Skip to Content

19x iconische bomen over de hele wereld

Trek de natuur in met uitstapjes naar deze natuurwonderen.
BOOM VAN LAKE WANAKA WANAKA NIEUWZEELANDDeze eenzame wilg lijkt uit de diepten van Lake Wanaka in NieuwZeeland te verrijzen en heeft talloze bezoekers aan het Zuidereiland gefascineerd Lake Wanaka ligt aan de rand van het Mount Aspiring National Park waar bezoekers die bereid zijn de bergschoenen aan te trekken van fraaie uitzichten over het Alpenlandschap kunnen genietenpinterest icon
Martin Valigursky, Alamy
Advertentie - Lees hieronder verder
1
BOOM VAN LAKE WANAKA WANAKA NIEUWZEELANDDeze eenzame wilg lijkt uit de diepten van Lake Wanaka in NieuwZeeland te verrijzen en heeft talloze bezoekers aan het Zuidereiland gefascineerd Lake Wanaka ligt aan de rand van het Mount Aspiring National Park waar bezoekers die bereid zijn de bergschoenen aan te trekken van fraaie uitzichten over het Alpenlandschap kunnen genieten
Martin Valigursky, Alamy
BOOM VAN LAKE WANAKA: WANAKA, NIEUW-ZEELAND Deze eenzame wilg lijkt uit de diepten van Lake Wanaka in Nieuw-Zeeland te verrijzen en heeft talloze bezoekers aan het Zuidereiland gefascineerd. Lake Wanaka ligt aan de rand van het Mount Aspiring National Park, waar bezoekers die bereid zijn de bergschoenen aan te trekken van fraaie uitzichten over het Alpenlandschap kunnen genieten.
2
GEVANGENISBOOM DERBY AUSTRALIDe Boab Prison Tree in Derby Australi valt op tussen naburige bomen door zijn brede en holle stam in de vorm van een fles De overlevering wil dat deze baobab of apenbroodboom ooit werd gebruikt als provisorische gevangenis in de Outback Bezoekers van de regio kunnen daar de ruige noordkust bewonderen en iets van het kurkdroge en buitenaards ogende landschap van de reuzenprovincie WestAustrali opsnuiven
Diane Cook and Len Jenshel, Nat Geo Image Collection
‘GEVANGENISBOOM’: DERBY, AUSTRALIË De Boab Prison Tree in Derby, Australië, valt op tussen naburige bomen door zijn brede en holle stam in de vorm van een fles. De overlevering wil dat deze baobab of apenbroodboom ooit werd gebruikt als provisorische gevangenis in de Outback. Bezoekers van de regio kunnen daar de ruige noordkust bewonderen en iets van het kurkdroge en buitenaards ogende landschap van de reuzenprovincie West-Australië opsnuiven.
3
PANDO GROVE FISHLAKE NATIONAL FOREST UTAHDeze dicht opeengepakte groep van Amerikaanse ratelpopulieren is in feite n groot organisme dat bekendstaat als de Bevende Reus bestaande uit 47000 genetisch identieke bomen De Pando Grove bevindt zich in het Fishlake National Forest in Utah en trekt elke herfst veel toeristen wanneer de bladeren van de bomen van kleur veranderen en ze schitteren in een gouden kleurschakering
Diane Cook and Len Jenshel, Nat Geo Image Collection
PANDO GROVE: FISHLAKE NATIONAL FOREST, UTAH Deze dicht opeengepakte groep van Amerikaanse ratelpopulieren is in feite één groot organisme, dat bekendstaat als de ‘Bevende Reus’, bestaande uit 47.000 genetisch identieke bomen. De Pando Grove bevindt zich in het Fishlake National Forest in Utah en trekt elke herfst veel toeristen, wanneer de bladeren van de bomen van kleur veranderen en ze schitteren in een gouden kleurschakering.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
BOOMGROT VAN KALALOCH OLYMPIC NATIONAL PARK WASHINGTONMet wortels die een uitgesleten canyon overbruggen lijkt de Boomgrot van Kalaloch zich ternauwernood aan de rotsen vast te klampen waardoor een natuurlijke grot is ontstaan in het Olympic National Park in de staat Washington De beste manier om de grot te bereiken is een wandeling over het westelijke strand van het park langs de Stille Oceaan
Martin Konopacki, Alamy
BOOMGROT VAN KALALOCH: OLYMPIC NATIONAL PARK, WASHINGTON Met wortels die een uitgesleten canyon overbruggen, lijkt de Boomgrot van Kalaloch zich ternauwernood aan de rotsen vast te klampen, waardoor een natuurlijke grot is ontstaan in het Olympic National Park in de staat Washington. De beste manier om de grot te bereiken is een wandeling over het westelijke strand van het park, langs de Stille Oceaan.
