Dat een wandeling door het bos therapeutisch werkt, weten veel mensen inmiddels wel. Maar hoe haal je het beste uit zo’n bezoek aan het bomenrijk? Oefen de kunst van het zogenaamde bosbaden in twee van Duitslands mooiste natuurgebieden: de Eifel in Rijnland-Palts en het Zwarte Woud in Baden-Württemberg.
Wellness in het Zwarte Woud
Een deken van naaldbomen strekt zich uit over de bergen van het Nationaal Park Schwarzwald. Dit stuk ongerepte natuur ontstond miljoenen jaren geleden en werd door de Romeinen al beschreven als Silva Nigra, het Zwarte Woud. Hoewel de naam misschien een onheilspellende indruk wekt, is het gebied juist een oase waar de natuur zich ongestoord kan ontplooien. Schaduwrijke bossen vol beken en watervallen worden afgewisseld met zonnige bergmeren, en bergtoppen bieden uitzicht over de boerenweiden en dorpen in de vallei.
Aan de noordkant van het Zwarte Woud, waar het natuurpark Zwarte Woud Midden/Noord begint, ligt de stad Pforzheim, met 83,5 procent groene ruimte een van de groenste steden van Duitsland. Pforzheim is de toegangspoort naar het noordelijke Zwarte Woud, vanuit de stad leiden prachtige fietsroutes naar de groene omgeving en voeren wandelwegen van verschillende niveaus je door de bossen, kloven, weiden en over bergen. Ga op pad en verken een van de vele wandelroutes en je begrijpt al snel waarom dit landschap al eeuwen tot de verbeelding spreekt.
Te midden van de bomen en bergmeren wacht een wereld van ontspanning. Een groot aantal thermen, sauna’s en mineraalbaden ligt verspreid over het natuurgebied. Bezoek bijvoorbeeld het dorpje Bad Dürrheim, een bekende wellness-hotspot in het Zwarte Woud. In dit kuuroord ligt de enige zoutwaterspa van het Zwarte Woud. Behandelingen met zout water worden ingezet om de spieren en gewrichten te verlichten, de luchtwegen te openen en de huid te herstellen. Zweet het uit in de sauna’s en adem de geïoniseerde lucht in de grot met zout uit de Dode Zee, waar subtiele geluiden en lichten je tot rust brengen.
Begeleid door rotsen en water
De Eifelsteig is een actievere manier om te ontspannen. Stap voor stap laat je de stress van alledag achter je op deze langeafstandswandeling van Aken naar Trier. De 313 kilometerlange tocht is verdeeld in 15 dagelijkse etappes met een lengte tussen de 14 en 28 kilometer en begint in de Hoge Venen, het grootste intacte hoogveengebied van Europa. Houten loopbruggen voeren door dit landschap van berkenbomen en grasland. Vervolgens leidt de route door de bossen van het Nationaal Park Eifel, waar dichte vegetatie en uitgestrekte meren elkaar afwisselen.
Vulkanisch verleden
Het volgende deel van de route voert de wandelaar door de vulkanische Eifel. Wat meer dan 400 miljoen jaar geleden de bodem van een tropische zee was, is nu een boslandschap met dolomietrotsen die recht de lucht in steken. In dit deel van het nationaal park liggen bovendien de maren. Deze cirkelvormige meren zijn een fascinerend overblijfsel van de vulkanische geschiedenis van het gebied. De maren ontstonden door enorme explosies van waterdamp, die diepe gaten in de aarde sloegen. In de Eifel ontstonden tientallen van deze maarvulkanen, waarvan er vandaag de dag nog tien gevuld zijn met water.
Zwemmen in de maren
Wie over de Eifelsteig richting het Gemünder Maar trekt, ziet het ronde bassin al van een afstand liggen. De steile hellingen rond het water zijn begroeid met dichte beukenbossen. Het Gemünder Maar is een van de drie maren in de Eifel die zijn omgetoverd tot een natuurlijk openluchtbad. Steigers met bootjes sieren de oevers, terwijl een duiktoren uitnodigend uit het water steekt. Neem een welverdiende rustpauze en dompel je onder in het water van dit vulkanische zwembad.
Burchten en hangbruggen
Het laatste deel van de Eifelsteig voert over rotsachtige paadjes langs de Lieser. Op dichtbeboste bergtoppen aan weerszijden van de rivier staan de imposante ruïnes van de Oberburg en de Niederburg, twee middeleeuwse burchten in Manderscheid. De route gaat verder door het dal van de Salm. Kleine hangbruggen brengen de wandelaars over de beken en watervallen van de Butzerbachvallei, een gebied van rode zandsteenrotsen en grotten, waaronder de Genoveva-grot, die is gevormd door uitholling door stromend water en vernoemd is naar een lokale legende. Vanaf hier voert de route langzaam weer richting de bewoonde wereld. Vanaf een pad boven de Moezel zie je de eerste monumentale gebouwen van Trier, de oudste stad van Duitsland, al liggen. De bestemming is bereikt.
Kijk hier voor meer informatie en inspiratie over de Duitse natuur.