De familie Hjertefølger heeft zijn naam niet gestolen, hartenvolgers zijn ze ongetwijfeld. “Ik heb altijd al bij de zee willen wonen,” vertelt Ingrid, mama van drie en hoogzwanger van een vierde hartenvolger in dit filmpje.

This is an image
Ingrid Hjertefølger

Daarom trok ze met haar familie naar een afgelegen plek aan de zee, duizend kilometer ten noorden van Oslo en gelegen binnen de noordpoolcirkel. Daar bouwden ze met behulp van vrienden en familie een huis van zand, water, klei en hout, dat beschermd wordt door een geodetische koepel.

This is an image
Ingrid Hjertefølger

De ronde vorm van de koepel houdt de warmte vast en beschermt het huis tegen sterke winden en sneeuwbuien. Daarbij biedt het glas een prachtig zicht op de natuur, bestaande uit wouden, bergen, de zee, en regelmatig ook het dansende noorderlicht aan de hemel.

“We werkten ongeveer twee jaar aan de dome,” vertelt papa Hjertefølger, “het doet goed hier nu eindelijk te kunnen wonen. In dit huis hangt een soort kalmte die bijna tastbaar is.”

This is an image
Ingrid Hjertefølger

Mama Ingrid verbouwt allerlei soorten groenten in het tuintje dat net als het huis door glas beschermd wordt tegen felle windstoten, maar toch veel zonlicht krijgt. Met glinsterende ogen laat ze een perfecte rode tomaat zien, en vertelt ze hoe gelukkig zoiets haar kan maken.

This is an image
Ingrid Hjertefølger

“Ik geloof echt dat ik iets kan bijdragen aan de wereld om er een betere plaats van te maken. Door zo gelukkig en vrij te zijn als ik kan, en dat door te geven aan mijn kinderen. Ik laat ze hun eigen waarheid vinden, en leer hen dat het niet belangrijk is wat anderen denken.”

“Veel mensen keuren af wat ik doe, ze vinden dat ik mijn kinderen slecht opvoed. En wie ben ik om hen die waarheid af te nemen? Mijn dochter Julia gelooft sterk in een alternatief leven in het woud. Ze vertelt me over de elven die er zag. Ik zeg nooit dat het groene licht ook iets anders had kunnen zijn.”

This is an image
Ingrid Hjertefølger

Intussen is een zesde hartenvolger geboren, en heeft de familie grote plannen voor de dome. Ze willen er workshops, yogalessen en concerten houden, en cabines bijbouwen voor retraites en zomerkampen. Meer informatie over de hartenvolgers vind je op hun website.