Skip to Content

29x Plekken op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Deze natuurlijke en culturele wonderen – van oerbossen tot verdwenen beschavingen – werden vanwege hun grote waarde voor de mensheid in 2019 opgenomen in de Werelderfgoedlijst.
BAGAN MYANMARZover het oog reikt is deze heilige en stoffige vlakte bezaaid met boeddhistische tempels stoepas pagodes en kloosters Bestudeer de prachtige frescos en de stilistische verschillen tussen de tempels  in je eentje met een gids of vanaf grote hoogte bij zonsopgang in een heteluchtballonpinterest icon
Robert Harding Picture Library, Nat Geo Image Collection
Advertentie - Lees hieronder verder
1
BAGAN MYANMARZover het oog reikt is deze heilige en stoffige vlakte bezaaid met boeddhistische tempels stoepas pagodes en kloosters Bestudeer de prachtige frescos en de stilistische verschillen tussen de tempels  in je eentje met een gids of vanaf grote hoogte bij zonsopgang in een heteluchtballon
Robert Harding Picture Library, Nat Geo Image Collection
BAGAN, MYANMAR Zover het oog reikt, is deze heilige en stoffige vlakte bezaaid met boeddhistische tempels, stoepa’s, pagodes en kloosters. Bestudeer de prachtige fresco’s en de stilistische verschillen tussen de tempels – in je eentje, met een gids of vanaf grote hoogte bij zonsopgang, in een heteluchtballon.
2
TREKVOGELRESERVATEN CHINAGelegen aan de Golf van Bohai in de Gele Zee bestaat dit grootste waddenstelsel ter wereld uit uitgestrekte ondiepe kustwateren die rijk zijn aan voedingsstoffen en vis Het droogvallende land wordt door enorme aantallen vogels als de Chinese kraanvogel de witnekkraanvogel de Heudesdiksnavelmees en de lepelbekstrandloper gebruikt om er te nesten ruien en uit te rusten
Li Bo Xinhua, Eyevine, Redux
TREKVOGELRESERVATEN, CHINA Gelegen aan de Golf van Bohai in de Gele Zee, bestaat dit grootste waddenstelsel ter wereld uit uitgestrekte ondiepe kustwateren die rijk zijn aan voedingsstoffen en vis. Het droogvallende land wordt door enorme aantallen vogels als de Chinese kraanvogel, de witnekkraanvogel, de Heudes-diksnavelmees en de lepelbekstrandloper gebruikt om er te nesten, ruien en uit te rusten.
3
PARATY BRAZILIHet pittoreske havenstadje Paraty diende in de zeventiende eeuw als eindpunt van de Caminho do Ouro Route van het Goud vanwaar het edelmetaal naar Europa werd verscheept Het stadje telt niet alleen veel fraaie gebouwen uit de achttiende eeuw maar grenst ook aan een van de vijf belangrijkste hotspots van biodiversiteit ter wereld waar je jaguars witlippekaris en spinapen kunt spotten
Yadid Levy, Anzenberger, Redux
PARATY, BRAZILIË Het pittoreske havenstadje Paraty diende in de zeventiende eeuw als eindpunt van de Caminho do Ouro (‘Route van het Goud’), vanwaar het edelmetaal naar Europa werd verscheept. Het stadje telt niet alleen veel fraaie gebouwen uit de achttiende eeuw maar grenst ook aan een van de vijf belangrijkste hotspots van biodiversiteit ter wereld, waar je jaguars, witlippekari’s en spinapen kunt spotten.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
NATIONALE PARK VATNAJKULL IJSLANDDit majestueuze nationale park omvat tien hoofdvulkanen en beslaat bijna veertien procent van het oppervlak van IJsland Bezoekers kunnen de geologische wonderen van het park verkennen tijdens gletsjerwandelingen op rondleidingen langs ijsgrotten en met ritjes in een jeep
Max Galli, Laif, Redux
NATIONALE PARK VATNAJÖKULL, IJSLAND Dit majestueuze nationale park omvat tien hoofdvulkanen en beslaat bijna veertien procent van het oppervlak van IJsland. Bezoekers kunnen de geologische wonderen van het park verkennen tijdens gletsjerwandelingen, op rondleidingen langs ijsgrotten en met ritjes in een jeep.
5
PREHISTORISCHE VUURSTEENMIJNEN VAN DE REGIO KRZEMIONKI POLENVier archeologische vindplaatsen uit het Neolithicum en de Bronstijd getuigen van mijngangen voor het delven van gestreepte vuursteen en van de productie van vuursteenbijlen  een van de meest uitgestrekte complexen van deze aard die tot nu toe is ontdekt
Dominika Zarzycka, Alamy
PREHISTORISCHE VUURSTEENMIJNEN VAN DE REGIO KRZEMIONKI, POLEN Vier archeologische vindplaatsen uit het Neolithicum en de Bronstijd getuigen van mijngangen voor het delven van gestreepte vuursteen en van de productie van vuursteenbijlen – een van de meest uitgestrekte complexen van deze aard die tot nu toe is ontdekt.
6
WRITINGONSTONE PARK SNAIPI CANADADe zandstenen aardpijlers in de vallei van de Milk River in de Great Plains aan de Canadese grens met de VS zijn bedekt met spirituele rotstekeningen van het Blackfoot of Siksiktsitapivolk
Michael Wheatley, Alamy Stock Photo
WRITING-ON-STONE PARK, ÁÍSÍNAI’PI, CANADA De zandstenen aardpijlers in de vallei van de Milk River, in de Great Plains aan de Canadese grens met de VS, zijn bedekt met spirituele rotstekeningen van het Blackfoot- of Siksikáíítsitapi-volk.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
JAIPUR RAJASTHAN INDIADe Roze Stad Jaipur nu de hoofdstad van de Indiase deelstaat Rajasthan werd in 1729 als vestingstad gebouwd en is het vroegste voorbeeld van stadsplanning in India De kleuren en faades van de bouwwerken zijn op elkaar afgestemd de stad werd gebouwd op een grondplan dat was gebaseerd op Vedische principes en de verschillende wijken verwijzen naar diverse hindoestische concepten
Elena Studio, Getty Images
JAIPUR, RAJASTHAN, INDIA De ‘Roze Stad’ Jaipur, nu de hoofdstad van de Indiase deelstaat Rajasthan, werd in 1729 als vestingstad gebouwd en is het vroegste voorbeeld van stadsplanning in India. De kleuren en façades van de bouwwerken zijn op elkaar afgestemd, de stad werd gebouwd op een grondplan dat was gebaseerd op Vedische principes en de verschillende wijken verwijzen naar diverse hindoeïstische concepten.
8
RISCO CADO EN HEILIGE BERGEN VAN GRAN CANARIA SPANJE Deze prehistorische grotwoningen graansilos cisternen en tempels werden ooit aangelegd door een cultus rond Moeder aarde De archeologische vindplaatsen bewijzen dat het grootste eiland van de Canarische archipel vr de komst van de Spanjaarden werd bewoond door een volk met een vergevorderde beschaving
Orlando Torres, Unesco
RISCO CAÍDO EN HEILIGE BERGEN VAN GRAN CANARIA, SPANJE Deze prehistorische grotwoningen, graansilo’s, cisternen en tempels werden ooit aangelegd door een cultus rond Moeder aarde. De archeologische vindplaatsen bewijzen dat het grootste eiland van de Canarische archipel vóór de komst van de Spanjaarden werd bewoond door een volk met een vergevorderde beschaving.
9
NEOCONFUCIAANSE SCHOLEN SEOWON VAN ZUIDKOREAVan de vijftiende tot de negentiende eeuw werden in heel ZuidKorea neoConfuciaanse hogescholen of seowon opgericht waaronder deze negen academies die in de natuur werden gebouwd Het ontwerp van de gebouwen was bedoeld om studenten ontzag voor de natuur bij te brengen en te overtuigen van het belang van de geest en het fysieke zelf
Busan Drone, Alamy
NEO-CONFUCIAANSE SCHOLEN (SEOWON) VAN ZUID-KOREA Van de vijftiende tot de negentiende eeuw werden in heel Zuid-Korea neo-Confuciaanse hogescholen of seowon opgericht, waaronder deze negen academies die in de natuur werden gebouwd. Het ontwerp van de gebouwen was bedoeld om studenten ontzag voor de natuur bij te brengen en te overtuigen van het belang van de geest en het fysieke zelf.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
JODRELL BANK OBSERVATORY GROOTBRITTANNIDe in 1945 gebouwde radioschotel is nog altijd in gebruik en is een van de belangrijkste observatoria op het gebied van radioastronomie ter wereld Het wetenschappelijke werk dat hier werd verricht was van groot belang voor inzichten op het gebied van meteoren de maan kwantumoptica en het traceren van ruimtevaartuigen Dit cultuurgoed voldeed aan vier van de tien Werelderfgoedcriteria  het hoogste aantal van de nieuwe toevoegingen van dit jaar
Jon Super, AP Images
JODRELL BANK OBSERVATORY, GROOT-BRITTANNIË De in 1945 gebouwde radioschotel is nog altijd in gebruik en is een van de belangrijkste observatoria op het gebied van radioastronomie ter wereld. Het wetenschappelijke werk dat hier werd verricht was van groot belang voor inzichten op het gebied van meteoren, de maan, kwantumoptica en het traceren van ruimtevaartuigen. Dit cultuurgoed voldeed aan vier van de tien Werelderfgoed-criteria – het hoogste aantal van de nieuwe toevoegingen van dit jaar.
11
MODERNE ARCHITECTUUR VAN FRANK LLOYD WRIGHT VSAcht bouwwerken in de hele VS belichamen de organische architectuur van de beroemde architect Frank Lloyd Wright De enige Amerikaanse bijdrage aan de Werelderfgoedlijst van dit jaar werd erkend in weerwil van het feit dat de VS eind vorig jaar uit de UNESCO is gestapt
Angelo Hornak, Corbis, Getty Images
MODERNE ARCHITECTUUR VAN FRANK LLOYD WRIGHT, VS Acht bouwwerken in de hele VS belichamen de ‘organische architectuur’ van de beroemde architect Frank Lloyd Wright. De enige Amerikaanse bijdrage aan de Werelderfgoedlijst van dit jaar werd erkend in weerwil van het feit dat de VS eind vorig jaar uit de UNESCO is gestapt.
12
HEILIGDOM BOM JESUS DO MONTE BRAGA PORTUGALDe heuvel die uitkijkt over de stad Braga in het uiterste noorden van Portugal werd in de loop van zeshonderd jaar uitgebouwd tot een katholiek heiligdom in barokke stijl
Luis Costa, Getty Images
HEILIGDOM BOM JESUS DO MONTE, BRAGA, PORTUGAL De heuvel die uitkijkt over de stad Braga, in het uiterste noorden van Portugal, werd in de loop van zeshonderd jaar uitgebouwd tot een katholiek heiligdom in barokke stijl.
Advertentie - Lees hieronder verder
13
PROSECCOHEUVELS VAN CONEGLIANO E VALDOBBIADENE ITALIDe wijnterrassen van dit weelderige agrarische gebied getuigen van eeuwen van wijnbouwactiviteit en de teelt van de witte proseccodruif die hier tot op heden wordt geoogst
Arcangelo Piai, Unesco
PROSECCO-HEUVELS VAN CONEGLIANO E VALDOBBIADENE, ITALIË De wijnterrassen van dit weelderige agrarische gebied getuigen van eeuwen van wijnbouwactiviteit en de teelt van de witte prosecco-druif, die hier tot op heden wordt geoogst.
14
PALCIO NACIONAL DE MAFRA PORTUGALDit koninklijk paleis en zijn tuinen beide in de stijl van de Italiaanse barok getuigen van de welvaart en macht van het Portugal van de vroege achttiende eeuw
Alberto Novo, Getty Images
PALÁCIO NACIONAL DE MAFRA¬, PORTUGAL Dit koninklijk paleis en zijn tuinen, beide in de stijl van de Italiaanse barok, getuigen van de welvaart en macht van het Portugal van de vroege achttiende eeuw.
15
KOFUNS VAN MOZUFURUICHI JAPANDeze reusachtige grafheuvels werden in de vorm van schelpen vierkanten of sleutelgaten aangelegd en opgevuld met wapenrusting en klei Het waren plekken waar hoogwaardigheidsbekleders in de Japanse Kofunperiode  van de derde tot de zesde eeuw  werden bijgezet en ze weerspiegelen een sterk hirarchische samenleving
Sakai City Government, Unesco
KOFUNS VAN MOZU-FURUICHI, JAPAN Deze reusachtige grafheuvels werden in de vorm van schelpen, vierkanten of sleutelgaten aangelegd en opgevuld met wapenrusting en klei. Het waren plekken waar hoogwaardigheidsbekleders in de Japanse Kofun-periode – van de derde tot de zesde eeuw – werden bijgezet en ze weerspiegelen een sterk hiërarchische samenleving.
Advertentie - Lees hieronder verder
16
DILMOENGRAFHEUVELS BAHREINIn het westen van Bahrein vormen bijna 12000 oude grafheuvels een pokdalig landschap en getuigen van de uitgebreide begrafenisrituelen voor zowel vorsten als gewone stervelingen tijdens de Dilmoencultuur die driehonderd jaar floreerde
John Elk Iii, Alamy Stock Photo
DILMOEN-GRAFHEUVELS, BAHREIN In het westen van Bahrein vormen bijna 12.000 oude grafheuvels een pokdalig landschap en getuigen van de uitgebreide begrafenisrituelen voor zowel vorsten als gewone stervelingen tijdens de Dilmoen-cultuur, die driehonderd jaar floreerde.
17
HISTORISCHE MIJNSTAD OMBILIN SAWAHLUNTO INDONESIDit mijnbouwstadje in de jungle van Sumatra verrees in het negentiendeeeuwse NederlandsIndi rond de eerste kolenmijn van ZuidoostAzi Bezoekers kunnen er de oude spoorlijn bekijken in het mijnbouwmuseum meer te weten komen over de geschiedenis van het mijnbedrijf en de gereedschappen die werden gebruikt en ontdekken hoe het afgelegen gebied door de winstgevende mijn in een bruisend bevolkingscentrum veranderde
Afriadi Hikmal, Alamy
HISTORISCHE MIJNSTAD OMBILIN, SAWAHLUNTO, INDONESIË Dit mijnbouwstadje in de jungle van Sumatra verrees in het negentiende-eeuwse Nederlands-Indië rond de eerste kolenmijn van Zuidoost-Azië. Bezoekers kunnen er de oude spoorlijn bekijken, in het mijnbouwmuseum meer te weten komen over de geschiedenis van het mijnbedrijf en de gereedschappen die werden gebruikt, en ontdekken hoe het afgelegen gebied door de winstgevende mijn in een bruisend bevolkingscentrum veranderde.
18
BABYLON IRAKPoorten standbeelden tempels en een theater vormen slechts een fractie van de resten van de hoofdstad van het Babylonische Rijk De mythische stad was beroemd om zijn vernuftige Hangende Tuinen die door de oude Grieken als een van de Zeven Wereldwonderen werden beschreven
Hussein Faleh, AFP, Getty Images
BABYLON, IRAK Poorten, standbeelden, tempels en een theater vormen slechts een fractie van de resten van de hoofdstad van het Babylonische Rijk. De mythische stad was beroemd om zijn vernuftige Hangende Tuinen, die door de oude Grieken als een van de Zeven Wereldwonderen werden beschreven.
Advertentie - Lees hieronder verder
19
KERKEN VAN DE PSKOVARCHITECTUUR RUSLANDVijf eeuwen van Russische architectuur zijn schatplichtig aan de noordwestelijke stad Pskov De voor Pskov kenmerkend compacte bouwstijl met zijn vele koepels is ook vandaag nog terug te zien in kerken basilieken kloosters en torens uit de vijftiende en zestiende eeuw en getuigen van een van de belangrijkste architectuurscholen van Rusland
Kroshanosha, Getty Images
KERKEN VAN DE PSKOV-ARCHITECTUUR, RUSLAND Vijf eeuwen van Russische architectuur zijn schatplichtig aan de noordwestelijke stad Pskov. De voor Pskov kenmerkend compacte bouwstijl met zijn vele koepels is ook vandaag nog terug te zien in kerken, basilieken, kloosters en torens uit de vijftiende en zestiende eeuw, en getuigen van een van de belangrijkste architectuurscholen van Rusland.
20
TERRES AUSTRALES ET ANTARCTIQUES FRANKRIJKMeerdere archipels in de afgelegen zuidelijke Indische Oceaan vormen een toevluchtsoord voor een van de grootste kolonies van vogels vooral koningspinguns en Indische geelneusalbatrossen en zeezoogdieren ter wereld
AFP, Getty Images
TERRES AUSTRALES ET ANTARCTIQUES, FRANKRIJK Meerdere archipels in de afgelegen zuidelijke Indische Oceaan vormen een toevluchtsoord voor een van de grootste kolonies van vogels (vooral koningspinguïns en Indische geelneusalbatrossen) en zeezoogdieren ter wereld.

Reizen

voidokilia beach in griekenland

Wat zijn de mooiste stranden van Griekenland?

kunstenaar vhils neemt een foto in petra, jordanië

Zo beleefde kunstenaar Vhils zijn reis naar Petra

een paar reizigers beklimmen de mount everest

Tips voor het beklimmen van Mount Everest

This is an image

Chefchaouen: de blauwe stad

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder