Nieuwe fietsroute tussen Kroatië en Bosnië is openluchtmuseum

De 160 kilometer lange fietsroute tussen het stadje Dubrovnik aan de Kroatische kust en Mostar in het zuiden van Bosnië-Herzegovina leidt de tweewieler langs vergeten natuurgebieden, verlaten dorpjes en historische schatten.

Door Zoë de Goede
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:05 CET
Foto door Ciro, Facebook

Ooit bommelde de populaire stoomtrein ‘Ciro’ door het gebied, maar nadat de Oostenrijks-Hongaarse spoorweg werd afgeschaft, kwamen de ooit zo trotse stationsgebouwen in verval en werd de spoorweg opgeslokt door woekerende planten. In de jaren negentig wiste de Bosnische oorlog bijna alle restanten van leven uit; dorpjes werden verlaten en de mensheid leek te vergeten wat voor natuurlijke schatten de omgeving herbergde

Afgelopen december opende echter een fietsroute die wielers dwars door het vergeten gebied leidt. Nu al wordt gezegd dat de route meer weg heeft van een openluchtmuseum; hij loopt langs verbannen dorpjes, door het idyllische landschap van de Dinarische Alpen en je kan onderweg een kijkje nemen in de spectaculaire Vjetrenicagrotten. Duidelijke wegwijzers geven aan waar je wel, en vooral niet, mag fietsen. Want al heeft de omgeving zoveel moois te bieden, bij de omliggende mijnvelden blijf je liever uit de buurt.

 

De oude stoomtrein ‘Ciro’ die door het gebied liep.
Foto door ciro.herzegovinabike.ba

Tussen Dubrovnik en Ravno is het belangrijk om eten en water mee te nemen, want het gebied zelf en de dorpjes erin zijn veelal verlaten. Daarachter loopt de route langs het natuurreservaat Hutovo Blata en de vallei Neratva – waar je een 20 kilometer lang pad over viaducten en door oude spoortunnels berijdt. Hier kom je in een iets bekender gebied terecht waar winkeltjes je kunnen voorzien in proviand.

Kamperen onder de sterren klinkt verleidelijk, maar het is hard zoeken naar wildkampeerplekken en opletten geblazen voor landmijnen. Ben je na een zware dag fietsen gemakzuchtiger ingesteld, dan kan je een hotelletje opzoeken in een van de nabijgelegen steden, zoals Čapljina – op een kleine 20 kilometer van de Adriatische zee. Enkele vervallen treinstations zijn omgebouwd tot B&B’s, en men verwacht dat dat aantal in de toekomst evenredig met het toerisme zal toenemen.

Autoriteiten hopen dat dit intiatief toerisme in het verlaten gebied doet opleven.
Foto door Ciro, Facebook

Eens aangekomen in Mostar kom je bij in een van de luxueuze spa-oorden, proef je van het plaatselijke uitgaansleven en bewonder je de befaamde historische brug waar de stad naar is vernoemd. Daarna kan je rechtsomkeer maken en de ervaring in spiegelbeeld beleven. Gaan bij die gedachte je spieren alweer trillen van vermoeidheid? Neem dan de trein of bus naar Sarajevo en vlieg van daaruit naar huis.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Op deze nieuwe langeafstandswandelroute reis je door 7 landen
Reizen
Deze man fietste van India naar Zweden voor de liefde
Reizen
Op jacht naar de overblijfselen van een land dat niet meer bestaat
Geschiedenis en Cultuur
3500 jaar oude Egyptische graftombe ontdekt
Geschiedenis en Cultuur
De recordbrekende regering van koningin Elizabeth in 14 beelden

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.