Skip to Content

Fotoserie: de belangrijkste mijlpalen voor SpaceX

Na drie mislukte lanceringen wist SpaceXdirecteur Elon Musk voldoende fondsen bij elkaar te krijgen om een vierde versie van zijn Falcon 1raket te lanceren Op 28 september 2008 had Musks gok resultaat toen de Falcon 1 als eerste commercieel ontwikkelde raket op vloeibare brandstof in een baan rond de aarde werd gebracht Op de foto is te zien hoe de raket opstijgt van de Reagan Test Site op de Marshalleilandenpinterest icon
NASA
1
Na drie mislukte lanceringen wist SpaceXdirecteur Elon Musk voldoende fondsen bij elkaar te krijgen om een vierde versie van zijn Falcon 1raket te lanceren Op 28 september 2008 had Musks gok resultaat toen de Falcon 1 als eerste commercieel ontwikkelde raket op vloeibare brandstof in een baan rond de aarde werd gebracht Op de foto is te zien hoe de raket opstijgt van de Reagan Test Site op de Marshalleilanden
NASA
Na drie mislukte lanceringen wist SpaceX-directeur Elon Musk voldoende fondsen bij elkaar te krijgen om een vierde versie van zijn Falcon 1-raket te lanceren. Op 28 september 2008 had Musks gok resultaat, toen de Falcon 1 als eerste commercieel ontwikkelde raket op vloeibare brandstof in een baan rond de aarde werd gebracht. Op de foto is te zien hoe de raket opstijgt van de Reagan Test Site op de Marshalleilanden.
2
Eind 2010 bereikte de tweede vlucht van de Falcon 9 de nieuwste raket van SpaceX een nieuwe mijlpaal als kers op de taart werd een volledig functionele versie van de bemanningscapsule Dragon bovenop de raket getest Voor het eerst had een commercieel bedrijf een ruimtevaartuig gelanceerd in een baan rond de aarde gebracht en daarna weer geborgen Hoewel op deze demonstratievlucht geen wetenschappelijke experimenten werden meegevoerd bracht de raket wel een ronde kaas in de ruimte  een humoristische verwijzing naar Monty Python
Red Huber, Orlando Sentinel, MCT via Getty Images
Eind 2010 bereikte de tweede vlucht van de Falcon 9, de nieuwste raket van SpaceX, een nieuwe mijlpaal: als kers op de taart werd een volledig functionele versie van de bemanningscapsule Dragon bovenop de raket getest. Voor het eerst had een commercieel bedrijf een ruimtevaartuig gelanceerd, in een baan rond de aarde gebracht en daarna weer geborgen. Hoewel op deze demonstratievlucht geen wetenschappelijke experimenten werden meegevoerd, bracht de raket wel een ronde kaas in de ruimte – een humoristische verwijzing naar Monty Python.
3
Met de aarde als majestueuze achtergrond dokte een Dragoncapsule op 25 mei 2012 aan bij het International Space Station ISS De Dragon was beladen met voorraden voor het ISS en zijn bemanning en was het eerste commercieel ontwikkelde ruimtevaartuig dat bij het station aandokte Op 31 mei werd de Dragon veilig van het ISS afgekoppeld en keerde terug naar de aarde
NASA
Met de aarde als majestueuze achtergrond dokte een Dragon-capsule op 25 mei 2012 aan bij het International Space Station (ISS). De Dragon was beladen met voorraden voor het ISS en zijn bemanning en was het eerste commercieel ontwikkelde ruimtevaartuig dat bij het station aandokte. Op 31 mei werd de Dragon veilig van het ISS afgekoppeld en keerde terug naar de aarde.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Het lanceren van een lading vracht in een geosynchrone baan rond de aarde is niet eenvoudig Om zon omloopbaan te bereiken moet een raket z ver en snel van de aarde wegvliegen dat de satelliet die wordt uitgezet op een vast punt boven het aardoppervlak blijft hangen Op 3 december 2013 slaagde een Falcon 9 Heavy daarin waarmee SpaceX het eerste commercile bedrijf werd dat een satelliet in een geosynchrone baan rond de aarde had gebracht
Space X
Het lanceren van een lading vracht in een geosynchrone baan rond de aarde is niet eenvoudig. Om zo’n omloopbaan te bereiken moet een raket zó ver en snel van de aarde wegvliegen dat de satelliet die wordt uitgezet op een vast punt boven het aardoppervlak blijft hangen. Op 3 december 2013 slaagde een Falcon 9 Heavy daarin, waarmee SpaceX het eerste commerciële bedrijf werd dat een satelliet in een geosynchrone baan rond de aarde had gebracht.
5
Sinds Elon Musk in 2002 zijn onderneming SpaceX oprichtte heeft hij altijd gehamerd op herbruikbare onderdelen Op 21 december 2015 werd die visie verwezenlijkt toen de booster de eerste trap van een Falcon 9raket met succes naar de aarde terugkeerde en op een lanceerplatform op Cape Canaveral in Florida landde Het was de derde poging van het bedrijf om dit voor elkaar te krijgen en het was een belangrijke stap op weg naar toekomstige successen
SpaceX Handout, Anadolu Agency, Getty Images
Sinds Elon Musk in 2002 zijn onderneming SpaceX oprichtte, heeft hij altijd gehamerd op herbruikbare onderdelen. Op 21 december 2015 werd die visie verwezenlijkt toen de booster (de eerste trap) van een Falcon 9-raket met succes naar de aarde terugkeerde en op een lanceerplatform op Cape Canaveral in Florida landde. Het was de derde poging van het bedrijf om dit voor elkaar te krijgen en het was een belangrijke stap op weg naar toekomstige successen.
6
Niet alle SpaceXraketten kunnen naar een plek op land terugkeren dus bouwde de onderneming ook een zelfvarend schip genaamd Of Course I Still Love You Natuurlijk houd ik nog van je waarop terugkerende raketten ook op volle zee kunnen landen Op 8 april 2016 eindigde een Falcon 9vlucht succesvol met een landing op zee  de eerste keer in de geschiedenis van de ruimtevaart
Space X
Niet alle SpaceX-raketten kunnen naar een plek op land terugkeren, dus bouwde de onderneming ook een zelfvarend schip genaamd ‘Of Course I Still Love You’ (’Natuurlijk houd ik nog van je’), waarop terugkerende raketten ook op volle zee kunnen landen. Op 8 april 2016 eindigde een Falcon 9-vlucht succesvol met een landing op zee – de eerste keer in de geschiedenis van de ruimtevaart.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Toen SpaceX eenmaal had laten zien dat het goed was in het bergen van herbruikbare raketonderdelen nam de onderneming de volgende stap het lanceren van een ruimtevaartuig dat al eerder had gevlogen Op 30 maart 2017 werd een Falcon 9raket krachtig genoeg om satellieten in een baan rond de aarde te brengen het eerste lanceervoertuig dat met succes werd hergebruikt
Space X
Toen SpaceX eenmaal had laten zien dat het goed was in het bergen van herbruikbare raketonderdelen, nam de onderneming de volgende stap: het lanceren van een ruimtevaartuig dat al eerder had gevlogen. Op 30 maart 2017 werd een Falcon 9-raket (krachtig genoeg om satellieten in een baan rond de aarde te brengen) het eerste lanceervoertuig dat met succes werd hergebruikt.
8
Als laatste mijlpaal lanceerde SpaceX op 6 februari 2018 voor het eerst met succes zijn Falcon Heavyraket die op 6 februari 2018 van lanceerplatform 39A op het Kennedy Space Center van de NASA opsteeg De raket is momenteel het krachtigste lanceervoertuig ter wereld
Steve Nesius, Reuters
Als laatste mijlpaal lanceerde SpaceX op 6 februari 2018 voor het eerst met succes zijn Falcon Heavy-raket, die op 6 februari 2018 van lanceerplatform 39A op het Kennedy Space Center van de NASA opsteeg. De raket is momenteel het krachtigste lanceervoertuig ter wereld.
Meer van
 
preview for Wetenschap

Wetenschap

een verrassende spiraalvorm in het nabijgelegen actieve sterrenstelsel ngc 1433 zoals hierboven afgebeeld lijkt materiaal zo te stromen dat het een zwart gat van energie voorziet een stroom van materiaal wat weer uit het zwarte gat komt is ook waargenomen

Wonen wij in een zwart gat?

hooikoorts door de hazelaar

Pollenseizoen wordt langer en intenser

volle maan boven het titicacameer tussen peru en bolivia

Vollemaan: iedere maan(d) een andere bijnaam

dwergplaneet pluto

Alles wat je wil weten over Pluto

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder