Ooit bommelde de populaire stoomtrein ‘Ciro’ door het gebied, maar nadat de Oostenrijks-Hongaarse spoorweg werd afgeschaft, kwamen de ooit zo trotse stationsgebouwen in verval en werd de spoorweg opgeslokt door woekerende planten. In de jaren negentig wiste de Bosnische oorlog bijna alle restanten van leven uit; dorpjes werden verlaten en de mensheid leek te vergeten wat voor natuurlijke schatten de omgeving herbergde

Afgelopen december opende echter een fietsroute die wielers dwars door het vergeten gebied leidt. Nu al wordt gezegd dat de route meer weg heeft van een openluchtmuseum; hij loopt langs verbannen dorpjes, door het idyllische landschap van de Dinarische Alpen en je kan onderweg een kijkje nemen in de spectaculaire Vjetrenicagrotten. Duidelijke wegwijzers geven aan waar je wel, en vooral niet, mag fietsen. Want al heeft de omgeving zoveel moois te bieden, bij de omliggende mijnvelden blijf je liever uit de buurt.

De oude stoomtrein Ciro die door het gebied liep
De oude stoomtrein ‘Ciro’ die door het gebied liep.
ciro.herzegovinabike.ba

Tussen Dubrovnik en Ravno is het belangrijk om eten en water mee te nemen, want het gebied zelf en de dorpjes erin zijn veelal verlaten. Daarachter loopt de route langs het natuurreservaat Hutovo Blata en de vallei Neratva – waar je een 20 kilometer lang pad over viaducten en door oude spoortunnels berijdt. Hier kom je in een iets bekender gebied terecht waar winkeltjes je kunnen voorzien in proviand.

Kamperen onder de sterren klinkt verleidelijk, maar het is hard zoeken naar wildkampeerplekken en opletten geblazen voor landmijnen. Ben je na een zware dag fietsen gemakzuchtiger ingesteld, dan kan je een hotelletje opzoeken in een van de nabijgelegen steden, zoals Čapljina – op een kleine 20 kilometer van de Adriatische zee. Enkele vervallen treinstations zijn omgebouwd tot B&B’s, en men verwacht dat dat aantal in de toekomst evenredig met het toerisme zal toenemen.

Autoriteiten hopen dat dit intiatief toerisme in het verlaten gebied doet opleven
Autoriteiten hopen dat dit intiatief toerisme in het verlaten gebied doet opleven.
Ciro, Facebook

Eens aangekomen in Mostar kom je bij in een van de luxueuze spa-oorden, proef je van het plaatselijke uitgaansleven en bewonder je de befaamde historische brug waar de stad naar is vernoemd. Daarna kan je rechtsomkeer maken en de ervaring in spiegelbeeld beleven. Gaan bij die gedachte je spieren alweer trillen van vermoeidheid? Neem dan de trein of bus naar Sarajevo en vlieg van daaruit naar huis.