Klaar om je reisverlanglijst voor 2022 te maken of met nog wat wensen uit te breiden? In Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland kun je je zowel in de winter als in de zomer onderdompelen in natuur. We tippen een paar bijzondere activiteiten.

Orkas in de Noorse Zee voor de kust van Lofoten Noorwegen
Orka’s in de Noorse Zee voor de kust van Lofoten, Noorwegen.
Stijn Schepers

Ga walvissen spotten in Lofoten en Vesterålen (Noorwegen)

De Noorse natuur is spectaculair. Vooral de fjorden maken Noorwegen uniek maar ook de bergen, canyons, ongerepte kuststroken met witte zandstranden, gletsjers en watervallen zijn fenomenaal.

De eilandengroep Lofoten vormt, samen met de Vesterålenarchipel, een lange keten eilanden van vulkanische oorsprong. Ze liggen in het noorden van Noorwegen, hoog boven de poolcirkel en vormen een natuurlijke grens tussen het vasteland en de grillige Noorse zee. De landschappen op de Lofoten doen je soms naar adem happen. Hier rijzen spitse bergen majestueus uit de zee, spoelt azuurblauw, bijna Caribisch aandoend water over witte stranden. Ook op Vesterålenarchipel vind je witte stranden, helderblauw water en hoge bergen. Er zijn er tal van wandelpaden en mogelijkheden om bijzonder wildlife te zien. Zo is het plaatsje Andenes de plek bij uitstek om walvissen te spotten, en kun je voor de kust van Bleik papegaaiduikers zien.

De zee op om walvissen te zien kan ook. Deze walvissafari start altijd met een bezoek aan het walvismuseum van het Walvissencentrum in Andenes. De meeste gidsen die hier werken zijn zeebiologen en kunnen je precies vertellen welke verschillende walvissoorten voorkomen. Na een boottocht van ongeveer 40 minuten, bevind je je in het walvissengebied.

Beste tijd: juni tot en met augustus.

Liever paardrijden tijdens de Midzomernacht, eilandhoppen of een roadtrip maken langs de kust? Kijk hier wat Noorwegen nog meer te bieden heeft.

Zweden leent zich voor lange kanotochten over prachtige meren
Zweden leent zich voor lange kanotochten over prachtige meren.
Shutterstock

Maak een meerdaagse kanotocht in Zweden

Zweden is met zijn vele wateroppervlakken en beroemde allemansrecht een droom voor (wildkamperende) kajakkers. In de regio Värmland bijvoorbeeld, vind je bossen, heuvellandschappen en duizenden meren, waaronder het Vänermeer, het grootste meer van het land met erin 22.000 eilandjes waar je even kunt aanleggen of overnachten. Grote kans dat je er een helemaal voor jezelf vindt.

In Skåne is het Immelnmeer een aanrader. Dankzij het heldere water en de talrijke eilandjes is het een toegankelijke plek om kano te varen. Je vindt er makkelijk een rustige, beschutte baai waar je even kunt aanleggen. Ondertussen geniet je van de rijke fauna en flora: hier leven zeldzame vogelsoorten en groeien prachtige lelies.

In Dalarna leent het Siljanmeer zich perfect voor kanotochten. Vaar bijvoorbeeld over het Siljanmeer, het zesde grootste meer van Zweden. Aan wal zie je de typische falurode huizen en prachtige natuur. Daarnaast is Dalarna ook het leefgebied van elanden, beren en bevers. Je spot ze het beste tijdens een wildlife-excursie.

Ook de meren van Finland en de fjorden in Noorwegen lenen zich uitstekend voor wateractiviteiten.

Beste tijd: juni tot en met augustus.

IJsvissen in Lapland
IJsvissen in Lapland.
Shutterstock

Ga ijsvissen in winters Lapland

Ver weg van de bewoonde wereld vind je in Lapland rust, ruimte, rendieren en een groot gevoel van vrijheid. Deze regio, die het noorden van Scandinavië beslaat, van Tromsø in Noorwegen tot Moermansk in Rusland, is een nog erg puur en ongerept gebied met dichte bossen, ruw hoogland en een bergachtige kustlijn. Dankzij de ligging boven de poolcirkel wordt het er in de zomermaanden niet donker en staat de middernachtzon aan de hemel. In de winter zorgt het noorderlicht voor een magisch lichtspektakel. Lapland is het domein van de Sami, de enige nog overgebleven inheemse volk in Europa, dat bekend staat om hun diepe connectie met de natuur. In Lapland dompel je je onder in hun tradities en levenswijsheden.

Onder de populairste en zeker niet-te-missen avonturen in Zweeds en Fins Lapland zijn in de winter natuurlijk de husky- en sneeuwscootersafari’s, maar wat dacht je van ijsvissen – wat ook erg goed te combineren is met zo’n tocht. Eerst sjees je met de sneeuwscooter of per slee naar een meer. Eenmaal daaraangekomen beproef je jouw geluk bij het ijsvissen. De vangst wordt klaargemaakt op een kampvuur.

Beste tijd: januari tot en maart.

Gletsjerhiken kan op IJsland in de winter maar ook in de zomer
Gletsjerhiken kan op IJsland in de winter maar ook in de zomer.
Shutterstock

Doe een gletsjerhike in IJsland

Het IJslandse landschap is uniek in de wereld. Alsof je oog in oog staat met onze planeet aan het begin der tijden: kraters, vulkanen, watervallen, zwarte stranden, mostapijten, geisers en ijsmeren. In de winter liggen stomende warmwaterbronnen verstopt in besneeuwde valleien en leiden ijzige wandelpaden lnaar kokende geisers. Vulkanen kleuren wit en watervallen verschuilen zich achter een ijsgordijn. Het mystieke karakter van IJsland wordt nog versterkt door het noorderlicht.

Hoewel je ook in de zomer de gletsjers kunt bezoeken, dragen ze in de winter nog een extra geheim bij zich: ijsgrotten die tussen de gletsjers vormen. Tijdens een wandeling onder begeleiding van een gids verken je de fascinerende ijzige blauwe wereld van deze zeldzame natuurfenomenen. De ijsgrotten onder de Vatnajökullgletsjer zijn de bekendste. Ook óp de gletsjers kan je wandelen. Trek je stijgijzers aan en volg de gids op een unieke tocht over een indrukwekkende ijsmassa.

Beste tijd: november tot en met maart.

En er is meer! Verken het IJslandse binnenland per 4x4, neem deel aan een zodiactocht of ga fatbiken op de Westfjorden – meer inspiratie over bijzondere reizen naar IJsland vind je hier.

Boek een bijzondere overnachting

Leven met de natuur, van de natuur en in de natuur, in het dunbevolkte Scandinavië ervaar je de rust en ruimte van de natuur terwijl je verblijft in de mooiste hotels, vakantiehuizen, lodges en appartementen. Of ga back to basic in een ecolodge in de Zweedse bossen, slaap in een boomhut hoog in de boomtoppen in Lapland of in een glazen loft.

Geïnspireerd?

Dit is nog maar een greep uit het aanbod van Nordic, de Scandinaviëspecialist. In hun aanbod vind je nog veel meer avontuurlijke winter- en zomerreizen naar het noorden van Europa, voor soloreizigers, stellen en gezinnen, van stevig avontuurlijk tot ontspannen, maar altijd onvergetelijk.

Nordic is specialist op het gebied van reizen naar Scandinavië en IJsland voor reizigers uit Nederland en België. Iedereen die er werkt heeft een grote liefde voor de noordelijke landen én zijn zelf ook regelmatige bezoekers ervan. Dankzij die kennis en ervaringen ter plaatse kunnen ze je bij uitstek adviseren over de verschillende mooie bestemmingen, onvergetelijke activiteiten en bijzondere accommodaties die met zorg zijn geselecteerd. En, niet onbelangrijk: Nordic kent de plekken die nog niet door de massa zijn ontdekt.