5
TEMPEL VAN TA PROHM SIEM REAP CAMBODJATerwijl veel Cambodjaanse tempels architectonische meesterwerken zijn biedt de tempel van Ta Prohm in Siem Reap vooral een podium aan de natuur in de vorm van een jungle van Bengaalse ficusbomen of banyans Deze plek ligt in de buurt van het beroemde Angkor Wat en andere heilige monumenten en toont bezoekers de macht die de natuur over de tijd heeft
Robert Clark, Nat Geo Image Collection
TEMPEL VAN TA PROHM: SIEM REAP, CAMBODJA Terwijl veel Cambodjaanse tempels architectonische meesterwerken zijn, biedt de tempel van Ta Prohm in Siem Reap vooral een podium aan de natuur, in de vorm van een jungle van Bengaalse ficusbomen of banyans. Deze plek ligt in de buurt van het beroemde Angkor Wat en andere heilige monumenten en toont bezoekers de macht die de natuur over de tijd heeft.
6
NEWTONS APPELBOOM LINCOLNSHIRE ENGELANDVolgens de overlevering was het onder deze appelboom die naast het geboortehuis van Sir Isaac Newton in Lincolnshire in Engeland staat dat de beroemde natuurkundige een appel op de grond zag vallen en zich liet inspireren tot zijn theorie van de zwaartekracht Het landgoed Woolsthorpe Manor waarin het huis en de boom zijn opgenomen houdt speciale evenementen en exposeert de notitieboeken van de wetenschapper
Paolo Woods, Nat Geo Image Collection
NEWTONS APPELBOOM: LINCOLNSHIRE, ENGELAND Volgens de overlevering was het onder deze appelboom, die naast het geboortehuis van Sir Isaac Newton in Lincolnshire in Engeland staat, dat de beroemde natuurkundige een appel op de grond zag vallen en zich liet inspireren tot zijn theorie van de zwaartekracht. Het landgoed Woolsthorpe Manor waarin het huis en de boom zijn opgenomen, houdt speciale evenementen en exposeert de notitieboeken van de wetenschapper.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
EIK VAN ALLOUVILLE ALLOUVILLEBELLEFOSSE FRANKRIJKDeze verwrongen en oeroude eik in AllouvilleBellefosse een boerendorp in de Franse regio Normandi waakt al bijna duizend jaar over gewijde grond De boom heeft de elementen en een groot deel van de Franse geschiedenis doorstaan en in zijn holle stam zijn nu twee kapelletjes ondergebracht die elk jaar  tijdens de Maria Hemelvaart in augustus  worden bezocht door pelgrims
Hervé Lenain, Alamy
EIK VAN ALLOUVILLE: ALLOUVILLE-BELLEFOSSE, FRANKRIJK Deze verwrongen en oeroude eik in Allouville-Bellefosse, een boerendorp in de Franse regio Normandië, waakt al bijna duizend jaar over gewijde grond. De boom heeft de elementen en een groot deel van de Franse geschiedenis doorstaan, en in zijn holle stam zijn nu twee kapelletjes ondergebracht, die elk jaar – tijdens de Maria Hemelvaart in augustus – worden bezocht door pelgrims.
8
KATOENBOOM FREETOWN SIERRA LEONEIn het oude centrum van Freetown de hoofdstad van Sierra Leone staat een reusachtige katoenboom in het midden van de verkeersdrukte De boom is al sinds de stichting van de stad een ontmoetingspunt
Aurelie Marrier d'Unienville, Alamy
KATOENBOOM: FREETOWN, SIERRA LEONE In het oude centrum van Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, staat een reusachtige katoenboom in het midden van de verkeersdrukte. De boom is al sinds de stichting van de stad een ontmoetingspunt.
9
ANGEL OAK CHARLESTON SOUTH CAROLINAOp een rustgevend uitstapje naar Charleston biedt de Angel Oak op Johns Island een lommerrijk plekje onder een bladerdak van 1600 vierkante meter De op en zijwaarts groeiende takken van de boom vormen een dichte kruin en een verleidelijke speelplek
Glenn Nagel, Alamy
ANGEL OAK: CHARLESTON, SOUTH CAROLINA Op een rustgevend uitstapje naar Charleston biedt de Angel Oak op John’s Island een lommerrijk plekje onder een bladerdak van 1600 vierkante meter. De op- en zijwaarts groeiende takken van de boom vormen een dichte kruin en een verleidelijke speelplek.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
