Deze familie woont in een zelfgemaakte dome binnen de noordpoolcirkel

Op een afgelegen plek aan zee bouwden de hartenvolgers een bijzonder thuis van klei, water en hout. In de ecologische dome, met uitzicht op de bergen en het dansende noorderlicht, maken ze nu hun dromen waar.

Door Zoë de Goede
foto's van Ingrid Hjertefølger
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:52 CET
Foto door Ingrid Hjertefølger

De familie Hjertefølger heeft zijn naam niet gestolen, hartenvolgers zijn ze ongetwijfeld. “Ik heb altijd al bij de zee willen wonen,” vertelt Ingrid, mama van drie en hoogzwanger van een vierde hartenvolger in dit filmpje.

 

Daarom trok ze met haar familie naar een afgelegen plek aan de zee, duizend kilometer ten noorden van Oslo en gelegen binnen de noordpoolcirkel. Daar bouwden ze met behulp van vrienden en familie een huis van zand, water, klei en hout, dat beschermd wordt door een geodetische koepel.

De ronde vorm van de koepel houdt de warmte vast en beschermt het huis tegen sterke winden en sneeuwbuien. Daarbij biedt het glas een prachtig zicht op de natuur, bestaande uit wouden, bergen, de zee, en regelmatig ook het dansende noorderlicht aan de hemel.

“We werkten ongeveer twee jaar aan de dome,” vertelt papa Hjertefølger, “het doet goed hier nu eindelijk te kunnen wonen. In dit huis hangt een soort kalmte die bijna tastbaar is.”

Mama Ingrid verbouwt allerlei soorten groenten in het tuintje dat net als het huis door glas beschermd wordt tegen felle windstoten, maar toch veel zonlicht krijgt. Met glinsterende ogen laat ze een perfecte rode tomaat zien, en vertelt ze hoe gelukkig zoiets haar kan maken.  

“Ik geloof echt dat ik iets kan bijdragen aan de wereld om er een betere plaats van te maken. Door zo gelukkig en vrij te zijn als ik kan, en dat door te geven aan mijn kinderen. Ik laat ze hun eigen waarheid vinden, en leer hen dat het niet belangrijk is wat anderen denken.”

“Veel mensen keuren af wat ik doe, ze vinden dat ik mijn kinderen slecht opvoed. En wie ben ik om hen die waarheid af te nemen? Mijn dochter Julia gelooft sterk in een alternatief leven in het woud. Ze vertelt me over de elven die er zag. Ik zeg nooit dat het groene licht ook iets anders had kunnen zijn.”

Intussen is een zesde hartenvolger geboren, en heeft de familie grote plannen voor de dome. Ze willen er workshops, yogalessen en concerten houden, en cabines bijbouwen voor retraites en zomerkampen. Meer informatie over de hartenvolgers vind je op hun website.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Een ritje over de langste tokkelbaan ter wereld in de VAE
Reizen
Malawi: Het warme hart van Afrika
Reizen
Noorwegen: Ruig en ongerept
Reizen
Buiten het kader: aflevering 1
Reizen
Dartworp: Door het hart van Wallonië

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.