Skip to Content

Beste avonturenfoto's van 2017

De redactie van National Geographic verzamelde de beste avonturenfoto's van dit jaar.
door Redactie
Een hiker staat in een ijsgrot in de Vatnajkullgletsjer op IJslandpinterest icon
Einar Runar Sigurosson, Aurora
Advertentie - Lees hieronder verder
1
Een hiker staat in een ijsgrot in de Vatnajkullgletsjer op IJsland
Einar Runar Sigurosson, Aurora
Een hiker staat in een ijsgrot in de Vatnajökull-gletsjer op IJsland.
2
Met 8273 meter lengte is de Krina jama of Kruisgrot bijna net zo lang als de Mount Everest hoog is  en toch wordt hij voor Sloveense begrippen beschouwd als een grot van gemiddelde omvang Krina jama is een spectaculair en strikt beschermd grottenstelsel er worden minder dan duizend bezoekers per jaar toegelaten met smaragdgroene vijvers die onderling verbonden zijn en vooral vanaf het Blokeplateau met water worden gevoed De Krinagrot herbergt een rijke biodiversiteit waardoor het een van de grootste ononderbroken ecosystemen ter wereld is
Robbie Shone, National Geographic
Met 8273 meter lengte is de Križna jama of ‘Kruisgrot’ bijna net zo lang als de Mount Everest hoog is – en toch wordt hij voor Sloveense begrippen beschouwd als een grot van gemiddelde omvang. Križna jama is een spectaculair en strikt beschermd grottenstelsel (er worden minder dan duizend bezoekers per jaar toegelaten) met smaragdgroene vijvers die onderling verbonden zijn en vooral vanaf het Bloke-plateau met water worden gevoed. De Križna-grot herbergt een rijke biodiversiteit, waardoor het een van de grootste ononderbroken ecosystemen ter wereld is.
3
Een zeiljacht glijdt door het ijs bij Spitsbergen Noorwegen
Gabe Rogel, Aurora
Een zeiljacht glijdt door het ijs bij Spitsbergen, Noorwegen.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Ik was sprakeloos en overweldigd door de pracht van mijn geboortestad en door de unieke wijze waarop we die schoonheid konden laten zien zegt fotografe Catherine Aeppel die deze foto van highliner Pete Thompson maakte terwijl hij over een kabel loopt die boven een kloof bij Mushroom Rock in Carbondale Colorado is gespannen De locatie is bijzonder omdat dit het ultieme uitkijkpunt voor het stadje Carbondale is met op de achtergrond de majestueuze Mount Sopris
Catherine Aeppel, Tandem Stock
“Ik was sprakeloos en overweldigd door de pracht van mijn geboortestad en door de unieke wijze waarop we die schoonheid konden laten zien,” zegt fotografe Catherine Aeppel, die deze foto van highliner Pete Thompson maakte terwijl hij over een kabel loopt die boven een kloof bij Mushroom Rock in Carbondale, Colorado, is gespannen. “De locatie is bijzonder omdat dit het ultieme uitkijkpunt voor het stadje Carbondale is, met op de achtergrond de majestueuze Mount Sopris.”
5
Langs de GR5 in AuvergneRhneAlpes Frankrijk slapen kampeerders onder de sterrenhemel De Grande Randonne  het Grote Wandelpad  is ruim 2400 kilometer lang en loopt dwars door de Alpen De route strekt zich uit van Nederland via Belgi en Luxemburg naar Frankrijk en eindigt in Nice Het gedeelte dat vanuit Zwitserland door de Franse Alpen loopt is bijzonder populair  en indrukwekkend
Keith Ladzinski
Langs de GR5 in Auvergne-Rhône-Alpes, Frankrijk, slapen kampeerders onder de sterrenhemel. De ‘Grande Randonnée’ – het ‘Grote Wandelpad’ – is ruim 2400 kilometer lang en loopt dwars door de Alpen. De route strekt zich uit van Nederland via België en Luxemburg naar Frankrijk en eindigt in Nice. Het gedeelte dat vanuit Zwitserland door de Franse Alpen loopt, is bijzonder populair – en indrukwekkend.
6
In het Jasper National Park in Alberta Canada loopt een hiker over een ijzige helling buiten een ijsgrot in de Athabascagletsjer
Nature's Beauty, Aurora
In het Jasper National Park in Alberta, Canada, loopt een hiker over een ijzige helling buiten een ijsgrot in de Athabasca-gletsjer.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
De berg Matterhorn is verlicht ter gelegenheid van de 150e verjaardag van zijn eerste beklimming De lampen op de klimroute werden geleidelijk ontstoken om de weg naar de top van de eerste klimmers aan te geven
Natalia Grebesheva
De berg Matterhorn is verlicht ter gelegenheid van de 150e verjaardag van zijn eerste beklimming. De lampen op de klimroute werden geleidelijk ontstoken om de weg naar de top van de eerste klimmers aan te geven.
8
Onder de sterrenhemel boven de Mauna Kea op Hawa staat een man op een omgevallen boom
Ulderico Granger, National Geographic Your Shot
Onder de sterrenhemel boven de Mauna Kea op Hawaï staat een man op een omgevallen boom.
9
Bij de krater van de vulkaan Bromo in Indonesi probeert een paardentrainer zijn dier in toom te houden
Michael Choong
Bij de krater van de vulkaan Bromo in Indonesië probeert een paardentrainer zijn dier in toom te houden.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Op het Mexicaanse schiereiland Yucatn duikt een freediver in de Nay Yahcenote een onderaards zinkgat dat is gevuld met water
Wendy Timmermans
Op het Mexicaanse schiereiland Yucatán duikt een freediver in de Nay Yah-cenote, een onderaards zinkgat dat is gevuld met water.
11
Licht weerkaatst van de ijswanden van de Kristalgrot in de IJslandse Vatnajkullgletsjer terwijl een man voor de ingang van een berg sneeuw springt
Johnathan Ampersand Esper, Aurora
Licht weerkaatst van de ijswanden van de ‘Kristalgrot’ in de IJslandse Vatnajökull-gletsjer terwijl een man voor de ingang van een berg sneeuw springt.
12
Hoewel de Postojnagrot de drukst bezochte grot van Sloveni is kregen fotograaf Robbie Shone en zijn team speciale toegang tot onbekende gedeelten van het stelsel Hier zwemt een van Shones assistenten in een dieper gelegen deel van de grot en gebruikt een flitslamp van magnesium voor eenmalig gebruik die vijfmaal meer licht uitzendt dan de gebruikelijke fotoflitser op batterijen  lichtkracht die nodig is om de smaragdgroene kleur van de vijver vast te leggen Shone zegt dat hij besloot figuren in zijn grotfotos op te nemen om de schaal van het landschap over te brengen terwijl ze tegelijk het verblindende licht van de flitslamp kunnen afschermen
Robbie Shone, National Geographic
Hoewel de Postojna-grot de drukst bezochte grot van Slovenië is, kregen fotograaf Robbie Shone en zijn team speciale toegang tot onbekende gedeelten van het stelsel. Hier zwemt een van Shone’s assistenten in een dieper gelegen deel van de grot en gebruikt een flitslamp van magnesium voor eenmalig gebruik, die vijfmaal meer licht uitzendt dan de gebruikelijke fotoflitser op batterijen – lichtkracht die nodig is om de smaragdgroene kleur van de vijver vast te leggen. Shone zegt dat hij besloot figuren in zijn grotfoto’s op te nemen om de schaal van het landschap over te brengen terwijl ze tegelijk het verblindende licht van de flitslamp kunnen afschermen.
Advertentie - Lees hieronder verder
13
In de Hoge Tatra in Slovakije trekt een bergbeklimmer zichzelf omhoog tegen een ijswand
Adam Kokot, Aurora
In de Hoge Tatra in Slovakije trekt een bergbeklimmer zichzelf omhoog tegen een ijswand.
14
Fotograferen op het water is altijd een uitdaging vooral voor iemand als ik die niet bij de oceaan is opgegroeid zegt fotograaf Jussi Grznar die deze foto van surfer Blake Thorntononder een brekende golf in Teahupoo op Tahiti maakte Om te kunnen inschatten hoe de golven zullen breken heb je heel veel ervaring nodig In Teahupoo kan het nog lastiger zijn omdat het water zeer ondiep wordt wanneer de golvenreeksen komen aanrollen
Jussi Grznar
“Fotograferen op het water is altijd een uitdaging, vooral voor iemand als ik die niet bij de oceaan is opgegroeid,” zegt fotograaf Jussi Grznar, die deze foto van surfer Blake Thornton onder een brekende golf in Teahupoo op Tahiti maakte. “Om te kunnen inschatten hoe de golven zullen breken, heb je heel veel ervaring nodig. In Teahupoo kan het nog lastiger zijn, omdat het water zeer ondiep wordt wanneer de golvenreeksen komen aanrollen.”
15
Een langlaufer trekt door de Siberische bergen
SIBERIë, RUSland
Een langlaufer trekt door de Siberische bergen.
Advertentie - Lees hieronder verder
16
De Athabascagrot ligt aan de rand van de Athabascagletsjer in Canada dichtbij de Columbiaijsvlakte Overdag kunnen bezoekers genieten van de sculpturale blauwige ijsformaties Degenen die de koude nacht trotseren kunnen soms het noorderlicht boven de ijsvlakte zien dansen
Juan Pablo De Miguel Moreno, Aurora
De Athabasca-grot ligt aan de rand van de Athabasca-gletsjer in Canada, dichtbij de Columbia-ijsvlakte. Overdag kunnen bezoekers genieten van de sculpturale, blauwige ijsformaties. Degenen die de koude nacht trotseren, kunnen soms het noorderlicht boven de ijsvlakte zien dansen.
17
Een skir beklimt een steile helling boven de Ophir Pass in het San Juan National Forest van Colorado
Kennan Harvey, Aurora
Een skiër beklimt een steile helling boven de Ophir Pass in het San Juan National Forest van Colorado.
18
Klimmers in de Ghajn Tutagrot op Malta worden bijgelicht door het schijnsel van de maan en een oplaaiend kampvuur
William Attard Mccarthy, Alamy
Klimmers in de Ghajn Tuta-grot op Malta worden bijgelicht door het schijnsel van de maan en een oplaaiend kampvuur.
Advertentie - Lees hieronder verder
19
Boven het Peyto Lake in het Canadese Banff National Park ploegt een snowboarder zich door de verse sneeuw
Paul Zizka, Aurora
Boven het Peyto Lake in het Canadese Banff National Park ploegt een snowboarder zich door de verse sneeuw.
20
Het spiegelgladde water in de Rietfluitgrot in Guilin China weerkaatst spookachtige rotsformaties
Frank & Joyce Burek, National Geographic
Het spiegelgladde water in de ‘Rietfluitgrot’ in Guilin, China, weerkaatst spookachtige rotsformaties.

Reizen

voidokilia beach in griekenland

Wat zijn de mooiste stranden van Griekenland?

kunstenaar vhils neemt een foto in petra, jordanië

Zo beleefde kunstenaar Vhils zijn reis naar Petra

een paar reizigers beklimmen de mount everest

Tips voor het beklimmen van Mount Everest

This is an image

Chefchaouen: de blauwe stad

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder