Wie graag op fietsvakantie gaat, weet dat er geen fijner landschap bestaat dan de riviervallei. Een slingerende route die door de natuur zelf is uitgesleten en die niet al te grote stijgingen kent. Beleef het zelf op de fietsroutes langs de Elbe en de Tauber.

Door het Tauberdal

Heuvels vol wijnranken, dorpen met traditionele vakwerkhuizen en tal van eetgelegenheden waar lokale specialiteiten aan de man gebracht worden – rond het stroomgebied van de Tauber, dat grotendeels in de deelstaat Baden-Württemberg ligt, laat het Duitse platteland zich van zijn beste kant zien. Hoewel de streek een overweldigend aanbod aan fietspaden heeft, wordt de route van Rothenburg ob der Tauber naar Wertheim am Main geprezen als de ultieme klassieker en is gecertificeerd met 5 sterren. De goed onderhouden paden en het relatief vlakke landschap van het rivierdal maken deze tocht toegankelijk voor elke fietser. Volg de Tauber door een landschap dat bezaaid ligt met historisch erfgoed. Achter elke heuvel of bocht wacht een kasteel, klooster of oude molen die het bezoeken waard is.

Oevers van de Elbe

Een flink stuk noordelijker in het land stroomt een andere rivier waar fietsers geen genoeg van kunnen krijgen. Bij de Oost-Duitse grens komt de Elbe het land binnen, waarna de rivier meandert door natuurparken, landerijen en de binnensteden van zowel Dresden als Hamburg. Het verhaal van de waterweg eindigt even indrukwekkend als het 1164 kilometer eerder in de Tsjechische bergen begon: als een enorme trechter mondt de Elbe uit in de Noordzee in het Duitse Waddengebied. De Elberadweg is een 1300 kilometer lange fietsroute door het stroomgebied van de Elbe. Stap op de fiets voor een tocht langs afwisselende landschappen in de riviervallei.

Een fietsvakantie combineren met een bezoek aan een ongerept stuk Duitse natuur? Dat kan in het biosfeerreservaat Midden-Elbe in Saksen-Anhalt. Opgericht in 1994, is dit natuurgebied een van de oudste biosfeerreservaten van Duitsland. Door regelmatige overstromingen van de rivier ontstond hier een landschap van vruchtbare uiterwaarden en drassige weiden. De natuur maakt dankbaar gebruik van dat unieke ecosysteem – meer dan honderd soorten bijen en tientallen soorten libellen zoeven er door de lucht. Ook de bever is een permanente bewoner van het natuurgebied, waar ruim duizend verschillende soorten planten groeien.

Vogels spotten

Verken een rivieroever die er na elke bocht anders uitziet – van hobbelige zandduinen tot droog grasland, en van dennenbossen tot bloeiende riviervalleien. Ja, we bevinden ons nog steeds aan de Elbe, maar in een ander biosfeerreservaat met een totaal eigen landschap. Verken het biosfeerreservaat Nedersaksische Elbevallei via de Elberadweg, of wijk uit naar een van de vele kleinere fietsroutes in het park. Een aanrader is de Vogelkieker Tour, een fietspad dat speciaal gericht is op de lokale biodiversiteit. Ga op zoek naar de honderdvijftig verschillende vogelsoorten die in het natuurgebied leven, zoals de witte ooievaar, de kraanvogel en de zeearend.

Verken de ongerepte natuur van de riviervallei in het biosfeerreservaat MiddenElbe
Verken de ongerepte natuur van de riviervallei in het biosfeerreservaat Midden-Elbe.
WelterbeRegion Anhalt-Dessau-Wittenberg e.V., Uwe Weigel, 2021

Even afstappen

Een aantal bijzondere plekken is alleen te voet beschikbaar – ideaal voor wie de benen wil strekken na een lange dag op de fiets. Beklim bijvoorbeeld de uitkijktoren Kniepenberg voor een vergezicht over de landschappen van het biosfeerreservaat. Of wandel over de Rundlingsweg in het dunbevolkte Wendland. De voettocht leidt langs goed bewaarde Rundling-dorpen met typisch wendländische architectuur. De huizen in deze plaatsjes staan allemaal met hun gevel richting het dorpsplein, in een cirkelvormige opstelling. Een uniek schouwspel om even bij stil te staan, voordat je weer op de fiets naar het volgende landschap trekt.

Kijk hier voor meer informatie en inspiratie over de Duitse natuur.

Stap even af om de typische Rundlingsdorpen in het Nedersaksische Wendland te bewonderen
Stap even af om de typische Rundlings-dorpen in het Nedersaksische Wendland te bewonderen.
TourismusMarketing Niedersachsen / Markus Tiemann

GNTBDuits Verkeersbureau
GNTB/Duits Verkeersbureau
GNTB/Duits Verkeersbureau