10x Hoogtes die je doen duizelen

Er zijn twee soorten mensen met hoogtevrees: zij die hoogten pertinent uit de weg gaan, en zij die zichzelf continu confronteren met hun angst en de hoogte gebruiken als adrenalinebron. Voor die laatste groep zijn deze plekken ideaal.

Door Myrthe Prins
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:57 CET
Foto door David Soanes/Getty Images

1. Glacier Skywalk, Canada

Meer dan als een enge attractie, doet dit spectaculaire bouwwerk dienst als uitkijkpunt. En wat voor een. Kijk uit over de verschillende gletsjers in de adembenemende Sunwapta Valley in Jasper National Park, en voel je één met de natuurlijke omgeving.

Perfect zicht op de gletsjer vanaf de Glacier Skywalk in Canada.
Foto door Brewster Travel Canada.

2. Caminito del Rey, Spanje

Dit looppad (zie foto) werd ook wel de engste route ter wereld genoemd, maar of dat volgend jaar nog steeds het geval is, valt nog te bezien. Het extreem dunne pad, met vele gaten, afbrokkelende randen en gebrek aan een omheining, was zo gevaarlijk dat het momenteel wordt verstevigd en beveiligd met een leuning. Volgend jaar moet de verbeterde – en vermoedelijk minder angstaanjagende – versie geopend worden voor publiek.

3.  Glazen loopbrug, China

Deze brug in de Chinese provincie Hunan is misschien niet zo lang als die in Rusland, maar dat betekent niet dat hij minder eng is. De bodem van de 180 meter hoge loopbrug is deels gemaakt van glas. Wie hier al overheen durft te lopen, wordt misschien alsnog huiverig wanneer het begint te waaien – de brug wiegt heen en weer in de wind.

Bezoekers wagen zich aan de oversteek over de Zhangjiajie kloof in Hunan, China.
Foto door VCG/Getty Images.

4. The SkyBridge, Rusland

Deze trekpleister voor durfallen is bijna 1000 meter lang, wat het de langste loopbrug ter wereld maakt. Ook niet onbelangrijk is de hoogte van het gevaarte, dat hangt op ruim 200 meter boven de Krasnaja Poljana-vallei te Sotsji. Vanaf het uitkijkpunt in het midden van de brug kun je uitkijken over de groene vallei, of je erin laten vallen aan een bungeejumpkoord.

5. Macau Tower, China

Bij het uitkijkdek op deze toren hebben ze niet de moeite genomen om een railing te plaatsen. In plaats daarvan kan je, beveiligd met een tuigje, rond de toren lopen op een loopweg van minder dan twee meter breed. Als dat je hart nog niet genoeg tekeer doet gaan, kun je altijd nog van de toren bungeejumpen.

6. Masada, Israël

Deze Israëlische kabelbaan is eigenlijk de laagste ter wereld: het station op de grond ligt 257 meter onder zeeniveau. De top ligt daarentegen op bijna een kilometer hoogte, dus wie op zoek is naar spanning, zit hier zeker niet verkeerd. Wie zich naar boven durft te laten takelen, wordt beloond met uitzicht over de Dode Zee en een bezoek aan de resten van het paleis van Herodes (regerend van 37 tot 4 v.Chr.). 

7. El Camino de la Muerte, Bolivia

Men noemt deze route niet voor niets de ‘weg des doods’. Onbevreesde fietsers en automobilisten rijden in twee richtingen over dit pad van amper drie meter breed. Klein detail: er is geen enkele vangrail, en een klein foutje kan eindigen in een val van honderden meters in het ravijn.

El Camino de la Muerte heeft geen vangrails.
Foto door Xisco Ortiz, Flickr

8. Pas dans le Vide, Frankrijk

Vecht tegen je instinct en stap in een glazen bak die meer dan 1000 meter boven de grond hangt: Pas dans le Vide of Step into the Void. Als je knieën niet al te erg knikken, kun je misschien zelfs genieten van de besneeuwde bergtoppen van onder meer de Mont Blanc, die om je heen te zien zijn.

9. Skydeck Chicago, Verenigde Staten

We hebben al een aantal glazen bodems voorbij zien komen, maar de Willis Tower in Chicago bevindt zich in een totaal andere omgeving. In plaats van besneeuwde bergtoppen, gletsjers en uitgestrekte bossen, zie je vanaf het Skydeck op de 103e verdieping de auto’s onder je voeten voorbijrazen. Je kunt er 365 dagen per jaar terecht voor het mooiste uitzicht over de stad.

Het Skydeck in Chicago. 
Foto door Jackman Chiu, Flickr

10. Tren a las Nubes, Argentinië

Deze ‘trein naar de wolken’ is een rondreis van 16 uur die vertrekt vanaf de Argentijnse stad Salta. De treinreis biedt niet alleen een prachtig uitzicht over tabaksplantages en boerderijen, maar is bovendien een van de hoogste spoorwegen ter wereld – bij het La Polvorilla-viaduct bevindt het voertuig zich op ruim 4200 meter hoogte. Zo'n 30.000 toeristen maken jaarlijks deze treinreis, die geopend is van april tot november.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Het nieuwe goud van Midden-Amerika
Reizen
De tien beste bestemmingen om bloemenpracht te zien
Reizen
Vliegen er binnenkort raketten boven deze historische plekken?
Reizen
Het rode goud
Reizen
Hollandse tulpenkwekers hopen op goede tijden na COVID-19

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.