijn, dan is het wel hun afkomst. Dompel je onder in de cultuur van de Maori, de eerste inwoners van het land, in het Te Papa Tongarewa-museum in hoofdstad Wellington. Zes verdiepingen vol kunst, fotografie en architectuur leren je meer over de rijke geschiedenis van Nieuw-Zeeland.

4. Abel Tasman nationaal park

Op het Noordereiland vind je het natuurpark dat vernoemd is naar Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman. In het park vergaap je je aan goudgele stranden, marmeren kloven, uitgestrekte beukenbossen en een regenwoud. Glijd in een kajak langs prachtige inhammen van verlaten stranden en je voelt je helemaal zen. Wie weet kom je zelfs zeehonden tegen.

This is an image
Camilla Stoddart, Tourism NZ Visual Library

5. Kiwi’s spotten op Kapiti Island

Nieuw-Zeelanders noemen zichzelf graag naar de kiwi, een loopvogel met lange snavel die alleen in hun land te spotten valt. Op de Kapiti Islands tref je het beestje samen met vele andere zeldzame vogelsoorten. Meld je voor een bezoek wel op tijd aan, want per dag worden slechts 50 mensen toegelaten.

6. Nelson Lakes nationaal park

Nelson Lakes nationaal park is de natuurparel van het Zuidereiland. De door gletsjers uitgeslepen Lake Roitoti en Lake Rotoroa vormen de ankers van het park. Vergaap je aan meren die alpienetoppen weerspiegelen, wandel tussen met beuken begroeiende bergen en laat verfrissende spetters van de Traverswaterval op je gezicht vallen.

7. Walvissen spotten

Een pluim van waterdamp wordt gevolgd door een reusachtig staartvin die boven water komt: daar zijn de walvissen! Kaikoura is dé plek om deze waterkoningen te spotten. Dagelijks vertrekken er tochten om de walvissen van dichtbij mee te maken. In dit kustplaatsje spot je ook dolfijnen, pelsrobben, albatrossen en diverse soorten zeevogels.

8. Op zoek naar de ring

‘Niet iedereen die dwaalt, is verloren,’ zo luidt de bekende spreuk van Lord of The Rings. In de steden Hobbiton en Wellington, ook wel Wellywood, gaat dat zeker op. Neem deel aan speciale tours of dwaal zelf door de landschappen die de exclusieve filmlocaties van Lord of The Rings en The Hobbit vormen.

This is an image
Sara Orme, Tourism NZ Visual Library

9. Door Hamilton Gardens wandelen

Getipt door vele reizigers: deze gratis verzameling van bijzondere tuinen, gelegen aan de Waikato rivier. Maar liefst 21 verschillende soorten tuinen kom je hier tegen, zoals de Italiaanse Renaissance en de Chinese geleerden tuin. Ideaal voor een rustige wandeling of om in het zonnetje te lunchen!

10. Franz Jozef-gletsjer

Bijna nergens ter wereld is een gletsjer zo toegankelijk als in het nationale park Westland Tai Poutini, waar de Franz Jozef-gletsjer ligt. Bij een wandeling van driekwartier kom je oog in oog met de 12 kilometer lange gletsjer, vernoemd naar een Oostenrijks-Hongaarse keizer. Met het juiste klimmateriaal waag je je op de ijsmassa. Na afloop kun je lekker ontspannen in een van de vele hot pools.

Lees ook: 'Nieuw-Zeelands dorp werft inwoners'