JAYA SRI MAHA BODHI ANURADHAPURA SRI LANKAVolgens de overlevering werd de vijgenboom Jaya Sri Maha Bodhi die in de Tuinen van Mahamewna in de stad Anuradhapura op Sri Lanka groeit gent van een zuidelijke tak van de historische Bodhiboom in het Indiase Buddha Gaya waaronder de Boeddha zelf zat toen hij zijn staat van verlichting bereikte In de omliggende stad bevinden zich nog meer heilige plekken die soms meer dan duizend jaar oud zijn
Manfred Thürig, Alamy
JAYA SRI MAHA BODHI: ANURADHAPURA, SRI LANKA Volgens de overlevering werd de vijgenboom Jaya Sri Maha Bodhi, die in de Tuinen van Mahamewna in de stad Anuradhapura op Sri Lanka groeit, geënt van een zuidelijke tak van de historische Bodhi-boom in het Indiase Buddha Gaya, waaronder de Boeddha zelf zat toen hij zijn staat van verlichting bereikte. In de omliggende stad bevinden zich nog meer heilige plekken die soms meer dan duizend jaar oud zijn.
11
LES FAUX DE VERZY VERZY FRANKRIJKDe dwergbeuken van Verzy in Frankrijk verstrengelen hun takken tot een knoestige wirwar van hout en deze cultivar van de beuk speelt al eeuwenlang een hoofdrol in griezelige Europese sprookjes Het kleine beukenbos ligt vlakbij Reims aan de rand van de wijnregio Montagne de Reims en niet ver van authentieke champagne en pinot noirproeverijen
Hemis, Alamy
LES FAUX DE VERZY: VERZY, FRANKRIJK De dwergbeuken van Verzy in Frankrijk verstrengelen hun takken tot een knoestige wirwar van hout en deze cultivar van de beuk speelt al eeuwenlang een hoofdrol in griezelige Europese sprookjes. Het kleine beukenbos ligt vlakbij Reims, aan de rand van de wijnregio Montagne de Reims en niet ver van authentieke champagne- en pinot noir-proeverijen.
12
DRAGO MILENARIO TENERIFE CANARISCHE EILANDENMet zijn buitenaards ogende silhouet en bloedrode hars roept de drakenbloedboom Drago Milenario in het noorden van Tenerife het hoofdeiland van de Canarische Eilanden al meer dan achthonderd jaar bewondering op en heeft het tot talloze volksverhalen genspireerd In het omringende natuurgebied zijn nog andere voorbeelden van de bijzondere flora van deze eilanden te zien
Martin Sasse, Laif, Redux
DRAGO MILENARIO: TENERIFE, CANARISCHE EILANDEN Met zijn buitenaards ogende silhouet en bloedrode hars roept de drakenbloedboom Drago Milenario in het noorden van Tenerife, het hoofdeiland van de Canarische Eilanden, al meer dan achthonderd jaar bewondering op en heeft het tot talloze volksverhalen geïnspireerd. In het omringende natuurgebied zijn nog andere voorbeelden van de bijzondere flora van deze eilanden te zien.
Advertentie - Lees hieronder verder
13
HARDY TREE LONDEN ENGELANDDeze sombere boom staat in de buurt van de Londonse St Pancras Old Church en wordt omringd door een groep grafstenen De stenen werden daar geplaatst door een jonge spoorwegbeambte die zou uitgroeien tot de beroemde Britse schrijver Thomas Hardy De Hardy Tree is in vele rondleidingen door Londen als literaire tussenstop opgenomen
Alex Segre, Alamy
HARDY TREE: LONDEN, ENGELAND Deze sombere boom staat in de buurt van de Londonse St. Pancras Old Church en wordt omringd door een groep grafstenen. De stenen werden daar geplaatst door een jonge spoorwegbeambte die zou uitgroeien tot de beroemde Britse schrijver Thomas Hardy. De Hardy Tree is in vele rondleidingen door Londen als literaire tussenstop opgenomen.
14
OLIJFBOOM VAN VOUVES KRETA GRIEKENLANDGeschat wordt dat de Olijf van Vouves ruim tweeduizend jaar oud en mogelijk de oudste olijfboom ter wereld is De boom staat in Vouves op Kreta en produceert al zijn hele bestaan olijven De inwoners van Vouves hebben de betrouwbare boom geerd met een naburig museumpje over de geschiedenis van de olijfteelt in Griekenland
deadlyphoto.com, Alamy
OLIJFBOOM VAN VOUVES: KRETA, GRIEKENLAND Geschat wordt dat de Olijf van Vouves ruim tweeduizend jaar oud en mogelijk de oudste olijfboom ter wereld is. De boom staat in Vouves op Kreta en produceert al zijn hele bestaan olijven. De inwoners van Vouves hebben de betrouwbare boom geëerd met een naburig museumpje over de geschiedenis van de olijfteelt in Griekenland.
15
BRUIDEGOMSEIK EUTIN DUITSLANDDe Brutigamseiche in het Duitse plaatsje Eutin is een natuurlijke brievenbus voor liefhebbers uit de hele wereld De traditie om brieven naar het adres van de boom te sturen begon al in de zeventiende eeuw
Reinhold Eckert, Ullstein Bild, Getty
BRUIDEGOMSEIK: EUTIN, DUITSLAND De Bräutigamseiche in het Duitse plaatsje Eutin is een natuurlijke brievenbus voor liefhebbers uit de hele wereld. De traditie om brieven naar het adres van de boom te sturen begon al in de zeventiende eeuw.
Advertentie - Lees hieronder verder
16
BLAUWEREGEN BLOEMENPARK ASHIKAGA JAPANTerwijl horden toeristen in de lente op de kersenbloesems van Japan afkomen is ook deze reusachtige blauweregen in het centrum van het Bloemenpark Ashikaga in de regio Kant voor florafanaten een must De boom groeit hier al sinds de vroege Meijiperiode en met een oppervlakte van zon tweeduizend vierkante meter vormt zijn kruin een weids gewelf van blauwe bloesems
Judy Bellah, Alamy
BLAUWEREGEN: BLOEMENPARK ASHIKAGA, JAPAN Terwijl horden toeristen in de lente op de kersenbloesems van Japan afkomen, is ook deze reusachtige blauweregen in het centrum van het Bloemenpark Ashikaga, in de regio Kantō, voor florafanaten een must. De boom groeit hier al sinds de vroege Meiji-periode, en met een oppervlakte van zo’n tweeduizend vierkante meter vormt zijn kruin een weids gewelf van blauwe bloesems.
17
THIMMAMMA MARRIMANU ANDHRA PRADESH INDIADeze kolossale ruim vijfhonderd jaar oude Bengaalse ficus of banyan met de naam Thimmamma Marrimanu die op het platteland van de Indiase deelstaat Andhra Pradesh groeit wordt momenteel als de boom met de grootste kruin ter wereld beschouwd Pak een picknick in en rijd met de auto naar Bangalore 185 kilometer verderop
Tim Gainey, Alamy
THIMMAMMA MARRIMANU: ANDHRA PRADESH, INDIA Deze kolossale, ruim vijfhonderd jaar oude Bengaalse ficus of banyan met de naam Thimmamma Marrimanu, die op het platteland van de Indiase deelstaat Andhra Pradesh groeit, wordt momenteel als de boom met de grootste kruin ter wereld beschouwd. Pak een picknick in en rijd met de auto naar Bangalore, 185 kilometer verderop.
18
REUZENSEQUOIA SEATTLE WASHINGTON VSDeze reuzensequoia groeit bij uitzondering in een stedelijke omgeving en torent 24 meter boven naburige kantoorgebouwen in het centrum van Seattle uit Toeristen en stedelingen bezoeken de boom terwijl ze in de stad kunnen winkelen of wat eten
Elaine Thompson, Ap
REUZENSEQUOIA: SEATTLE, WASHINGTON, VS Deze reuzensequoia groeit bij uitzondering in een stedelijke omgeving en torent 24 meter boven naburige kantoorgebouwen in het centrum van Seattle uit. Toeristen en stedelingen bezoeken de boom terwijl ze in de stad kunnen winkelen of wat eten.
Advertentie - Lees hieronder verder
19
CASHEWBOOM PIRANGI DO NORTE BRAZILIMet een bladerdak dat een gebied ter grootte van een voetbalveld beslaat kan het zijn dat de cashewboom met de eretitel maior cajueiro do mundo grootste cashewboom ter wereld in het Braziliaanse plaatsje Pirangi do Norte inderdaad de grootste levende boom van zijn soort is Bezoekers mogen zoveel cashewnoten meenemen als ze maar kunnen vasthouden In het vruchtseizoen produceert de boom gemiddeld 80000 cashewnoten
Diego Grandi, Alamy
CASHEWBOOM: PIRANGI DO NORTE, BRAZILIË Met een bladerdak dat een gebied ter grootte van een voetbalveld beslaat, kan het zijn dat de cashewboom met de eretitel ‘maior cajueiro do mundo’ (‘grootste cashewboom ter wereld’) in het Braziliaanse plaatsje Pirangi do Norte inderdaad de grootste levende boom van zijn soort is. Bezoekers mogen zoveel cashewnoten meenemen als ze maar kunnen vasthouden. In het vruchtseizoen produceert de boom gemiddeld 80.000 cashewnoten.

Reizen

voidokilia beach in griekenland

Wat zijn de mooiste stranden van Griekenland?

kunstenaar vhils neemt een foto in petra, jordanië

Zo beleefde kunstenaar Vhils zijn reis naar Petra

een paar reizigers beklimmen de mount everest

Tips voor het beklimmen van Mount Everest

This is an image

Chefchaouen: de blauwe stad

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder