Skip to Content

Water heeft mogelijk veel langer gestroomd op Mars dan gedacht

Een nieuwe analyse van oeroude geulen in het Martiaanse oppervlak roept de vraag op hoe lang er water op de Rode Planeet heeft gestroomd, en waarom.

In oeroude tijden zijn veel oude inslagkraters op Mars met ijs gevuld dat in de loop der tijd is gescheurd en verbrokkeld als gevolg van afwisselende perioden van dooi en bevriezing
NASA, JPL Cal-tech, Univ. of Arizona
Advertentie - Lees hieronder verder
1
In oeroude tijden zijn veel oude inslagkraters op Mars met ijs gevuld dat in de loop der tijd is gescheurd en verbrokkeld als gevolg van afwisselende perioden van dooi en bevriezing
NASA, JPL Cal-tech, Univ. of Arizona

In oeroude tijden zijn veel oude inslagkraters op Mars met ijs gevuld, dat in de loop der tijd is gescheurd en verbrokkeld als gevolg van afwisselende perioden van dooi en bevriezing.

2
De krater Holden in de zuidelijke regio Margaritifer Terra vertoont de kenmerkende sporen van stromend water in het verleden zoals wijdverbreide lagen van fijnkorrelige afzettingen her en der afgewisseld met klei  een materiaal dat ontstaat door de verwering van gesteente
NASA, JPL Cal-tech, University of Arizona

De krater Holden in de zuidelijke regio Margaritifer Terra vertoont de kenmerkende sporen van stromend water in het verleden, zoals wijdverbreide lagen van fijnkorrelige afzettingen, her en der afgewisseld met klei – een materiaal dat ontstaat door de verwering van gesteente.

3
Deze opname werd in 2017 gemaakt door de HiRISEcamera aan boord van de NASAsonde Mars Reconnaissance Orbiter In de winter ontstaat er kooldioxiderijp op deze duinen maar met de komst van de voorjaarzon begint dat ijs te verdampen De vrijkomende damp voert donkere zanddeeltjes uit de onderliggende duinen mee naar de oppervlakte waardoor dit merkwaardige schubbenpatroon ontstaat
NASA, JPL, University of Arizona

Deze opname werd in 2017 gemaakt door de HiRISE-camera aan boord van de NASA-sonde Mars Reconnaissance Orbiter. In de winter ontstaat er kooldioxiderijp op deze duinen, maar met de komst van de voorjaarzon begint dat ijs te verdampen. De vrijkomende damp voert donkere zanddeeltjes uit de onderliggende duinen mee naar de oppervlakte, waardoor dit merkwaardige schubbenpatroon ontstaat.

Advertentie - Lees hieronder verder
4
Deze donkere strepen op het oppervlak van Mars zijn ongeveer zo lang als een voetbalveld en plaatsten wetenschappers aanvankelijk voor een raadsel Nader onderzoek wees uit dat ze mogelijk worden veroorzaakt door pekelwater dat in bepaalde tijden van het jaar naar beneden stroomt
NASA, JPL Cal-tech, University of Arizona

Deze donkere strepen op het oppervlak van Mars zijn ongeveer zo lang als een voetbalveld en plaatsten wetenschappers aanvankelijk voor een raadsel. Nader onderzoek wees uit dat ze mogelijk worden veroorzaakt door pekelwater dat in bepaalde tijden van het jaar naar beneden stroomt.

5
De NASAsonde Mars Reconnaissance Orbiter maakte deze opname van een verweerd landschap Geulen lopen naar beneden en monden uit in waaiers zoals die ook in de Mojavewoestijn zijn te zien waar ze worden afgezet door water dat uit diepe canyons in de bergen naar beneden stroomt
NASA, JPL Cal-tech, University of Arizona

De NASA-sonde Mars Reconnaissance Orbiter maakte deze opname van een verweerd landschap. Geulen lopen naar beneden en monden uit in waaiers zoals die ook in de Mojavewoestijn zijn te zien, waar ze worden afgezet door water dat uit diepe canyons in de bergen naar beneden stroomt.

6
De grillige rotsformaties in dit landschap op gematigde Martiaanse breedten wijzen erop dat de afzettingen hier veel ijs bevatten of dat dit in het verleden het geval is geweest
NASA, JPL Cal-tech, University of Arizona

De grillige rotsformaties in dit landschap op gematigde Martiaanse breedten wijzen erop dat de afzettingen hier veel ijs bevatten of dat dit in het verleden het geval is geweest.

Advertentie - Lees hieronder verder
7
Op deze foto van de NASAsonde Mars Reconnaissance Orbiter zijn meerdere lagen te zien die door plotselinge veranderingen in de sedimenten zijn samengevoegd De formaties zijn mogelijk ontstaan toen er water op het oppervlak van Mars stroomde en een delta werd gevormd
NASA, JPL Cal-tech, University of Arizona

Op deze foto van de NASA-sonde Mars Reconnaissance Orbiter zijn meerdere lagen te zien die door plotselinge veranderingen in de sedimenten zijn samengevoegd. De formaties zijn mogelijk ontstaan toen er water op het oppervlak van Mars stroomde en een delta werd gevormd.

Watch Next
 
preview for Wetenschap - Curated

Wetenschap

saturnus en zijn iconische ringenstelsel

Het ontstaan van Saturnus' iconische ringen

perseverance rover op mars

Alles wat je wil weten over Mars

op een angiogram die door personeel van het universitair ziekenhuis van de university of virginia is afgenomen is het bloedvatenstelsel in de hersenen van een patint te zien hoofdpijn die ontstaat na besmetting met het sarscov2virus kan het gevolg zijn van een aantasting op microvasculair niveau van de drielingzenuw

Dit zijn de oorzaken van hoofdpijn bij corona

de planeet jupiter

Jupiter, alle feiten op een rij

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder