Dit artikel werd gepubliceerd in 2015.

Kamperen op de grootste zoutvlakte ter wereld in Boliva en in het moerassige Pantanalgebied van Brazilië. Zes dagen illegaal rondrijden in Bhutan en met de bus door Tibet. De twaalfjarige roadtrip van Coen Wubbels (46) en Karin-Marijke Vis (47) bracht het reislustige koppel al in tientallen landen in Azië en Zuid-Amerika en creëerde een hele lijst aan onuitwisbare indrukken, ervaringen en herinneringen.

‘Als ik twee jaar de wereld rond ga reizen, zou je dan met me meegaan?’ Met die vraag van Coen aan zijn vriendin Karin-Marijke begint het grote avontuur ruim twaalf jaar geleden. Het stel kent elkaar nog maar acht maanden op het moment dat ze de beslissing nemen om samen in een oude Land Cruiser richting Azië te vertrekken. Toch zegt Karin-Marijke direct ja. ‘Ik zat vast in het bekende kringetje van de rat race: leuk huis, enorme hypotheek, goed salaris, auto van de zaak,’ vertelt ze. ‘Maar al zo’n twee jaar liep ik rond met de behoefte aan verandering. Ik besloot om maar gewoon alles los te laten en een heel nieuw pad te verkennen.’

Foto Coen Wubbels
Foto: Coen Wubbels

In de eerste paar jaar bezoekt het stel onder meer Griekenland, Turkije, Iran, China, India, Bhutan, Bangladesh en Singapore. Het afwerken van een lijstje is echter nooit het doel geweest. Ze vertrokken met een kaart van Europa, een reisgids van Griekenland en verder geen duidelijke plannen. ‘Terugkijkend vinden we dat nog altijd een goede keus. Volledig open en grotendeels onvoorbereid. Het maakt dat je openstaat voor wat er op je pad komt. Geen verwachtingen, geen teleurstellingen, geen bevestiging – in negatieve of positieve zin – van plaatjes in je hoofd.’

Oorspronkelijk heeft Coen het idee om met zijn motor op pad te gaan, maar dat ziet zijn vriendin niet zo zitten. ‘Met z’n tweeën op zo’n bakbeest, leuk voor een weekendje weg, maar niet voor zo’n lange reis,’ aldus Karin-Marijke. De keuze valt op een Toyota Land Cruiser uit 1984, waar ze twaalf jaar later nog steeds de wereld mee rondreizen. Het geeft hen de vrijheid om te gaan en staan waar ze willen en spontaan op een mooie plek te stoppen en hun tent op te zetten.

Foto Coen Wubbels
Foto: Coen Wubbels

Van alle landen die ze in de afgelopen twaalf jaar bezocht hebben, is Iran hun absolute favoriet. ‘Aan de ene kant was dit het land waar ik echt een cultuurshock had, maar Iran is ook het land waar we de meeste gastvrijheid hebben genoten,’ aldus Karin-Marijke. ‘Mensen trokken ons letterlijk van straat om een maaltijd of de logeerkamer aan te bieden. Een Iranees betaalde onze vliegtickets naar Nederland.’

Twaalf jaar on the road heeft gezorgd voor een verzameling van de bizarste ervaringen: een aflopend visum en daardoor moeten haasten naar de grens om op tijd te zijn, een kapotte auto of het niet kunnen vinden van een slaapplek zijn steeds weer terugkerende problemen. Toch bevinden ze zich ook wel eens in benauwdere situaties. ‘In Laos waren we op zoek naar het Ho Chi Minh pad en daar zijn we wel flink verdwaald geweest. We hebben vijf dagen rondgezworven, ons compas vertrouwend dat we naar het noorden gingen. De hoofdweg die we moesten hebben, bleek een heel slecht pad. Op een dag konden we maar negen kilometer afleggen, de rest van de tijd waren we bezig met het repareren van diepe gaten en geulen met stenen, omdat we anders niet konden rijden,’ vertelt Karin-Marijke. ‘Het waren spannende dagen die veel vergden. De laatste dag waren we aan het lunchen toen we lawaai hoorden. We konden het niet plaatsen. Een kudde beesten, brand? We gingen zoeken, zuidwaarts, want daar kwam het lawaai vandaan, ook al moesten we eigenlijk noordwaarts. Na een paar kilometer kwamen we op een splitsing. Het lawaai kwam van bulldozers die de hoofdweg aan het egaliseren waren. We hadden onze uitgang gevonden!’

Foto Coen Wubbels
Foto: Coen Wubbels

Vaak krijgen Coen en Karin-Marijke de vraag hoe ze in hun levensonderhoud voorzien. Na drie jaar reizen en zuinig leven, kwam het einde van hun spaargeld in zicht. Inmiddels verdienen ze geld door als freelancers verhalen en foto’s te verkopen aan kranten en tijdschriften en hebben ze een eigen webshop waar ze T-shirts, kalenders en fotoboeken verkopen. Via hun website delen ze hun reisverhalen en kun je vrijwillig een donatie doen.

Op het moment verblijven Coen en Karin-Marijke in Suriname. De volgende reis gaat naar Korea en Japan. ‘Vanuit daar is het idee om richting Rusland en Centraal-Azië te gaan. Verder plannen dan dat doen we niet en of dat ook echt is wat gaat gebeuren, zal de tijd leren. Zoals altijd zien we wel wie of wat op ons pad komt.’